gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Renkler Ve Kişilik İlişkisi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Renkler Ve Kişilik İlişkisi
    Gönderim Zamanı: 16-Mayıs-2008 Saat 16:21
Renkler Ve Kişilik İlişkisi
Çoğumuz çocukken bize şu sorunun sorulduğunu hatırlarız!

"En çok hangi rengi seviyorsun?"

Kişinin özel renk tercihinden, onun karakteri hakkında ipuçları öğrenmek mümkün...Çünkü, renkler insanların kişisel özelliklerini ve ruhsal yapısını ortaya koyar!

İnsanlar belirli renkleri neden beğenirler? İnsanlar, bir rengi, ihtiyaçlarına ters düşse de beğendikleri için seçerler. Modadaki değişiklikler ve bunların etkileri de renk seçiminde etkili olabilir.

Şimdi en sevdiğiniz rengi seçin ve karakterinize ne kadar uyduğuna karar verin.



KIRMIZI
Kırmızıyı seviyorsanız,enerjik bir şekilde dışa açık ve doğru hareket etmeye hazır bir tipsiniz. Yeni başlangıçlar, hareketlilik,motivasyon ve tutku sizi anlatan kelimeler...

Dramayı da seviyorsunuz. Arkadaş canlısı, bağışlayıcı, minnet duyguları gelişmiş bir kırmızı seversiniz. Ayrıca kırmızı, güçlü cinselliğinizi de vurguluyor. Güç sahibi ve başarılısınız ya da böyle görünmek istiyorsunuz.



TURUNCU
Eğer turuncudan hoşlanıyorsanız,enerjinizi azaltsa da herkeste heves ve gayret uyandıran, cesur ve maceracı bir tipsiniz. Yaptığınız her işte çok iddialısınız.

İçtenliğiniz ve canlılığınız ile çevrenizi mutlu ediyorsunuz... İnsanlarla dialoğunuz ve mizah duygunuz çok kuvvetli. Gülmeyi ve başkalarını güldürmeyi de çok seviyorsunuz. İletişim, hareket ve girişim sizin karakteriniz.



SARI
Sarıyı seviyorsanız entellektüelsiniz. Akıl ve mantık sizden sorulur! Çalışkan bir kişiliğiniz var. Bulunduğunuz her ortamda otorite ve kontrol sahibi olmak hoşunuza gider.

Açık fikirlisiniz ve ayrıntılara çok önem verirsiniz. Çevrenizdekilere umut vererek, her şeyin daha iyi olacağı duygusunu uyandırırsınız. Etrafınıza düşüncelerinizle ilham verirsiniz.



YEŞİL
Yeşili tercih ediyorsanız, paylaşımcılığınız, uyumlu, verici ve yardımsever kişiliğinizle meşhursunuz. Olumlu muhakeme, bilinç ve anlayışınızla,ailenizin ve çevrenizin güven ve koruma sembolüsünüz. Karar verebilmek için uygun ortam oluştururmak önemli bir özelliğiniz...

Özgürlüğe, uyuma ve eşitliğe verdiğiniz önem, sizin adalet duygunuzdan kaynaklanıyor. Doğaya ve onun getirdiği güvene değer verirsiniz. Muhafazakarsınız, kısa ve öz olmayı, kalabalıkta dikkat çekmemeyi tercih edersiniz.



TURKUVAZ
İnsanlar size karşı ilgi duyarlar. Kolayca iletişim kurabilen, sakin ve rahatlatıcı kişiliğiniz bunda büyük rol oynar. Düşünce ve duygularınızdaki açıklık, iletişimde de açık olmanızı sağlar. Genç ruhlu ve canlı görünmeyi seviyorsunuz. Ilımlı, yardıma açık kişiliğiniz sizi başarıya taşıyor. Dikkatli ve her konuda bilinçli olmak ise temel özelliklerinizden...



MAVİ
Mavi ruhun derin gerçeklerine girişi gösterir. En iyi özelliklerinizden birisi istekliliğinizdir. Sizin varlığınız ve kaderinizde, bağlılık ile güven bulunmaktadır.

Sorumluluk,sadakat ve düzen duygunuz kuvvetlidir. Bu da çevrenizdekilerde hayranlık uyandıran özelliklerinizdendir. Güzellik ve incelik ile bağdaştırılan popüler bir kişiliğiniz var. Sakin gücünüz, sukuneti, huzuru, kaderi, sıcak ve rahatlatıcı duyguları çağrıştırır.



MOR
Kendinize saygı duyuyorsunuz. Asalet ve kendi kendine yetme baş özelliklerinizden... Büyük bir olasılıkla sanatın bir dalıyla ilgilisiniz. Yaratıcı kişiliğiniz, enerji,vizyon ve sezginiz ile birleştiğinde, kaderinizin yazarı olur.

Tolerans ve anlayış sizin ile özdeşleşmiştir. Unutkanlık ve sabırsızlık da... Alçakgönüllülükle birleşik pratik idealizmi simgelersiniz.



MAGENTA
Bu renk sizin yumuşaklık nezaket ve incelik duygularınızı ön plana çıkarıyor. Tutkulu, aşka aşık ve sevgi duyguları son derece gelişmiş bir yapınız var. İdealizm en saf haliyle sizde kişilik bulmuştur.

Adanmışlık hali, saygı, minnettarlık gibi duygular sizinle beraber anılır. Anlayış ve olgunluğu, kibarlığı, sakinliği ve korumacılığı temsil edersiniz. Yön verme ve yönetme ise bir başka özelliğinizdir.



SİYAH
Geleneksel ve saygıdeğer bir kişiliğiniz var ama bir taraftan da; ya toplumu reddediyorsunuz ya da normlarına başkaldırıyorsunuz. Muhtemelen başarılı bir iş hayatınız var, çünkü siyah, güç ve otorite simgesidir. Size bütün saygınlığına rağmen, gizemli ve seksi bir görünüm verdiği de bir gerçek...

Ölümü, kederi ve bazı pişmanlıklarınızı ise sık sık düşünüyorsunuz. Karanlıkta ve gizli kalmış yönleriniz bazen sizi depresif ve mutsuz kılabiliyor.



BEYAZ
Beyazı seviyorsanız, temizliğin,saflığın ve masumiyetin simgesi bir tarafınız var demektir. Sıcak ortamları serinleten rahatlatıcı bir etkiniz var. İnsanlar da bundan çok etkileniyor.

Etrafınızdaki herkesle anlaşabilecek kadar geniş görüşlüsünüz. Kişilere ve eşyalara ise çok bağlanıyorsunuz. Ayrılık sizi etkilediği kadar hiç kimseyi etkilemiyor... Ruhi konulara ve öteki dünyaya ise yakın ilginiz var. Ölüm sizin için bir bitiş değil, aksine güzel bir başlangıç gibidir.



KAHVERENGİ
Kahverengiyi seviyorsanız, nesnelerin köklerine inebilen ve karmaşık sorunlarla basitçe ve direkt olarak başedebilen bir yapınız var. İstikrar sizin diğer adınız. Sizin için mantığa aykırı olmama esastır.

Pratik ve maddecisiniz. Aynı zamanda düzenli ve sabırlı da... Özgüveniniz ve kendinize inancınız tam...İşinize, ailenize ve arkadaşlarınıza son derece bağlısınız. Yerleşik düzen ve gelecek için sağlam temeller sizin mutlu olmanız için gereklidir.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16-Mayıs-2008 Saat 16:22
İş Yaşamında Renklerin Yeri
Renkler; görerek algılamanın önemli bir unsurudur.Yaşamın çeşitli gelişmişlik düzeyindeki canlılara önemli bilgiler verir. Doğa, insan ve yaratılan ürünlerden yansımayla tanımlanan renk, düşünsel ve duygusal etkileşime yol açar.

Bu etkileşimin yaşamın her alanındaki yansımalarını her gün bizzat yaşayarak hissetmekteyiz. Evde, ofiste, yemek yerken, alışveriş yaparken, kısacası günlük hayatın her saniyesinde!

Gününüzün ne kadarını evinizin dışında geçirdiğinizi bir düşünün. Mesela ofiste bütün gün gördüğünüz renkleri veya iş çıkışı yemek yerken gözünüze çarpanları şöyle bir aklınızdan geçirin. Renklerin mimarlar tarafından bizde bırakmaları amaçlanan etkilere göre kullanıldıklarını eminim hepimiz düşünmüşüzdür.

Renklerin fonksiyonlarının mimarları çok yakından ilgilendirdiği ve tasarımlarında bunun ne kadar birebir etken olduğu bir gerçektir. Eğer gününüzün yarısından çoğunu geçirdiğiniz ofisinizi renklendirmeyi düşünüyorsanız, bunu yapmadan önce renk uzmanlarının ve mimarların bu konudaki bilgilerini ve kabul edilmiş gerçekleri öğrenmeden işe girişmeyin ve önerilerimize kulak verin diyoruz.

Önce renkleri ve etkilerini sıralayalım, sonra da kullanımlarına değinelim istiyoruz. Bunun için de bilimsel bir araştırmadan yola çıkarak söze başlamak istiyoruz.

Bir sanat müzesinde renklerle ilgili yapılan bir araştırmada; duvarın rengi beyaz olduğunda insanların müze içinde çok daha fazla zaman geçirdikleri, kahverengi olduğunda ise çok daha hızlı hareket edip, daha az dolaşarak bir an önce müzeyi terk ettikleri görülmüş. Şimdi sözü daha fazla dolaştırmadan; gelelim bu bilginin nasıl kullanıldığına!



KAHVERENGİ
Bu gerçeği dünyanın bir çok farklı yerinde benzeri deneylerle ispatlayan renk uzmanları, kahverengiyi fast food restoranlarında ideal renk olarak seçmişler. O nedenle dünyanın her yerindeki fast food restoranlarında sandalyeler ve masalar kahverengi, duvarları ise kahverengi, pembe, şampanya rengi karışımıdır. Çabuk yiyin ve Çabuk gidin! mesajı vermek üzere tüm firmalar bu renkleri kullanırlar. Eğer sizin de ofisinizde insanların çok fazla vakit harcamalarını istemediğiniz bir bölüm varsa, kahverengi ve tonlarında boyayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra kahverenginin toprak tonlarında bir renk olmasından dolayı resmiyetten uzak, rahat ve teklifsiz hissettirdiği ve insanların kendilerini daha güvende hissederek açılmalarını sağladığı da dünyaca kabul edilmiş bir gerçektir. Örneğin gazetecilerin bir çoğunun röportaja giderken mutlaka kahverengi ve tonlarında giyinmeleri (tabi renklerle ilgilenen ve etkilerini bilen gazetecilerden söz ediyoruz) tamaamen karşısındaki insanın güvenini kazanarak doğru cevaplar almak ve açılmasını sağlamaktır.



Gelelim KIRMIZI'YA
Kırmızı kesinlikle iştah açmasıyla bilinen bir renktir. Dünyadaki çok tanınan ve en çok tüketilen gıdaları üreten firmaları düşünün. Hepsinin logosunun kırmızı olduğunu farkedeceksiniz. Coca Cola, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken, Mc Donalds, Ülker, Arby's... Örnekleri çoğaltabiliriz. Kırmızı tansiyonu yükseltir ve kan akışını hızlandırır. Zaten iştah açması da bu nedenledir ancak bunun başka etkileri de vardır. Örneğin saldırganlığı ve öfkeyi de artırır. İspanya'daki boğa güreşlerini ve sallanan kırmızı bezleri hatırlatmamız yeterli olacaktır sanıyoruz ki. Bu nedenle de kırmızı, ofislerde çok fazla tercih edilmeyen bir renktir.



YEŞİL'e baktığımızda ise;
Güven duygusunu görüyoruz. Bankaların bu nedenle en çok tercih ettikleri 2 renkten biri yeşildir. Ülkemizdeki bankaların logolarını bir düşünün. Yarısından fazlasının yeşil olduğunu fark edeceksiniz. Osmanlı Bankası, Garanti Bankası, Kentbank, Şekerbank, Vakıflar Bankası şimdilik aklımıza gelenler. Eğer güven telkin etmek istiyorsanız ofisinizi yeşille veya tonlarıyla renklendirebilir veya yeşil dekorasyon malzemeleri kullanabilirsiniz.

Yatak odası için de oldukça rahatlık ve huzur verici bir renktir. Doğayı çağrıştırdığından olsa gerek çok sakinleştirici bir etkiye de sahiptir. Bu nedenle olsa gerek neredeyse tüm hastaneler gerek iç dizaynlarında gerek doktorların üniformalarında ve ameliyathanelerde yeşili tercih ederler.

Bunun yanı sıra bir diğer etkisi de yaratıcılığı canlandırmasıdır. Eğer ofisinizde yaratıcılığınızı canlandıracak bir mekana ihtiyacınız varsa bir miktar da olsa yeşil kullanmayı ihmal etmeyin bizce.



Asil renk SİYAH
Bir çok insandan siyahın her zaman çok asil ve mağrur olduğuna dair fikirlerini duyarız. Genel kanı da bu yöndedir ve çoğu zaman doğrudur. Çünkü renk biliminde siyah gücü ve tutkuyu temsil eder. Aynı zamanda hırsın da bir ifadesidir. Bu nedenle tüm makam arabaları veya güç simgesi olan araçlar siyahtır. Güçlü ve hırslı birçok duygunun da temsilcisi siyahtır. Fonda kullanıldığında karamsarlığı ifade eder. Aynı zamanda matemi de simgelediğinden karamsarlığın yanı sıra üzüntü çağrıştırır. Ancak ışığı yok ettiği için dikkati dağıtacak unsurların algıyı dağıtmasını en aza indiren ve dolayısıyla konsantrasyon sağlamakta kolaylığıyla da bilinen bir renktir. Bazı ünlü düşünürlerin veya sanatçıların, ışıksız, karanlık bir odaya girerek konsantre oldukları söylenir.



MAVİ sakinleştirir
Mavinin her zaman huzur ve dinginlik verdiği söylenir. Doğrudur da... Çünkü kanın akışını yavaşlatır. Bu nedenle de oldukça sakinleştirir. Çocuk odalarında turunucu veya sarı gibi uyarıcı renkler yerine mavi kullanıldığında çocukların yaramazlıklarının azaldığı ve daha sakinleştikleri gözlenmiştir.

Ayrıca kırmızının aksine mavi yeme içgüdüsünü de engelleyen bir renk olduğundan yemek firmaları maviyi pek tercih etmezler. Hatta eğer diyetteyseniz mavi tabaklarda yemeniz de batıda diyetisyenler tarafından en çok önerilen yollardan birisidir. Bu nedenle yemek odanızı maviye boyamanız pek tavsiye edilmez. Tabi eğer zayıflamak istemiyorsanız. Amacınıza bağlı olarak maviyi tercih de edebilirsiniz elbette. Ayrıca mavinin çok önemli bir diğer özelliği de uzaktan çok net fark edilebilmesidir. Bu nedenle eğer ofisinizde herkesin uzaktan bile olsa hemen fark etmesini istediğiniz bölümler varsa mutlaka mavi kullanmalısınız. Yakından kırmızı çok daha dikkat çekicidir evet, ancak uzaktan o kadar da fark edilmez ancak mavi kendini hemen gösterecektir.



Otorite rengi LACİVERT
Lacivert sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği çağrıştırır. Tüm dünyada üst düzey toplantılarda veya uluslararası toplantılarda hemen hemen bütün devlet başkanlarının lacivert giymesi de bu nedenledir. O kadar uzağa gitmeye bile gerek yok aslında. Üst düzey yöneticilerin neredeyse hepsi, hatta iş görüşmelerine gelen adaylar sırf bu nedenle çoğu zaman lacivert kullanırlar. Ayrıca yeşili anlatırken bankaların en çok tercih ettikleri iki renkten biri olduğunu belirtmiştik. Diğer renk ise tahmin edilebileceği gibi laciverttir. Yukarıda saydığımız bankaların dışında kalan bankaları düşündüğümüzde, onların da renklerinin lacivert veya mavi olduğunu görebiliriz. Ayrıca yeşil ve mavi sağlamlığı da simgelerler. Bu nedenle ofislerinizde veya çalışanlarınızın kıyafetlerinde lacivert bulunmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz.



PORTAKAL RENGİ'nin rahatlığı;
Portakal rengi insanların algısını en çok ve en kolay etkileyen renklerden biridir. Kısacası eğer bir şeyin her kesimden insanın dikkatini çekmesini ve tüm insanlara sıcak gelmesini istiyorsanız turuncuya boyayabilirsiniz. Eğer bu bir kapıysa insanlar o kapıdan içeri rahat girebileceklerini ve kabul edileceklerini hissederler.

Tamamen fonksiyona bağlı olarak seçilecek renklerden bir turuncu...

Ayrıca portakal rengi, bulunduğu grubu sayıca çok gösterir. Eğer bir arada durduğunda olduğundan çok daha fazla sayıda ve sık görülmesini istediğiniz dekorasyon ögeleri varsa kesinlikle onları turuncu seçmelisiniz.



Ciddiyetin rengi GRİ
Gri dediğinizde veya gri bir yere girdiğinizde neler hissettiğiniz düşünün. Gri kesinlikle diplomatik ve ağır bir renktir. Hareketleri yavaşlatır, enerjiyi düşürür, kesinlikle ağırlığı ve ciddiyeti temsil eder. Ayrrıca yaratıcılığı da öldürdüğü bilinen gerçekler arasındadır. Bu nedenle yaratıcılığın çok da gerekli olmadığı resmi dairelerde her yer griye boyalıdır ve çoğu ofis malzemesi de gridir. Eğer yaratıcılık gerektirmeyen ve insanların çok da düşünmeden iş yapmalarını istiyorsanız gri uygun bir renktir. Ayrıca diplomatik görüntüyü de en net veren renk olduğunu söyleyebiliriz. Ancak eğer bunun tam tersi bir etki istiyorsanız ofisinizde griden kesinlikle kaçının. Bir de eğer insanların çok yavaş ve ağır hareket etmelerimi istediğiniz bir bölge varsa orada da gri kullanmanız istediğiniz etkiyi sağlayacaktır.



Geçiciliğin simgesi SARI
Sarı renk tamamen geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir. Trafik lambalarını düşünün. Sarı renk bir süre sonra bitecek olan bir süreci gösterir. Ayrıca dünyanın tüm ülkelerindeki taksiler sarı renktedir. Yolda çok rahat görülebilsin, diğer otomobillerden kolayca ayırd edilebilsin ve geçici oldukları da vurgulansın diye.

Ayrıca yol çizgilerinin de artık beyaz değil sarı olmasındaki sebep de sarının dikkat çekici bir renk olmasından kaynaklanır. Çünkü tahminlerin aksine sarı beyazdan daha göz alıcı bir renktir.

Ofiste kullanılacak renk tercihlerine geri dönecek olursak, eğer bir yerde insanların hızlı geçişlerini ve çok kalmamalarını sağlamak ve tempoyu artırmak istiyorsanız kesinlikle renginiz sarı olmalı. Tabi eğer çocuk odasını sarıya boyarsanız, bu durumda küçük afacanın adrenalin ve yaramazlık düzeyindeki artışa da çok şaşırmamanızı söyleyebiliriz.



Temiz BEYAZ
Deterjan reklamlarından, temizlik ürünlerine kadar, temizliği simgeleyen tüm ürünlerin beyaz kullandıklarını belirtmemiz sizi ne kadar şaşırtır bilemiyoruz. Eminiz ki hepinizin aklına beyaz deyince gelen ilk kelimeler, "Temizlik, ferahlık, hijyen" gibi kelimeler oluyordur. Bu dünyanın hemen her yerinde böyledir. Bu nedenle eğer bir eczaneniz, temizlik malzemeleri şirketiniz varsa kesinlikle içinde ve dışında beyaz kullanmalısınız. Ayrıca sağlık simgesi de olduğundan, hastaneleri ve ilaç firmalarını da bu gruba dahil edebiliriz. Bunun yanında beyazın çok güçlü bir psikolojik etkisi daha vardır ki o da istikrarı, devamlılığı temsil etmesidir. Beyaz elbiseler sizin temiz, dürüst ve istikrarlı olduğunuz imajını yaratır. Aynı etkiyi ofis mobilyalarınızla ve dekorasyonunuzla da yaraabilirsiniz. Ayrıca gözünüzü dinlendirecek beyaz bir yer bulunması da neredeyse tüm mimarlar tarafından tavsiye edilen bir kullanım.

alıntı

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz