Düzen Kuşağı Nedir?

  

Dünyada gün geçmiyor ki yeni bir gelişme olsun. İnsanoğlu sürekli bir değişim halinde olup yeniliğe ayak uydurmaktadır. Çevremizi incelediğimizde değişen zamanda sürekli tasarımlara rastlamaktayız. Tabiata baktığımızda muhteşem bir düzen vardır. Düzenin olabilmesi için düzen, ritim, tekrar olması gerekir. Yaşadığımız apartmandan, sınıftaki sıralara kadar her şey bir düzen dâhilindedir.

Düzenin ilk basamağı düşünmeye ilk adımdır. Yani tasarımın temelindeki olması gereken mantık, şüphesiz tasarımın bir düzene göre ele alınmasıdır.  


Düzen kuşağı etkinliklerinde öğrenciler başlangıçta hangi düzeni oluşturacağına karar vermemelidir. Ortaya çıkacak düzen, arama ve deneme çalışmalarının sonucunda kendiliğinden ortaya çıkmalıdır. Örneğin; Öğrenci çalışmasına takı, ağaç, çiçek, ev eşyaları vb. yapacağım diyerek başlamamalı ve sonucu bunlara benzer ürünler olan çalışmalar kabul edilmemelidir. 
 


Düzen kuşağı etkinliklerinde ortaya çıkan düzenin bir hacmi olmalı ve dengede durabilmeli, çoğalmaya imkân vermeli, tekrarlayan birimler açık ve anlaşılır olmalıdır. Zemine yapıştırılarak çalışılmamalıdır. Düzene gitmede kullanılan geometrik biçim orijinal formunu korumalı, şekil değişikliğine uğramamalıdır.

 

 Düzen kuşağı aslında mimarlık ve mühendisliğin ilk temeli atıldığı yerdir. Kağıt ve karton işi olarak bakarsak yanlış düşünmüş oluruz. Üst düzey düşünmenin, kavrama, analiz ve uygulamanın en güzel örnekleri burada gerçekleşir.

 

Günümüzde yapılan araştırmalar oyun oynayarak, uygulayarak asıl öğrenmeler gerçekleşir. Zekanın göstergesi bilgi değil hayal gücüdür. Düzen kuşağı hayallerin kağıda aktarımıdır. Belki kağıtla yapılan bir çalışma geleceğin tasarımı olmayacağı ne malum. Yeter ki istekli olup iyi tasarımlar ortaya çıkaralım...

Paylaş

 

 

Saygılarımla....

Yahya KARAKURT

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Yazarın Diğer Yazıları

 

 

                     İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt