Ayın kitap önerisi: "Eğitim Her Yerde"

Eğitimci- Yazar Yahya Karakurt’un ilk göz ağrısı kitabı "Eğitim Her Yerde" adlı kitabı büyük ilgi gördü. Okuyucularından sürekli pozitif dönütler alan yazar yakında çıkacak iki kitabıyla yeniden takipçileriyle buluşacak.

“Değişimi Bekleme, Harekete Geç” diyen Yahya Karakurt “Eğitimle, öğrenme, başarı ve beyinle ilgili doğru bildiğimiz çok yanlış var. Eğitim bir ömür boyu ve sürekli olmalıdır. Öğrenmeyi bitiren aslında farkında olmadan kendisi sonunu hazırlamıştır.” şeklinde konuştu. Yahya Karakurt’a “Beyin mi, öğrenme mi, motivasyon mu?” diye sorduk, ilginç yanıtlar aldık.

Eğitim okulda mı? Yoksa her yerde mi?

Çoğu insanı eğitimi dört duvar arasına sıkıştırmaya çalışıyor, oysaki eğitimin ne sınırı ve ne de mekanı vardır. Ömür boyu süren, sınırsız bir süreçtir eğitim. Eğitim bittiği an insanın gelişimi, değişimi hayata bakışı dolar.

Eğitimin işlevi ne o zaman?

Eğitim ömür boyu süren bir beyin işlevidir. James Hawel, “Dünyayı yöneten kalem, mürekkep ve kağıttır.” diyor. Haksız da değil.

Eğitim, beyinde başlar, beyinde biter. Eğitimin, dört duvar arası etkinliği sanmak, satrancı beyin sporu değil, parmak sporu sanmaya benziyor. Bu yanlışlar bana kanguru isminin hikâyesini hatırlatıyor.

Avustralya’ya giden ilk insanlardan biri, dilinden anlamadığı yerliye kanguruyu işaret ederek “Bu ne?” diye sormuş. Yerli “Kanguru” demiş. Adam o hayvanın adını herkese o şekilde öğretmiş ve hayvanın adı kanguru kalmış.

Oysa yerli dilinde kanguru ‘bilmiyorum’ demekmiş! Beyinle ilgili bilgilerimizin çoğu, bu kanguru hikâyesine benzer.

O halde “kitap okumamız” gerekmez mi?

Bilgi çağında yaşıyoruz. Başarının en önemli kaynağı bilgi ve bilgiyi kullanmadır.

Bacon: ‘Bilgi, güçtür.’ der.

Okur seviyeleri yüksek ülkelerin insanları daha bilgili ve daha başarılıdırlar. Başarılı insanlar, zamanlarının çoğunu okuyarak geçirirler. Onun için okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir.

Voltaire: ‘Okuma, ruhu yüceltir.’ demiş.

Kitaplar insan dağarcığında onlarca kelime bırakır. Okudukça güçleniriz. Okudukça kelimelere hükmederiz. Okudukça beynimizin daha güçlü çalıştığını görürüz. Okudukça, duygu ve düşüncelerimiz gelişir.

Dale Carnegie: ‘Her gün yirmi otuz sayfa okumakla kısa bir zaman içinde kültürünüzü yükseltip kitaplıklar devretmiş olursunuz. Kitap okuduğunuz zaman bir tek kelimeyi bile anlamadan geçmeyiniz, sözlüğünüz daima yanınızda bulunsun.’ diyor.


 

Eğitimin kaynağı neresi oluyor?

Eğitimin en önemli kaynağı tabi ki beyindir. Kişinin kendisinin farkında olması ve potansiyelini harekete geçirmesi beynini kullanmasıyla başlar.  Başarı, başarısızlık, öğrenme isteği, kısaca her şey beyinde başlar. Son 30 yılda beyin içini görüntüleme cihazlarında çığır açtı. İnsanın yaptığı her şeyin beyinde karşılığı olup olmadığını izlemek mümkün hale geldi.

Olumlu düşünmenin hayata pozitif etkileri nedir?

Olumsuz düşününce, hayatımız da olumsuz oluyor. Bilinçaltımıza yerleşip, bu olumsuz düşünceler kişiliğimizi ve hayatımızı etkiliyor.

Olumlu ve güzel düşünmek; beynimizin ve ruhumuzun temel gıdasıdır. Beyin bu gıda ile beslendikçe, vücudumuza faydalı hormonlar gönderilmesi için çaba sarf ediyor. Bu hormonlar da, bizleri daha sağlıklı yapıyor.

Olumlu düşünürsek bilinçaltımızı pozitif etkileyerek daha rahat bir şekilde hedeflerimize hayallerimize ulaşmamızı sağlar.

 

Eğitim Her Yerde Beyin Nerde?

Dikkatimiz dağınık, belleğimiz zayıf, duygularımız karışık, mantık kalitemiz düşük halde yaşıyoruz. Zinde bir zihin, beyni tanımakla başlar. Beyin ‘kullan ya da kaybet’ kuralına göre çalışır. Yani, kullanmadığınız kısmını zamanla kaybedersiniz.

Almasını, görmesini, öğrenmesini bilen için eğitim her yerdedir.  Gerçekten görmesini, öğrenmesini bilmeyen için istediğiniz kadar özverili olun, fikir verin, model olun gerçekten istemedikten sonra bir eyleme dönüşmez. Kişinin gerçekten başarıyı içselleştirmesi gerekir. Başkalarının itelemesiyle, yönlendirmesiyle bir yerlere kadar gelinebilir. Gerçekten en önemli konulardan birisidir beynin hazır olunuşu…

Yaptığınız işi sevmek başarı için en önemli faktördür. Hedeflerinizi seçerken çok güçlü bağlarla bağlı olduğunuz alanlardan seçmek gerekir. Hayatta amacımız olmalı, bu uğurda emek verilmeli, bir sonuca götürdükten sonra yolculuğun kendisi mutluluk verici hale gelir.

Eğitim her yerde ömür boyu devam eden bir süreçtir. Beyin hazır olduktan sonra süreç başarıya doğru yol alır. Sürükler götürür insanı hayallerine, yüreğinin ve beyninin gitmek istediği yere…

Kendimizi koruyor muyuz?

Elimizdeki eşyalara değer verip en iyi şekilde koruyoruz. Onlara verdiğimiz değeri kendimize veriyor muyuz acaba?  Bilgisayar ve telefonumuzu virüslerden koruyup gözümüz gibi bakıyoruz. Arabamızın tüm bakımlarını zamanında yapıyoruz değil mi? Kendimize karşı bu duyarsızlığımız neden? Bu nedenleri irdeleyip mutlaka bir çıkış yolu bulmak gerekir. Yoksa çok geç kalabiliriz. Günümüzde gerek teknolojiden gerekse diğer faktörlerden dolayı sürekli bir kuşatma altındayız.  O yüzden tüm kirliliklere karşı kendimizi koruma altına almak zorundayız.  Koruma şemsiyemizin açılma zamanı geldi ve geçiyor bile.

Beynimize yeterince değer veriyor muyuz?

Beyin; işitme, görme, kavrama, öğrenme, düşünme, akılda tutma gibi hassaların komuta merkezidir. Geçmişten günümüze insan beyninin karmaşık ve mükemmel sistemi tüm bilim adamlarının dikkatini çekmiş ve üzerinde onlarca araştırma üretilmiştir. İnsan beyni yapısı ve kapasitesi olarak tüm canlıların beyin yapısından daha üstün ve daha sistematiktir.

Beynine değer verdikçe gelişiriz. Beyinle üretiriz, onu kullanmakla iyi yerlere geliriz.

İnsan gücünü beyninden alır. Sosyal ve ekonomik gücün en önemli gücü beyindir. Başarı, mutluluk, huzur beyinde başlar. Yeter ki güvenelim, yeter ki saksıları çalıştıralım.

Nedir Bu Hedefsizlik?

Hedef denince genelde Montaigne’in sözü aklıma gelir.’’Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgâr yardımcı olamaz.’’ Burada aslında insanın bir hedefi olması gerektiği vurgulanmaktadır. Hedefi olmayan insanların rastgele bir yaşam tarzları olur. Bir benzetme yapacak olursak, sonbaharda rüzgârın yaprakları sürüklediği gibi, hedefsiz insanların da nereye gideceği belli değildir.  Rüzgâr onları güzel bir yere götürürse şanslıdır. Yanlış bir yere götürme ihtimalide unutulmamalıdır. 

Sevgili yazarımıza bu keyifli sohbet için teşekkür ediyoruz.  Gelecekteki projeleri için şimdiden başarılar diliyoruz. Öğrenmesini, araştırmasını, almasını ve bakmasını bilen için “Eğitim Her Yerde” diyoruz.

"Eğitim Her Yerde" Röportaj / Gazetelerde Eğitim Her Yerde / Eğitim Her Yerde Söyleşi ve İmza Günü 

 

Okuma Nedir?

Kitap Okumanın Faydaları

Yavaş Okuma Nedenleri

Nedir Bu Hedefsizlik?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Okulda Başarı Taktikleri

Haydi İnovasyon Yapalım!

Kişisel Başarının Anahtarı

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

Sınav Kaygısı

Verimli Ders Çalışma İçin 10 Kural

Ders Çalışma Ortamı Nasıl olmalı?

Yanlış Çalışma Davranışları

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Not Tutmanın Faydaları

18 Adımda Test Çözme Becerisi

İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt