gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Burnumuzda Neden İki Delik Var?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Burnumuzda Neden İki Delik Var?
    Gönderim Zamanı: 07-Eylül-2014 Saat 15:33
BURNUMUZDA NEDEN İKİ DELİK VAR?

Solunum sisteminin önemli organlarından biri olan burnumuzun, solunum açısından havanın filtre edilmesi, ısıtılması ve nemlendirilmesi gibi üç önemli görevi vardır. Fakat burnumuzun işlevleri bunlarla sınırlı değildir. Örneğin, burnumuzda neden iki delik olduğunu hiç düşündünüz mü hiç? Bilindiği gibi, besinlerin vücuda alınması için tek giriş yeri varken, akciğerlere giden hava sağ ve sol burun deliklerinden alınır. Gerçi bunun akciğerler üzerinde önemli bir etkisi yoktur.

Burnun iki deliğinin olmasının esas tesiri beyin üzerinde görülür. İnsan beyni sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreden oluşur. Diğer taraftan, istem dışı çalışan iç organ faaliyetlerini düzenlemekle görevli olan otonom sinir sisteminin iki ana dalı vardır:

1) Sempatik sinir sistemi, 2) Parasempatik sinir sistemi.

Sol beyin yarım küresi sempatik sinir sistemi faaliyetlerini (özellikle heyecan içeren olayları) düzenlemekle görevliyken, sağ beyin yarım küresi parasempatik sinir sisteminin fonksiyonlarını (rahatlama ve gevşeme) görevini yerine getirir. Bunun burun delikleriyle ne ilgisi var derseniz, çok ilgisi vardır.


Yapılan araştırmalarda, kemik yapısı gibi çeşitli sebeplerden dolayı insanların burun deliklerinden birini daha fazla kullandıkları anlaşıldı. Bu durumun beynin yarı kürelerine ilişkin önemli sonuçları var. Zira, burun mukozası altındaki sinir uçları beyinle irtibatlı ve beynin normal çalışmasına ve fonksiyonlarına tesir ediyor.



Eğer sağ burundan daha fazla nefese alınıyorsa, sol beyindeki elektriki aktivite artıyor, tersine sol burundan nefes alınıyorsa, sağ beyindeki elektriki aktivite artıyor.

Bunun anlamı şu: Sol burnuyla nefes alanlar, sempatik sistemin faaliyetlerin azaltabildikleri için kalp hızı azalıyor ve örneğin tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskleri düşüyor.

Bilim adamları bu tip kişilerin kalp krizleri ve ani ölümlere de daha az maruz kalacaklarını söylüyorlar.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz