gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > İcatlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Sakızın Geçmişi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Sakızın Geçmişi
    Gönderim Zamanı: 12-Eylül-2014 Saat 22:31
Sakızın Geçmişi

Dünyada her yıl yaklaşık olarak 4 milyar adet satılan en eski şekerdir sakız. Her yaştan insan ağzını temizlemek, ağzını ferahlatmak ve bir şeylerle meşgul olmak için sakız çiğner.

Sakızın geçmişi ise 2000 yıldan fazladır. 1994 yılında Susan Montgomery Williams isimli kişi 23 inç çapında sakız balonu yaparak Dünya rekoru kırmıştır. Çok eskilerde ise (milattan önce) insanlar ağaç reçinelerini sakız olarak çiğnenmektedir. Kızılderililer ise ladin ağaçlarından akan sıvıyı reçine olarak kullanarak sakız gibi çiğnemişlerdir.

John B. Curtis ise ladin ağacından plastik ve yapışkan bir madde üretmiştir. Bu madde ise sakızın ticaretinin önünü açmıştır. Zamanla plastiğin içine aromalar ekledi hatta parafin ile daha esnek bir yapı haline getirdi. 10 yıl kadar sonra çiklet adı verilen bir ürün ile sakızın asıl kimyası ortaya çıktı. Mezoamerikan ağaçlardan çıkan bir reçineden elde edilen sakız Meksika'dan ithal edilmeye başlandı.

Daha sonra William Wrigley tarafından kurulan şirket en büyük şirketlerden birisi haline geldi. İkinci Dünya Savaşı sırasında askerlere sakız dağıtması ise sakızın popülerliğinin artmasına neden oldu. Dağıtılma amacı ise askerlerin stresini almasıydı.

Günümüzde ise bir çok çeşit sakız bulunmaktadır. Bunlar ağız hijyeni için de oldukça etkilidir. Ayrıca üreticiler mide ekşimesi ve hazımsızlığı gidermek için de sakıza pepsin maddesini eklemişlerdir. Son zamanlarda çıkan dedikodular ise insanları şüpheye sokmaktadır. Kanser olma, yüz kaslarının bozulması, bağırsakların birbirine yapışması gibi sakıncalar gösterilmektedir.

Şu an yapılan sakızların içeriğinde ise mısır şurubu, tatlandırıcılar, gıda boyaları, yumuşatıcılar, aromalar ve sakız bazı (sakızı reçinesi) dir. Bu maddelerin de böyle zararlı etkileri yoktur. Bir sakızı bütün olarak yuttuğunuzda da reçine dışındaki bütün maddeler sindirilir. Reçine ise sindirilmeden vücuttan atılır. En geç 72 saat içinde vücuttan çıkan sakız herhangi bir soruna yol açmaz. Fakat çok miktarda sakızı aynı anda yutmak vücudunuza zarar verebilir.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz