gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Küresel kıyamete az kaldı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Küresel kıyamete az kaldı
    Gönderim Zamanı: 23-Nisan-2008 Saat 19:54

Bilim adamlarının son tahminleri ürküttü. Deniz seviyesi bir buçuk metre yükselecek. Bu öngörülenden 4 kat fazla...
Yapılan yeni bir bilimsel çalışmada dünyada yüzyıl sonuna dek deniz seviyesinin bir buçuk metre yükselebileceği belirlendi. Bilim adamlarının son tahminleri ürkütücü. Çünkü 1 metrelik yükseliş bile Bangladeş gibi deniz seviyesindeki ülkeleri tamamen yok eder.

Bu, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) geçen yıl iklim değişiminin etkileri konusunda yaptığı tahminlerin önemli ölçüde üzerinde bir oran. Önceki tahminler buzulların erimesi ile deniz seviyesinin 28 ila 43 santimetre oranında yükseleceği şeklindeydi.

Yeni veriler Viyana'da düzenlenen Avrupa Jeolojik ve Coğrafi Bilimler Birliği'nin yıllık toplantısına sunuldu. Buna göre denizler buzulların erimesi sonucunda 1.5 metre yükselecek. Bunun için beklenen tarih de 2100 yılı...

Geçen yıl Alman uzman Stefan Rahmstorf farklı yöntemler kullanarak benzer bir sonuca ulaşmış, 2100 itibariyle deniz seviyesindeki yükselmenin 0,5 metre ile 1,4 metre arasında olacağını kaydetmişti. Konu hakkında araştırmalar yapan Colorado Üniversitesi'nden Steve Nerem de "2100'de en az bir metrelik bir yükseliş göreceğimiz yolunda bolca kanıt var" diye konuştu.

MİLYARLARCA KİŞİ EVSİZ KALACAK

Bilim adamları, küresel çapta deniz seviyesinin muhtemelen önceden düşünülenden de çabuk yükseleceği, bunun sonucu da milyonlarca kişinin evlerini terk etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar özellikle Grönland ve Güney Kutbu'nda buz kütlelerinin daha önce tahmin edilenden daha hızlı şekilde eridiğine dikkat çekiyor.

BANGLADEŞ YOK OLUR

Bir metrelik bir yükseliş bile alçak rakımlı ülkeler özellikle de Bangladeş için ciddi bir risk demek. Nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Bangladeş'in yüzde 90'ının rakımı bir metrenin altında.

Uzmanlar deniz önüne gelişmiş setler inşa etmeye yeterli ekonomik gücü ya da teknik imkanı olmayan ülkelerin de zorda kalabileceğini söylüyorlar.

Dünya genelinde deniz seviyesi ortalama olarak yılda 3 milimetre yükseliyor. Bu oran hayli ciddi bulunuyor. (BBC)


Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz