gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Bilgileri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Yapım ve Etkinlik Açıklamaları

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
ferdi Açılır Kutu Gör
Süper Üye
Süper Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 220
  Alıntı ferdi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Yapım ve Etkinlik Açıklamaları
    Gönderim Zamanı: 03-Şubat-2013 Saat 15:34
YAPIM KUŞAĞI TASARIMIMI ÜRETİYORUM ETKİNLİĞİ GRUP ÇALIŞMASI

6. SINIFLAR GRUP ÇALIŞMASI: 5 Hafta
1-Gruplar; Çevremizi Temiz Tutalım Etkinliğinde, Fiziksel Çevre Kirliliği, Hava Kirliliği, Su Kirliliği v. b. gibi sorunlardan herhangi birine gurupça çözüm ararlar ve sorunu çözen bir ürün yaparlar.
2- Her türlü çalışmalarını, tasarım sürecindeki konulara göre yaparlar.
3- Ürünün; adı, amacı, genel özellikleri, taslak ve net çizimleri, yapılan araştırmalar yazılıp çizilerek grup dosyasına konur.
4- Ürünün yapımında, malzeme şartı yoktur. Her türlü malzeme kullanılabilir.
5- Hazırlanan dosya ve yapılan ürün belirtilen tarihte teslim edilir.
6- Bu tarihte teslim edilmeyen dosya ve ürün değerlendirmeye alınmaz.

TASARIM SÜRECİ AŞAMALARININ AÇIKLAMALARI
1- Gruplar; Çevremizi Temiz Tutalım Etkinliğinde, Fiziksel Çevre Kirliliği, Hava Kirliliği, Su Kirliliği v. b. gibi sorunlardan herhangi birine gurupça çözüm ararlar ve sorunu çözen bir ürün yaparlar.
2-Tasarımın Genel Özelliklerini Belirleme
Gruplar, belirledikleri sorunun çözümünde kullanacakları tasarımların sahip olması gereken genel özellikleri belirlemelidir. Bunun için (Nasıl? Kimler için olacak? Nerede kullanılacak? Boyutu nasıl olmalı? Biçimi nasıl olacak? Fonksiyonları ne olacak? Rengi ne olacak?) vb. sorulara cevaplar arar. Tasarımın taşıması gereken genel özellikler listeler.
3-Taslak Tasarım Önerisi Geliştirme (Taslak çizim ve Genel Özellikler)
Gruplar, geliştirdikleri tasarım modelinin estetik değer taşımasına, özgünlüğüne, işlevselliğine, yapılabilir olmasına dikkat ederler. Gruplar, tasarım için belirlenen özellikleri dikkate alarak tasarıma yönelik grubun ortak düşüncelerini yansıtan taslak çizimler yaparlar. Taslak çizimlerini benzer sorunların çözümlerine yönelik yaptığı araştırma ve inceleme sonuçlarını dikkate alarak çizebilirler. Genel özellikleri ise yazılı olarak ifade ederler. Bu çizimlerde ürünün üç boyutlu şekli ve genel özellikleri gösterilir.
4-Tasarım Önerisine Yönelik Araştırma
Gruplar, önerdikleri taslak çizimi geliştirmek için araştırma yaparlar, bu amaçla taslak çizimlerinde belirledikleri özellikleri gerçekleştirmeye yönelik sorulara cevap ararlar. Gruplar, farklı yer, zaman ve kültürlerde, benzer veya ilişkili sorunların çözümünde kullanılan yöntemleri incelerler. Farklı kaynaklardan bilgi toplar ve bu bilgileri, tasarım etkinliklerini gerçekleştirmede kullanırlar. Gruplar, başkalarının sunduğu farklı çözüm önerilerini dinler ve bakış açılarını incelerler. Tasarımları için belirledikleri genel özellikleri taşıyan bir ürünü nasıl gerçekleştirebileceklerini, yapımında kullanacakları araç, gereç, teknik ve yöntemleri araştırırlar. Çözüme yönelik araştırma sonuçlarını ve elde ettikleri bilgileri; resim ve yazı olarak düzenlerler.
5- Tasarım Önerileri Geliştirme (Net çizim, Genel Özellikler ve Fonksiyonlar)
Gruplar, belirledikleri sorunu çözmek için yaptıkları araştırmaları dikkate alarak belirledikleri nitelikleri taşıyan tasarıma yönelik düşünceler üretirler. Gruplar, tasarım önerisiyle ilgili ayrıntıları, değişik kaynaklardan, kişi ve kuruluşlardan araştırır, resim ve çizimler üzerinde tasarım önerilerini açıkça gösterirler. Tasarımını gerçekleştirmek için gerekli malzemeleri belirtir, tasarım önerilerini, uygun çizim ve yazı teknikleriyle, çizim araç gereçlerini kullanarak kâğıt üzerinde projelendirirler. Gruplar, tasarım önerilerini açık ve anlaşılır bir çizimle gösterirler. Tasarım önerisinin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmada, tasarımın yapım resmi, parçalarının ayrı ayrı resimleri, nasıl çalıştığı, kullanılacak araç-gereçler ve yapım aşamalarını gösteren bilgiler yer alır.
6- Yapım
Gruplar, tasarımın yapım aşamalarını ve çalışma ortamını planlar. Gruplar, yapımda kullanacağı gereci, işleme aracını ve bu aracın kullanımı için uygun yöntemi seçer, işlediği gereçlerdeki israfı azaltmayı ve maliyeti düşürmeyi önceden düşünerek önlem alırlar. Araç ve gereçleri kullanmada ve yapımda çıkan sorunları çözümlemede yeni yöntem, işlem ve sistemler düşünür. Gruplar, yapım sırasında plan, çizim, üç boyutlu modeller, semboller ve teknik bilgilerden yararlanırlar. Gruplar, istenilen sonuca ulaşmak için, uygulama ortamının düzeniyle ilgili kurallara uyar.
7- Değerlendirme ve Test Etme
Gruplar, tasarım etkinlikleri sonucunda yaptıkları tasarımlarının, belirlenen sorunu ne oranda çözdüğünü, tasarımın genel özelliklerini taşıyıp taşımadığını denerler. Bu amaçla arkadaşlarının değerlendirmelerine fırsat verirler.
8- Değişiklik Önerme
Gruplar, değerlendirme sonuçlarını dikkate alarak tasarımları için yapılması gerekli değişiklikleri belirler, belirledikleri değişiklik önerilerini tasarımlarına nasıl aktaracaklarını düşünürler. Çözümü yazarak ve çizerek ifade ederler, tasarımlarına yönelik değişiklik önerilerini gerekçeleriyle listelerler.
Kaynak: http://www.sahinzekeriya.tr.gg/YAPIM-KU%26%23350%3BA%26%23286%3BI.htm

Gelişime dair ne varsa...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz