gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Akıllı çocuk yetiştirmek

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Akıllı çocuk yetiştirmek
    Gönderim Zamanı: 05-Mayıs-2011 Saat 23:10
Akıllı çocuk yetiştirmek

Tüm çocuklar akıllıdır ancak bizimkiler başka. Leb demeden leblebiyi anlarlar. Kafalarından çok basamaklı sayıları toplar, okudukları bir şiiri hemen ezberlerler. Bunlarla da kalmaz bakkala gittiklerinde para üstünü hesaplar, okuma yazma bilmedikleri halde internette oynadıkları oyunların skorlarını bilirler. Sağlıklı bir büyüme sağlıklı bir zekayı da beraberinde getirir. Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu, çocuklarımızı yetiştirirken dikkat etmemiz gerekenleri alt başlıklar halinde sıralıyor:

Konuşun: Bebeğiniz doğduğu andan itibaren onunla konuşun. Nesneleri, ne işe yaradıklarını, o an neler yaptığınızı söyleyin. Unutmayın o kaydediyor!

Kısıtlamayın: Onu çerçeve içine alacak şekilde hareketlerini kısıtlamayın. Araştırmasını, bakmasını, dokunmasını destekleyin.

Destekleyin: Yaratıcılığını destekleyin. “Bu şudur, şu şöyledir.” yerine “Sence bu ne olabilir, nerelerde kullanabiliriz?” türünden onun düşünmesini destekleyecek şekilde konuşun.

İzin Verin:0-2 yaş insan zekâsının en çok geliştiği ve en alıcı olduğu dönemdir. Onlara eksik, yetersiz, bir şey beceremeyen varlıklar muamelesi yapmayın. İzin verdiğinizde yaptıklarına şaşıracaksınız. Mutlaka erkenden oyun grupları içine sokun ve okul öncesi eğitim almalarını sağlayın. Eve kapattığınız çocuğun gelişimine de mani olduğunuzu unutmayın. Onun öğrenmesine izin verin. Unutmayın ki çocuklar “yaparak ve yaşayarak” öğrenirler. Yapmalarına, denemelerine, sosyal ortamlarda bulunmalarına önem verin.

Geliştirin:Ne kadar çok uyaran ile karşılaşırlarsa, o kadar çok gelişecekler bunu unutmayın.

Oynatın: Oyuncak seçimine dikkat edin. Yaratabilecekleri, öğrenebilecekleri malzemeleri ve oyuncakları seçin. Bunu yaparken de çocukları boğmayın. Basit malzemeler dahi işe yarayabilir.

Beslenme ve Zeka Arasındaki İlişki:Yapılan bir çok açıklama beslenme ve zeka arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. Özellikle bebeklik döneminde ilk 6 ay anne sütü alan bebeklerin daha zeki oldukları bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Yine özellikle süt çocukluğu döneminde başlayan demir eksikliğine bağlı kansızlığın bebeklerde huzursuzluk, gelişme geriliği, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği yaptığı bilinmektedir.Genel olarak çocuğunuzla aranızda sağlıklı bir iletişim kurmak çocuğunuzun hem psikolojik, hem sosyal hem de zeka gelişimi için olumlu bir yaklaşım olur. Çocuğunuza baskı yapmadan zekasını geliştirecek yeteneklerini öne çıkarmak ve zihinsel gelişimini teşvik etmek önemli.Hürriyet/Hazırlayan: Funda Çamözü

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz