gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kardeşler arasında kaç yaş fark olmalı?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
By_Beyin Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 08-Ocak-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 388
  Alıntı By_Beyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Kardeşler arasında kaç yaş fark olmalı?
    Gönderim Zamanı: 12-Mayıs-2011 Saat 11:25
Kardeşler arasında kaç yaş fark olmalı?

Bir çocuğun sahip olduğu kardeş sayısı onun kişilik ve karakter gelişimine dolaylı olarak tesir eder.

Çok bilinen bir gerçektir ki, tek çocuk, çoğu defa kardeşleri ile doğal olarak yaşayacağı sosyalleşme sürecini yaşayamadığı için sosyal ve duygusal gelişimini yeterince tamamlayamamaktadır.

Her ne kadar, belli bir yaşa geldiğinde kreş ve anaokuluna gitse de, başkalarının çocuğu ile sosyalleşmesi kendi kardeşi ile kazanacağı sosyallik gibi olmamaktadır.

Zira kardeş, kardeş ile sadece yalın bir sosyalleşme değil, aynı zamanda "duyusal" bir sosyalleşme yaşamakta, aidiyet duygusunu da geliştirmektedir. Bir çocuğun kendi kardeşi ile yaşayacağı duyusal-sosyal gelişim sürecinin önemini kavrayan anne-babalar, geniş aile olmanın da verdiği keyifle birkaç çocuk sahibi olmaya yönelmektedir.

1 -2 yaş fark olursa: Kardeşler arasındaki yaş farkı eğer 1 yaş olur ise, o takdirde, böylesi durumlarda ilk çocuğun ciddi bir duygusal yoksunluk yaşama ihtimali vardır. Zira, anne, yeni kardeşe hamile iken, henüz kucağında süt emen kardeşin sütünü kesmek zorunda kalacaktır.

Hâlbuki çocukların duygusal gelişimi için bir çocuğun 24 ay süt alması oldukça önemlidir. Anne, karnındaki bebeğine odaklanırken, kucağındaki bebeği ihmal edebilmektedir...

3 yaş fark olursa: Eğer kardeşler arasındaki yaş farkı 3 olursa, her ne kadar önceki kardeş emme sürecini 24 ay ile tamamlamış olsa da, 3 yaş döneminin bir özelliği olarak çocuklar "ben merkezci"dir. Her şeye itiraz etme, kıskançlık, ben merkezcilik bu yaş dönemindeki çocukların en belirgin özelliğidir.

Kardeşler arasındaki yaş farkının 3 olması çocuk açısından ciddi bir sorun olmasa da, anne ruh sağlığı açısından oldukça yıpratıcı bir süreç halini alabilir...

4 yaş fark olursa: Büyük kardeşin minik ergenlik dönemi olan 3 yaş dönemini atlattıktan sonra bir kardeşinin olması, hem anne ve hem de çocuk ruh sağlığı açısından en dengeli dönemdir.

Zira bu dönemde, büyük kardeşin 4 yaş dönemine denk gelen sosyalleşmek için arkadaş arayacağı, kardeş isteğinin oluşacağı dönem bu yaş dönemidir.

Zaman / Adem Güneş Uzman Pedagog

Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri konuşur.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz