gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Deposu 100 Yılda Bir Kez Doldurulan Toryum Yakıtlı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Deposu 100 Yılda Bir Kez Doldurulan Toryum Yakıtlı
    Gönderim Zamanı: 25-Eylül-2015 Saat 19:03
Deposu 100 Yılda Bir Kez Doldurulan Toryum Yakıtlı Araçlar
ünyada bir milyarın üzerinde otomobil var. Otomobil merakımızın maliyeti ise trilyonlarca dolar değerinde hammadde, zaman ve zehirli egzoz gazları… Bütün bunların yerine deposu 100 yılda bir kez doldurulan toryum yakıtlı yeni bir otomobil düşünün.

Lazer Güç Sistemleri adlı bir Amerikan şirketi, dünyadaki en yoğun maddelerden biri olan Toryum‘u kullanan bir otomobil motor sistemi üzerinde çalışıyor. Bu denli yoğun olduğu için Toryum oloğanüstü miktarda ısı üretme kapasitesine sahip. Şirket, şimdilik küçük miktarda toryum üzerinde deneyler yapıyor. Bu toryumu kullanarak suyu ısıtan bir lazer üretmişler, ısınan su buhara dönüşüyor ve bu da mini bir tribünü çalıştırıyor.


Şimdiki modelin motoru 225 kg geliyor. Sıradan bir otomobilin motor kaputuna rahatlıkla sığıyor. CEO Charles Steven‘e göre, 1 gramlık toryum yakıtı 20 bin litrelik benzine eşdeğer. 8 gramlık yakıt ise motoru yüz yıl çalıştırabilir.

Toryumu yakıt olarak kullanma fikri yeni değil. 2009 yılında, Loren Kulesus Cadillac Dünya Toryum Yakıtlı Konsept Otomobil’ini üretmişti. Lazer Güç Sistemleri şirketi ise seri üretim için araştırmalar yapıyor.

Toryumun Olanakları

Robert Hargraves’e göre, “düşük ya da sıfır CO2 emisyonlu enerji kaynakları kömürden ucuz olmadıkları sürece fosil yakıtların yerini alamazlar.” Amerika Birleşik Devletleri halen dünyanın enerjisinin %20’sini kullanmakta ve Hardgraves’e göre, Amerika CO2 emisyonunu sıfırlasa bile, dünyanın geri kalanının saldığı %80’lik emisyon sorun olmaya devam edecek.

CO2 emisyonunun limitlerin çok üstüne çıkması karamsarlığı arttırıyor, artık cesur fikirlere ihtiyacımız var.

Toryum dünyanın nükleer enerji sorununu da çözebilir. Wikipedia’ya göre toryumun avantajları şunlar:

Toryum Reaktörlerinden Bomba Yapamazsınız: Nükleer-silah kalibresinde fisyona uygun malzeme olan Uranyum 233’ün güvenli ve temiz biçimde bir toryum reaktöründen eldesi çok zor. Bu da, örneğin, İran gibi ülkelerden sadece toryum reaktörleri inşa etmesini isteyebileceğimiz anlamına geliyor. Bu da bu ülkelerin bir yandan nükleer enerji kullanırken diğer yandan nükleer bomba yapımından uzak durmalarını sağlayabilir.
Atık Yok: Toryumun uzun-vadeli nükleer atık çıkarma oranı konvensiyonel yakıtlara göre 10 ila 10 bin kat oranında daha az
Toryumu Ayıklamanız Gerekmez: Toryum madenlerinden toryumun tek bir saf izotopu çıkıyor. Buna karşılık, uranyum madenlerinden ayrılması ve zenginleştirilmesi gereken bir çok izotopun karışımı çıkıyor. Aynı durum U-238 için de geçerli. Ayrıca uranyumla çalışan santallerin atıkları için de ayrıştırma zorunluluğu var.
Patlamayan Nükleer Santraller: Primleme işlemi olmadan toryum santrallerinde zincilreme nükleer reaksiyon sürdürülemez. Primleme işlemi yapılmazsa fisyon durur.
Hargraves’e göre fabrikalar ve endüstinin her alanında toryum kullanılabilir.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz