gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Projeleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Soba zehirlenmelerini bitirecek proje

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
By_Beyin Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 08-Ocak-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 388
  Alıntı By_Beyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Soba zehirlenmelerini bitirecek proje
    Gönderim Zamanı: 03-Nisan-2012 Saat 22:00
Soba zehirlenmelerini bitirecek proje

Erzurum Hilalkent Lisesi öğrencileri yaptıkları projeyle kış mevsimindesoba ve doğalgaz zehirlenmesi olaylarının önüne geçmeyi hedefliyor.

TÜBİTAK 43. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması’nda uygulamalı fizik alanında birinciliği elde eden Hilalkent Lisesi öğrencilerinin çalışması bütün dikkatleri üzerine topladı.

Danışman öğretmen Burhanettin Yeşilyurt koordinesinde öğrenciler Zeynep Yaşar ve Hasan Büyükkülekçi’nin geliştirdiği ‘Gaz Sensörü ve İlk Yardım’ isimli proje ile kış mevsiminin uzun ve soğuk geçtiği Doğu illerinde doğalgaz ve sobadan sızan gazdan zehirlenmelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Proje ile günlük hayatta meydana gelen karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri ve soba zehirlenmelerini, bünyesinde barındırdığı bir ilkyardım ve havalandırma sistemiyle de ölümleri ve zehirlenmeleri engellemek ve minimize edilmesihedefleniyor.

Proje ise şöyle çalışıyor:

Sensör herhangi bir anda ortamdaki gazı algıladığında havalandırma sistemi devreye girerek, ortamdaki zehirli gazları dışarıya tahliye ediyor. Başka bir fan ise ortama temiz hava enjekte ediyor. Bu esnada evin dışına yerleştirilmiş led lambalar dışarıdaki insanları uyarırken, evin içindeki ledler ise içerideki insanları uyarıyor. Herhangi bir tehlike anında ise doğalgaz sistemindeki gaz akışı otomatik olarak kesiliyor.

EĞLENCELİ TARİH OYUNU, BİRİNCİLİĞİ GETİRDİ

Aynı okulun bir başka başarısı ise tarih alanında oldu. Öğrenci Havva İlhan, Enzel Altınay danışmanlığında yaptığı ve Eğlenceli Tarih Oyunu adını verdiği proje ile yarışmada birinciliği elde etti. Proje ile tarih derslerinin soyut anlatımdan çıkartılarak somut hale getirilmesi, öğrencilerin derslerden zevk alması amacıyla plastik malzeme üzerinde geliştirilmiş puzzle şeklinde bir oyun ile tarihi konular oyunlaştırılarak öğrencilere sunuluyor.

Okul Müdürü Ayhan Yanık, 10 ilden projelerin görücüye çıktığı yarışmaya damga vurduklarını ifade ederek, uygulamalı fizik ve tarih dallarında birincilik, coğrafya dalında ise ikincilik elde ettiklerini söyledi. Birinci olan projelerinin Ankara’daki finallerde Erzurum bölgesini temsil edeceğinin altını çizen Yanık, başarının altında disiplinli çalışma ortamının büyük etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Proje Danışmanı Burhanettin Yeşilyurt ise projeleri günlük hayatta uygulamak için patent başvurusu yapmak istediklerini, bu noktada öğrencilerin valilikten yardım beklediklerinin altını çizdi.

Cihan

Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri konuşur.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz