gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Projeleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ITEC 5 - Productization Of Our Culture

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: ITEC 5 - Productization Of Our Culture
    Gönderim Zamanı: 24-Haziran-2014 Saat 00:32
ITEC 5 - Productization Of Our Culture
Hareket Noktalarımız
          Tasarım yapmanın içindeki merak ve hayal kurma dürtüsü ile Atalarımızın muhteşem yaşam kültürünü Teknoloji ve Tasarım dersimizde öğrencilerim ile beraber araştırdık. Bu araştırmalar sonunda özellikle bazı kişilerin bize ilham kaynağı olduğunu gördük. Onlara minnettarız.

Resim
Dünya Hafıza Şampiyonu : Melik DUYAR

       Dersimizin özü ''Tasarım''ın da tanımı olan ''zihinde canlandırılan biçim'' olduğu ve bu aktiviteyi sağ beynimizle yaptığımızı öncelikle bilmemiz gerekiyor. Peki sağ beyin nasıl çalışır? Bu sorunun cevabını Türkiye de verebilecek en önemli kişi Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Safi DUYAR'dır.

        Melik Safi DUYAR ın deyimiyle insanlar ilkel beyin denen sağ beynini küçük yaşlarda kullanıyor yaş ilerledikçe insanlar okul sıralarında daha lineer daha sembolik düşünmeye başlığı için sağ beynini daha az kullanıyor. Buda zihin kapasitesinin yarısını kullanmamak demektir. Ayrıca sağ ve sol beyin bu teknikle aynı anda çalıştırıldığı için verim daha da artıyor ve dört kata kadar çıkıyor.

        Fotoğrafik Hafıza Teknikleri ' de muhteşem bir kültür ürünü. Osmanlı da eğitimde kullanılan EBCED hesabındaki gibi sayıların alfabesi kuruluyor. Sayılar görselleştirilerek sağ beyinde çalışmış oluyor. Bu önemli hazine Türkiye de Melik Duyar ile ortaya çıktı ve yayılmaya devam ediyor. Bizde yine önemli bir kültür ürünümüz olan ''Mesnevi'' ile fotoğrafik hafıza tekniklerindeki ilk 11 hafıza çivisini kullanarak www.livingmemoryvalues.weebly.com da ''Yaşayan Değerler Gurubu'' ile ITEC ( Innovative Technologies for an Engaging Classroom ) çalışmaları için ''Yaşayan Değerler Hafızası'' projesini yaptık.

        İşte bu aşamada Dünyada çok önem verilen ''Tasarım'' kavramı, Melik DUYAR'ın fotoğrafik hafıza teknikleri ile sistem olarak birleşiyor. Özellikle Teknoloji ve Tasarım dersindeki kuşaklarda yaratıcı düşünceyi geliştiren teknikleri anlatırken daha sistematik, faydası kanıtlanmış ve insanların zihinsel kapasitesini dört kat artıran Fotoğrafik Hafıza Tekniği ve Mega İnovasyon Teknikleri mutlaka kullanılmalıdır.
       

Resim
Dünya Tasarım Şampiyonu : Hakan GÜRSU

En önemli ilham kaynaklarımızdan birisi de Dünya Tasarım Şampiyonu Hakan GÜRSU' ve onun muhteşem çalışmaları çok bizi etkiledi, Yanmayan çaydanlık, taş ısıtıcı, Volitan...ve dahası...

Tasarımlarının çoğu kendi yaşadığı çevrenin kültür ürünü. Yaptığı çalışmalardan dolayı gurur duyduk, ilham aldık. Öğrencilerim ve benim için çok önemli bir motivasyon unsuru oldu.

Örneğin Volitan Akdeniz de yaşayan uçan bir balık. Yani yakın çevremizin bir ürünü. Bu balığın şeklinden yola çıkarak yapılan bu tasarımda ondan fazla patent var. Nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracı olan Volitan hem deniz ulaşımı kategorisinde hem de bütün ulaşım araçları kategorisinde Tasarım Oscarları olarak kabul edilen International Design Awards Ödüllü (IDA 2007) Yarışmasında birincilik elde etmiştir.

Volitan Tekne, yakıtsız, yelkenli, ama rüzgarsız da yüzen başarılı bir tasarımdır.
“Volitan” Latince “hızlı yol alan” demek. Bir de bizim Akdeniz sahillerinde görülen bir uçarbalığın adı… Bu balığın çok saygılı duyulacak bir performansı var. 200 metre falan suyun üzerinde gidiyor.

- Volitan’ın en üstün özelliği çok çevreci olması. Hiçbir petrol ürünü yakıt kullanmıyor, asla karbondioksit atığı üretmiyor.
- Herhangi bir limana girip yakıt almasına gerek olmadığı için Volitan’la hiç durmadan dünya turu yapabilirsiniz.
- İçme suyu almanıza gerek yok çünkü tekne bir yandan giderken bir yandan deniz suyunu tatlı suya çeviriyor.
- Volitan sonuçta bir yelkenli ama rüzgar esmediğinde de gidiyor. Çünkü üzerindeki o iki katı yelken aynı anda iki işe yarıyor: Rüzgar varsa yelken vazifesi görüp tekneyi yüzdürüyor. Rüzgar yoksa da tekneyi güneş götürüyor. İşte tüm bunlardan doalayı ABD’liler de “2040′ın teknesi” diyorlar Volitan için. "


Resim
Dünya Navigasyon Şampiyonu : Serdar KILIÇ

Yaptığı televizyon programlarında tarihin derinliklerinde kalmış çantı tekniği ile dağ evi, doğada yaşama teknikleri, avlanma teknikleri, şavaşlarda kullanılan koltuk altı ısıtıcılar, yiyecekler, içecekler kav malzemeleri   gibi birçok kültür ürünlerimize vurgu yapıyor ve bazılarını yeniden tasarlayarak yeni nesillere aktarmaya çalışıyor.

Henüz 12 yaşında iken dedesi ile birlikte kurt izlerini takip etmeye başladı, hikayelerini dinledi, nerede ve nasıl yaşadıklarını öğrenmeye başladı. Kurtlar hakkında bir çok kitap ve makale okudu, belgesel ve filmler izledi. Spor kariyeri devam ederken hep bir ayağı doğadaydı, hayatının neredeyse üçte birini doğada geçirdi. Doğayı ve toprağı tanıdıkça onu daha da sevdi. Üzerine basmaya bile kıyamadığını söyler. 20'li yaşların sonunda "Wolftrack" şirketini kurdu, 2008 yılı sonuna kadar 8.000'in üzerinde orta ve üst düzey çalışana; liderlik, grup dinamikleri, iletişim ve motivasyon ağırlıklı eğitimler verdi. 2000 senesinde Türkiye'deki ilk 8-16 yaş çocuklar için 'Serüven ve Doğa Sporları Kampı'nı kurdu.

AKADEMİK VE SPORTİF EĞİTİMLER

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği'nde eğitimine devam ederken Beden Eğitimi ve Spor Bölümüne geçerek 1995 yılında mezun oldu.

Spor Organizasyonu ve Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı.

Egzersiz Fizyolojisi, Sporcu Beslenmesi ve Sağlığı konularında eğitim ve sertifikalı eğitimlerini tamamladı.

1976-1979 Mukavemet kayağı "Cross Country" kayak eğitimi aldı ve hala ilgilenmekte.
1980-1989 Temel Hayatta Kalma Eğitimleri, Kampçılık ve İzcilik Faaliyetlerinde bulundu.
1990-1991 Temel Dağcılık Eğitimleri gördü ve o yıldan beri yurt içinde ve yurt dışında bir çok tırmanış gerçekleştirdi.
Bunlardan bazıları;

-Türkiye' de; Kaçkarlar (Rize-Artvin-Erzurum) birçok kez yaz-kış tırmanışı, Demirkazık, Kaldı, Alaca (Niğde), Medetsiz (Tarsus), Ilgaz (Kastamonu), Ağrı (D.Beyazıt), Erciyes (Kayseri), Sultandağı (Afyon), Dedegöl (Isparta) Işık Dağı (Çerkeş-Çankırı), Köroğlu (Bolu), Soğanlı dağları (Bayburt), Spil dağı (Manisa), Mercan Dağları (Erzincan-Tunceli)

-Yurt Dışında; Mt. Kinabalu (Borneo), Mt Cook (Southern Alps-New Zealand), Mt Tronador (Patagonia-Argentina), Mt Tubkal (Atlas Morocco), Elbruz (Georgia), Alpamayo (Peru, Tien Shan (Kırgızistan-Tacikistan), Fitz Roy (Patagonia Argentina), Denali (Alaska).

Akıntılı ve Durgun Su Kanosu, Rafting, Kayaking Eğitimi (Dalaman, Çoruh Nehirleri)
Navigasyon ve Orienteering Eğitimleri.
Dağ Bisikleti (MTB), Heli-Kayak, Kaya ve Buz Tırmanışı, Mukavement Binicilik, İz Takibi konularında eğitimli ve deneyimli.
Bröveli İlk Yardım ve Cankurtarma Eğitimi.
Altın Eğitmen Cankurtaran (Sualtı Sporları, Su Kayağı ve Paletli Su Sporları Federasyonu)
Arama ve Kurtarma Eğitimi

BAŞARILARI

*Doğa sporları, Doğada Arama Kurtarma ve Dağcılık eğitimlerini ve katıldığı sertifika programlarını üstün başarı ile tamamladı. Bunlardan en önemlisi, ilk defa bir Türk katılımcıya verilen, "First Special Response Group"tan aldığı sertifikadır (EK.1). Eğitimden 1 yıl sonra, üstelik eğitmen olarak bu gruba çağrıldı. Sonrasında 477 saatlik bir arama kurtarma eğitimi daha aldı.

*Türk Spor tarihinde İlk defa yeni bir spor branşında Türkiye'yi temsil eden kişi olarak Türk spor tarihine geçti.

Doğa Sporları adı altında Dünyanın en zorlu Serüven Yarışmaları;

(Dağcılık, Binicilik, tırmanma, rafting, dağ bisikleti, kano, buzul tırmanışı vb.)

Patagonya Arjantin 1999,
Borneo Malezya 2000,
Yeni Zelanda 2001,
Fas 2003,
Hırvatistan 2003
Camel Trophy '98; İsveç Ostersund'da, 20 Ülke sporcuları arasında fiziksel etaplar ve navigasyon şampiyonu oldu.
1994 senesinde Üniversitelerarası Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda +90 kiloda üçüncülük elde etti.
400m Sprint Koşu Türkiye 3.lüğü, Basketbol Üniversite şampiyonlukları, salon ergometre birincilikleri, kano ve rafting şampiyonlukları bulunmakta.

Kurum içi takım çalışması ve kurum sadakati amaçlı ve 5 yıldır geniş katılımla devam eden kurumsal basketbol ligi Business League'yi kurdu.
Gore-Tex Test ve ürün geliştirme maksatlı Güney Kutup dairesinde 21 gün -60 C de yaşadı.

Serdar Kılıç 2011 yılında "Modern Evliya Çelebi" Ödülünü aldı.

Serdar Kılıç 2012 yılında Esquire Dergisi tarafından düzenlenen anket sonucunda "Yılın En Güvenilir Erkeği" seçildi.

Serdar Kılıç 2012 yılında, Afyonkarahisar Gelişim Platformu Derneği tarafından düzenlenen, "Uluslararası Afyonkarahisar Buluşmaları" organizasyonun da Serdar Kılıç, "En Marka Yüz" ödülüne layık görüldü.
Serdar Kılıç 2013 yılında Yeni Yüzyıl Üniversitesinin düzenlediği " Yeni Yüzyılın İletişim Ödülleri " organizasyonunda "Doğada Tek Başına Dağ Evi" programıyla en iyi belgesel ödülü aldı.
Serdar Kılıç 2013 yılında yeni tv programı "Doğadaki İnsan" ile TRT kanallarında yayın hayatına devam ediyor.

Gençlerin gelişimi ve sosyal sorumluluk projeleri ile ilgilenmekte. Bunlar; Turkcell ile birlikte gerçekleştirilen, Afyon ili İhsaniye ilçesi Yukarı Tandır köyünden 80 çocuğa (12-15 yaş) kampta özgüven eğitimi. NTV ile birlikte, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in de katılımıyla gerçekleştirilen, Van depreminden etkilenen çocukları doğaya yaklaştırmak ve psikolojik destek sağlamak adına düzenlenen eğitim.

Halen Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Bekdemirler köyünde, doğada hayatta kalma ve özgüven eğitimi verilen campwolftrack devam etmektedir.
http://cultureproduct.weebly.com/hareket-noktam305z.html#.U6iOIfl_vwY

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz