gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Meslek secimi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Meslek secimi
    Gönderim Zamanı: 20-Nisan-2008 Saat 21:15
Meslek Seçim herkesin hayatında çeşitli zamanlarda gerçekleştirdiği en önemli kararlardandır. İşkur’un sayfasında dendiği gibi: ‘Mesleği Seçmek Hayat Biçiminizi Seçmektir’. Seçtiğiniz meslek hayat boyu mutlu olmanızda önemli etkenlerden olabilir ya da tam tersi huzursuzlukların başlangıcı ve sorumlularından olabilir.

Karar Verme Olarak Meslek Seçimi
Meslek seçimi bir karar verme süreci olduğuna göre karar vermeyi iyi anlamak gerekmektedir. Karar verme: bir dizi alternatif arasından her bir alternatifin getirdiği olumlu sonuçları (faydalar) ve olumsuz sonuçları (maliyet ya da zarar) karşılaştırmak suretiyle bir alternatifi bilinçli olarak tercih etmektir.

Ülkemizde bu karar vermenin maalesef pek bilinçli yapılmadığı gün gibi aşikar.

Meslek Seçimi Bir Kez Verilen Karar Değildir
Her insan ömrü boyunca sayısız defalar yeni meslekler seçebilir ve bu çok olumlu bir özelliktir. Çağımız insanı bu yeteneğe sahip olmalıdır. Üniversitelerin program hedeflerinde açıkça yer alan bu özelliğe göre mezunlar başka meslekleri kolaylıkla öğrenebilmeli ve onlara geçiş yapabilmelidir. Aslında Üniversitenin ana fonksiyonlarının başında bu formasyonu kazandırmak gelmektedir.

Meslek Seçimi Süreçleri
Meslek seçimi, pekçok şeye bağlı bir karar sürecidir. Bunlar :
1. Sizin ilgi alanlarınız ve yetenekleriniz,
2. Seçilen mesleğe bağlı değerler ve bilgiler, ve
3. En önemlisi sizin kişiliğiniz.

Meslek Seçimi İçin Yardımcılar
Genelde okullarda rehberlik uzmanları ya da ilgili kişiler bunu gerçekleştirebilirler. Diğer bir yol ise bölgenizdeki üniversite ve yüksek okulları kariyer planlama, meslek seçimiyle ilgili birimlerine ya da diğer kurumlara (örneğin mesleki eğitim merkezleri, Sanayi ve Ticaret Odaları ilgili birimleri, Halk Eğitim Merkezleri vs vs) danışmaktır. Meslek rehberinde meslek seçimi ve kariyer planlamayla ilgili en gelişmiş testlerin ve araçların düzenlenmesi için katkılar sağlayabilmeyi umuyorum.

Meslek Seçimi İçin Meslekler Hakkında Bilgi edinme
Meslek seçiminden önce kendi kendinizi ölçmeye yarayan testler uygulandıktan sonra karşınızda ilgi alanlarınız, yetenekleriniz, ve kişiliğinize uygun meslekleri bulacaksınız. Bu meslekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduktan sonra seçiminizi yapınız. Bu konuda meslek rehberinde meslek tanımlarında yeterli bilgi birikeceğine inanıyorum.

Meslek Seçiminde Toplumun (Aile ve Çevre) Etkisi
Ülkemizde maalesef meslek seçimi moda halinde yapılıyor. Bir zamanlar Bilgisayar Mühendisliği revaçtaydı. Sonra Endüstri Mühendisliği revaçta oldu. Akabinde İşletme geldi. Sonra Elektronik, Mekatronik, Biyomedikal ve belki sıra da Nanoteknolojide. Tüm bu seçimlerde tuhaf olan nokta: meslek seçimleri konusunda gençlerimizin yetenek ve kişiliklerinden önce aile ve toplumsal baskının etkisinin belirleyici olması.

Öğrenciliğimde, sosyal alanlara son derece yatkın başarılı bir arkadaşım vardı. Etrafındaki yönlendirme nedeniyle Elektronik Mühendisliğini seçmiş ve üniversitede ilk yıl ona zindan olmuştu. Tekrar sınava girerek Hukuk Fakültesini kazandı ve şimdi başarılı bir avukat.

Mesleği Yürütürken Yeni Mesleklerin Seçimi
Çağımızda bir mesleği seçtikten sonra iş bitmemekte.. Başka mesleklere geçiş yapabilmek ve mesleği gerçekleştirirken pekçok mesleğe ait bilgi edinmek ve yeni meslekler seçmek zorundasınız. Örneğin, iyi bir makine mühendisi olabilmek için sadece makine mühendisliğine özgü mesleki bilgilerle yetinemezsiniz. Aynı zamanda mesleğinizi iyi uygulayabilmek için iyi bir bilgisayar programcısı olmalısınız ve kariyer yapabilmek için bir yabancı dili iyi bilmelisiniz. Ya da başarılı olmak için endüstri mühendisliği konularından örneğin üretim planlamaya vakıf olmalısınız.

O yüzden ilk meslek seçiminde tüm bunları düşünüp ilgili alanlar ve meslekler hakkında da şimdiden bilgi sahibi olmalısınız.

Meslek Seçiminde Son Karar
Meslekler listesini iyice azalttıktan sonra seçtiğiniz birkaç meslek hakkında ayrıntılı araştırma yapmaya ihtiyaç bulunmakta. Bu mesleği yürüten tanıdıklarınız varsa onlarla yüzyüze konuşabilirsiniz. Onların kişilikleriyle kendi kişiliklerinizi karşılaştırmaya çalışın ve onların mesleklerinde mutlu olup olmadıklarını anlamaya özen gösterin. Eğer konuşacak kimseniz yoksa bulunduğunuz ildeki üniversitede bu bölüm varsa gidin ve oradaki yetkililerle, hocalarla tanışın mutlaka yararları olacaktır. Ayrıca her üniversitede öğrenci temsilcilikleri (student society) bulunmaktadır. Seçeceğiniz meslek alanını hali hazırda seçmiş öğrenciler çok önemli bilgi kaynağıdırlar.

Bu konuda yeniliklere açık olun ve özgün düşünün.

Meslek Seçiminde Tavsiyeler
Başkasının sizin için seçtiği mesleği seçmeyin. İlgi alanlarınızı, yeteneklerinizi keşfedin ve seveceğiniz mutlu olabileceğiniz bir mesleğe karar verin.
Yazıdan sonra TESTİMİZİ yapmayı es geçmeyin lütfen. 10 dakikanızı ayırarak, yapacağınız bu TEST ile hangi mesleğe eğilimli olduğunuzu görebilirsiniz… Test için tıklayınız…

Yazan : Dr. Çetiner (Uzaktan Eğitim Uzmanı)
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20-Nisan-2008 Saat 21:15
Gençler Meslekleri nasıl seçiyor..
Ülkemizin gençleri kendi geleceklerini kendileri belirleyemiyor. Öğrencinin hangi liseye gideceği ailesi ve sınav puanı tarafından belirleniyor.

Elimde ilginç bir araştırmanın sonuçları var. Lise ve üniversite öğrencileriyle yapılan bu araştırmanın mesajını doğru okumanızı öneririm. Çünkü önümüzdeki 10 yıl bu gençlere emanet. En önemlisi ise bu resme bakarak eksiklikleri görmek, yeni nesli buna göre yetiştirmek. Genç kesimin profilinin çıkarıldığını araştırmayı Renkli Ufuklar Projesi’ni hayata geçiren Visa Europe ile üye 23 Türk bankası yaptı. Amaç, çocukların gelecek seçeneklerini çoğaltmak, onları gelecek yolculuğunda güçlü kılmak ve Renkli Ufuklar Projesi’nin ileriye dönük etkilerini ölçmek.

“Renkli Ufuklar” Projesi, TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) ve TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı) aracılığı ile ilköğretim çağındaki çocukların temel eğitimine katkıda bulunuyor, hayatın sunduğu fırsatları değerlendirebilmeleri için yeni olanaklar sağlıyor.

Araştırma yüz yüze anket tekniği kullanılarak 15-20 yaş arası toplam 800 öğrenciyle gerçekleştirilmiş. Bu öğrencilerin 500’ü lise, 300’ü üniversite öğrencisi. 7 bölgede 11 şehir (İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Zonguldak, Ankara, Konya, Erzurum, Diyarbakır) gezilmiş.

Öğrencilerin öğrenme, düşünme, karar alma, kendini tanıma ve geleceğini planlama alanlarındaki tutum ve becerilerini daha iyi anlamayı hedefleyen araştırmada her anne babanın merak ettiği sorulara yanıt aranmış:

Sonuçlara göre lise öğrencileri meslek ve lise seçiminde anne-babalarının etkili olduğunu söylerken üniversiteliler bu kararı kendilerinin verdiğini söylüyor. Bir karar alırken üniversite öğrencileri lise öğrencilerinden çok daha fazla oranda şartlar tarafından sürüklendiğini ve çok daha az oranda bağımsız hissettiğini belirtiyor. Galiba yaş büyüdükçe hayatın gerçekleri daha kolay kabul ediliyor.

Anne-babalar etkili

Ülkemizin gençleri kendi geleceklerini kendilerini belirleyemiyor. Öğrencinin hangi liseye gideceği ailesi ve sınav puanı tarafından belirleniyor. Lisesiler meslek seçimi, dışarıda gidilecek yer konusunda anne babanın kararına uyarken, üniversiteliler üniversite, meslek ve gidilecek yer konusunda kendileri karar veriyor.

Gelecekte yapılmak istenen meslekte aileler hálá çok etkili. İlk sıralara baktığımızda, öğretmenlik, mühendislik gibi iş güvencesi sağlayacağına inanılan ve çevrelerinde saygı gören mesleklerin tercih edildiği görülüyor. Meslek seçiminde fiziksel ihtiyaçlar ön planda.

Kariyer olanakları hakkında çalışma yapmış liseli ve üniversiteli gençler mesleğin getireceği gelire daha az önem veriyor. “Yetenek ve becerilere uygunluk” meslek seçimi kriterleri arasında “gelir”den çok daha düşük oranda. Sabit gelir kaygısı nedeniyle yetenekli çocukları kaybediyoruz.

İş seçerken önem verilen kriterlerin başında kariyerinde yükselmek geliyor. “Kariyerinde yükselmek” hem liseli hem üniversiteli gençler arasında en önemli hedef.

Emek-ücret bilinci ise korkulacak düzeyde değil. “Aylık ücret çalışan insanın bir kuruma yaptığı katkının karşılığıdır; miktarını bu ilişki belirler” ifadesine rehberlik hizmeti almış liseli ve üniversiteli gençlerin neredeyse yarısı katılıyor.

Büyüdükçe inanç azalıyor

Üniversiteye geçişle anlatılanların doğruluğuna inanç azalıyor. Bir konuyu araştırma isteği üniversitede artış göstermiyor. Üniversiteliler sorulara kesin cevap verilmemesinden liseliler kadar rahatsız. Gençler çelişkiye düştüklerinde çevrelerindeki otorite kaynaklarına öncelikli olarak sığınıyor. Bu eğilim lise öğrencilerinde daha yaygın. Liseliler anne-baba ve öğretmeni başvuru kaynağı olarak görüyor. Gençlerin Internet kullanımı Google’da buldukları ilk sitelere girmekten ibaret.

Bu araştırmanın belki de en önemli sonucu gençlerin gelecekle ilgili düşüncelerinin yer aldığı bölüm. Liselilerin yüzde 78’i “Gelecekten ümitliyim” derken yüzde 19’u kararsız, yüzde 3’ü ise kötümser. İyimserlik oranı üniversitelilerde yüzde 83’e çıkıyor. Diğer sorulara bakınca bu sonuç çelişkili gibi. Ama hayata bakınca o da çelişkili değil mi?

Ülkede yaşananlara rağmen bu gençler kendi geleceklerinden bu kadar ümitliyse bizim onlar için yapmamız gereken çok şey var. Kısacası, hayatımızda ümitsizliğe yer yok!
Hangi sorulara yanıt arandı

Gençlerin karar alırken etkilendikleri odaklar hangileri?

Lise ve üniversite seçimleri nasıl gerçekleşiyor?

Gelecekte yapmayı arzuladıkları meslekler hangileri?

Meslek seçerken hangi kriterler kullanılıyor?

Bilgi edinmek için kullandıkları kaynaklar hangileri?

Çelişen bilgiler karşısında tutumlar ve izledikleri yol ne?

Interneti hangi düzeyde ve nasıl kullanıyorlar?

Akıl yürütme becerileri ne düzeyde?
Yazan : Nilüfer Kas
Kaynak : Hürriyet
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20-Nisan-2008 Saat 21:16
Meslek seçme kriterleri
Meslek seçimi çok faktörlü bir süreçtir. Bu sürecin insanın 30-40 yılını etkileyeceğini de düşündüğümüzde ne kadar önemli ve önemsenmesi gereken bir süreç olduğu ortadır.

Ancak gerçek hayata baktığımızda bu sürecin çok da bilinçli geçirildiğini söylemek pek mümkün değildir. Bunun pek çok nedenleri olmasına rağmen , ben çözümleri ve atılması gereken adımlar konusunda derinleştirmek istiyorum yazımı.

Böyle uzun bir yolculuğa çıkarken öncelikle kişinin kendisinden başlaması ve kendine dönmesi çok doğru olacaktır.

Kişinin kendini tanıması, zihinsel özelliklerini bilmesi, kendi yapabilirliklerini anlaması ,yetenek ve becerilerini fark etmesi,değerlerini belirlemesi, atılacak ilk ve en doğru adım olacaktır.

Zihinsel özelliklerini bilmesinden kast ettiğimiz, beynimizin temel çalışma fark yatkınlıklarını fark etmemizdir.Her türlü karar sürecimiz beyin fonksiyonları ile yapıldığına göre beynimizin yatkınlıkları hakkında fikir sahibi olmamız önemlidir.Beyin ile ilgili bilgilerimizin çok sınırlı olduğunu bilmemize rağmen bu konuda bazı açılımlara da sahibiz.Örneğin beyin fonksiyonlarımızın beynimizin iki yarımküresinin temel özelliklere sahip olduğunu biliyoruz.

Sağ yarımküre ve sol yarım küre fonksiyonlarını şöyle ayrımlandırabiliriz;

Sağ yarım küre (vücudumuzun sol tarafına kumanda eder) Uzaysal / müziksel / Bütünü gören / sanatsal / sembolik eş zamanlı / simultane / duygusal / sezgisel / yaratıcı sakin / ruhsal / yeni düşüncelere açık / yapay / yüzleri tanıma / eş zamanlı anlayış / soyut modellerin algılanması / karışık figürlerin tanınması fonksiyonlarına sahiptir.

Sol yarım küre (vücudumuzun sağ tarafına kumanda eder) Konuşma / sözel / mantıksal / matematikse / doğrusal / ayrıntılı / düzenli / kontrollü / entelektüel / baskın / maddeci / dünyevi / aktif / analitik / okuma,yazma,isimlendirme / düzenli sıralama /önem sırasının algılanması / karışık hareket dizisi fonksiyonlarına sahiptir.

(The Whole Brain Business Book ,syf 12,Ned Hermann,Mcgraw Hill,1996)

Sağ ya da sol beyini kullanmaya yatkınlık bir ayrım olarak algılanmamalıdır.Bu sadece bir yatkınlığın fark edilmesi durumudur ve beyin yarım kürelerinden biri baskın olabileceği gibi bazı insanlarda da eşit çalışabilmektedir.Ancak bu farklı ya da eşit çalışıyor olması kişisel yapabilirlikleri belirlediğinden bunun fark edilmesi önem taşımaktadır.Bu durumun doğrusu ya da yanlışı yoktur,var olan gerçekliğin fark edilmesi işimizi kolaylaştıracaktır sadece.

Bu fonksiyonlara ilişkin testler (Kişisel Kariyer Planlama-Mehmet Öner ) kitabında bulunabilir.

Zihinsel özelliklerimiz ile ilgili saptamalar yaptıktan sonra kişiliğimize ilişkin özellikler hakkında bilgi ve farkındalık edinmemiz gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda yer alan özelliklerden kendinizde gördüklerinizi işaretlemeniz kişiliğinize ilişkin önemli ip uçları oluşturacaktır.
Bu özelliklerden pek çoğunu işaretlemiş olabilirsiniz.İşaretledikleriniz sahip olduklarınız,işaretlemedikleriniz sahip olmadıklarınız olduğuna göre bunlar üzerinde biraz çalışarak kendiniz hakkındaki farkındalıklarınızı arttırabilirsiniz.

Bu farkındalıklarınız hem güçlü yönleriniz hem de zayıf yönleriniz hakkında size güçlü ip uçları verecektir.

Bu konu üzerinde biraz çalıştıktan sonra bir adım daha atacağız.
Yazan : Neslihan Serbest (Kariyer Geliştirme Danışmanı ve Yaşam Koçu)

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
love_angel Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 23-Mart-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 288
  Alıntı love_angel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20-Nisan-2008 Saat 22:02
Bu konu ile ilgili sınıflarda anket yapıldı ve yetenek sınavlarına girildi bilgilendirmeniz için teşekkürler
●●квя●●««Milletin lafıyla coşana kalbimin adımıyla koşmam gururumu hiçe sayıp kötü konuşana ölüyorm dese de bakmam!!!»»●●квя●●
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz