gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Öğretmenleri tehdit eden hastalıklar

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Öğretmenleri tehdit eden hastalıklar
    Gönderim Zamanı: 27-Kasım-2009 Saat 00:18
Öğretmenleri tehdit eden hastalıklar

Öğretmenleri tehdit eden hastalıklar: En çok hangi hastalıktan şikayet geldi? Nasıl başa çıkılır? Merak ettiğiniz sorular ve cevapları

Kadıköy Şifa Hastanesi doktorları kendilerine başvuran öğretmenlerde en çok teşhis ettikleri farenjit ile duruş bozukluğu rahatsızlıkları ile ilgili önlem ve önerileri açıkladılar.

Kadıköy Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Engin Aktaş, meslek hayatları boyunca sürekli seslerini kullanmak zorunda kalan öğretmenlerin karşılaştığı en önemli sağlık sorununun genellikle ses tellerinde ve boğaz bölgesinde oluştuğunu belirtti. Kendisine başvuran öğretmenlerde sıkça boğazda yanma, ağrı, yabancı cisim hissi, kuruma, gıcık tarzında öksürük gibi Farenjit bulgularına rastladığını söyleyen Op. Dr. Engin Aktaş, bu duruma sürekli kapalı ve kalabalık bir ortamda çalışmanın, özellikle tebeşir tozu gibi boğazda tahriş yaratan maddelere maruz kalmanın ve sık konuşmanın yol açabileceğini vurguluyor. Ayrıca sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, sigara kullanımı, mideden boğaza doğru asit kaçağı (reflü), burun tıkanıklığı gibi etkenlerin de farenjit ataklarını sıklaştırdığını veya hastalığın daha ağır seyretmesine neden olduğunu ekliyor.

Kadıköy Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Engin Aktaş, eğitimcilerin bir başka sağlık sorununun da ses kısıklığı ve diğer ses hastalıkları olduğunu söylüyor. Sesin yoğun kullanımı sonucu ses tellerinde şişlik ve kızarıklık, ses teli nodülü ve poliplerin oluşabileceğini açıklayan Op. Dr. Engin Aktaş, ses tellerinin fazla zorlanmasının cerrahi tedavi gerektirebilecek nodüllere (ses telleri üzerinde sert çıkıntılar) ve poliplere (Ses telinin belirli bir noktada fazlaca şişerek saplı bir çıkıntı halini alması) yol açabileceğini vurguluyor. Rahatsızlıkları artıran diğer nedenler arasında sigara kullanımı ve irritan maddelere (tebeşir tozu gibi) maruz kalmak sayılabilir.



Kulak – burun – boğaz rahatsızlıkları için öneriler

Kadıköy Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Engin Aktaş öğretmenlere öncelikle seslerini tasarruflu kullanmalarını, sık sık kısa molalar vermelerini ve bu arada su içmelerini öneriyor. Op. Dr. Engin Aktaş’in diğer tavsiyeleri ise şöyle: “Büyük amfilerde ve sınıflarda mikrofon kullanılmak, kara tahta ve tebeşir yerine, beyaz tahta ve kalem tercih etmek, sınıfları sık havalandırmak öğretmenlerin alabilecekleri önlemlerden bazıları. Ayrıca ses kısıklığı ve farenjitin belirgin nedenlerinden biri olan sigara kullanımından, reflü (mideden boğaza doğru asit kaçağı) nedeni olabilecek ve mide asidini arttıran yiyecek ve içeceklerden uzak durmak zaten risk altında olan öğretmenleri rahatlatır. Şayet 5 günü aşan ses kısıklılığı mevcut ise mutlaka bir KBB Hekimine başvurmak gerekir.”

Kadıköy Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Canpolat öğretmenlerin özellikle duruş bozukluğu şikayetleri ile kendisine başvurduğunu söylüyor. Op. Dr. Ali Canpolat bunun nedeni şöyle açıklıyor: “Özellikle ilköğretim okullarında görevli öğretmenler sınıf donanımının küçük yaştaki çocuklara uygun olarak tasarlanmasından dolayı, sıkça eğilmek veya uzun süre ayakta durmak zorunda kalıyorlar. Bunun sonucunda eklemlere inen kuvvet dengeli dağılmadığından pek çok öğretmende duruş bozukluğu ve kas iskelet sisteminde zayıflama görülüyor.”

Duruş bozuklukları için öneriler

Kadıköy Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Canpolat’ın öğretmenlere önerileri şöyle:

• Bol hareket etmek. Uzun süre oturmak zorunda kalan kişilerin her 40 dakikada bir ayağa kalkıp tekrar oturmaları gerekir. Bunun dışında düzenli hareket etmek, yürüyüş yapmak veya egzersiz yapmak kasları rahatlatır.




• Doğru çalışma koşulları. Masa, sandalye, bilgisayar gibi donanımların doğru seçilmesi ve yerleştirilmesi kişinin duruş bozukluğu şikayetlerini giderir. Masa ve sandalye boyları birbirine uygun olmalı ve kişinin rahat oturmasına izin vermeli.

• Bilgisayar tam kişinin karşına yerleştirilmeli. Klavye ve farenin konumu kullanım rahatlığı sağlamalı.

• Kişinin oturuş biçimi. Oturma pozisyonunda en çok dikkat edilmesi gereken hususlar omuzlar ve kolların rahat olması ayrıca ayakların yere tam basması.

• Dengeli taşıma biçimi. Taşıma esnasında yük en aza indirgenmeli. Bilgisayar, çanta, kitapları bir seferde taşımak yerine parça parça taşımak daha uygun. Ağırlıklar mutlaka sağ ve sola paylaştırılıp dengelenmeli.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
selina Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 29-Kasım-2009
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3
  Alıntı selina Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-Aralık-2009 Saat 00:44
fakat biz öğrenci milleti ynede öğretmenlerimizi kızdırmaya dwm edioruss.
Yukarı Dön
selina Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 29-Kasım-2009
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3
  Alıntı selina Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-Aralık-2009 Saat 00:45
Bol hareket etmek. Uzun süre oturmak zorunda kalan kişilerin her 40 dakikada bir ayağa kalkıp tekrar oturmaları gerekir. Bunun dışında düzenli hareket etmek, yürüyüş yapmak veya egzersiz yapmak kasları rahatlatır. yazıyor
zeten bütün ders hiç oturmuyorlar ki :D

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz