gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Üstün Zekalı Çelişkiler

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Üstün Zekalı Çelişkiler
    Gönderim Zamanı: 23-Temmuz-2013 Saat 12:25
Üstün zekalı çocukların eğitim aldığı tek devlet okulu olan Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kapatıldı. Bundan sonra yoluna ilkokul olarak devam edecek ve diğer okullar gibi adrese dayalı kayıt alacak. Aileler bu okulun kapatılmasına tepki gösteriyorlar.

Peki acaba Bu okul neden kapatıldı?

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer YILDIZ   bu okulun kapatılmasıyla ilgili olarak: İstanbul üniversitesiyle yapılan bir protokol gereği pilot uygulama olarak başlattıklarını uzunca bir süre geçmesine rağmen uygulama yaygınlaştırılmadığı için kapatıldığını söyledi. Ayrıca protokolün sonsuza kadar bu şekilde devam etmeyeceğini ve bir şekilde sonuçlanması gerektiğini belirtti.

Sayın Muammer Yıldız 24.05.2012 tarihinde bu okulun velileriyle yaptığı görüşme de ise , mart ayı içerisinde okulu ziyaret ederek uygulamaları yerinde gördüğünü, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın okulun ders programı ve müfredatının onayladığını ve okulun ayrıca özel okul statüsüne geçirileceği müjdesini de vermişti. Bu kararın 1 yıl sonra neden değiştiği konusunda bakanlık yetkilileri haricinde kimsenin bir bilgisi yok. Bu tür uygulamalarda son sözün bakanlıkta olmasından dolayı sayın il müdürün kabahati olduğunu söylemek pek doğru olmaz.

Bir yandan bu gelişmeler yaşanırken diğer yandan da bakanlıktan üstün yetenekli çocuklar için yeni tedbirler alındığı yönünde bilgiler geliyor. Bu bilgilere göre :

Harvard Üniversitesi’nde üstün yetenekli öğrenciler için uygulanan ‘mentörlük’ sistemi Türkiye’ye geliyor.Milli Eğitim Bakanlığı üstün zekalı çocuklar için 2013-2017 Uygulama ve Eylem Planı hazırladı. Bu kapsamda üstün yeteneklilerin özelliklerini belirlemeye yönelik ölçme araçları geliştirilecek. Çocukların eğitimi ile ilgili üniversitelerle işbirliği yapılacak. Üstün yetenekli bireylerin hayat boyu izlenmesi için çeşitli mekanizmalar oluşturulacak.

Harvard ve Cambridge gibi üniversitelerde uygulanan‘ mentörlük’ sistemi kapsamında üstün yetenekli çocuklar hayat boyu izlenecek. Eğitim ve iş hayatlarının planlaması uzmanlarca yapılacak. Okul öncesinden üniversiteye kadar üstün yetenekli öğrencilerin gelişmeleri için eğitim programları oluşturulacak.

Alınan bu tedbirlerin ve eylem planını uygulamaya geçip geçmeyeceğini önümüzdeki yıllarda hep beraber göreceğiz. Ancak somut adımlar atma konusunda pek ümidimiz yok açıkçası.



Eğitim Fakültesinde Üstün Zekalılar Öğretmenliği yetiştirirken bir yandan da Türkiye’de ki tek okulun kapatılması büyük bir çelişki olarak görünüyor. Biraz da üstün zekalılar öğretmenliğini tanıyalım :

Üstün zekalılar öğretmenliği nedir? Görevleri nelerdir?

Bu program, normal sınıflara veya sadece üstün zekâ düzeyinde olan çocukların olduğu sınıflara devam eden üstün zekâlı öğrencilere, onların gereksinimlerini karşılayacak farklılaştırılmış bir eğitim verecek sınıf öğretmeni adayları yetiştirir. Eğitimde sınıf öğretmenliği programındaki temel derslerin yanı sıra üstün zekâlı çocukların eğitimine ilişkin özel dersler de verilmektedir. Amaç, öğretmen adaylarını, öğrencilerini her yönüyle geliştirerek yaşama hazırlayacak ve onların topluma karşı olan sorumluluklarının bilincinde bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak bilgilerle donatmaktır. Sınıf öğretmenliği programında okutulan temel derslere ek olarak, üstün zekâlı çocukların eğitimine dönük dersler ve zihin engelli öğrencilere yönelik dersler de almaktadırlar. İlk mezunlarını 2006 yılında veren bölümün öğrenim süresi 4 yıldır.

Üstün Zekalılar Öğretmenleri nerelerde çalışır?

Ülkemizde Milli Eğitim bakanlığı tarafından bu bölüme kontenjan verilmemektedir. Türkiyedeki tek okul olan Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu da kapatıldıktan sonra maalesef bu alanda atanacakları okul kalmamış. Ancak Mezunlar, Sınıf Öğretmeni olarak tüm resmi ve özel ilköğretim okullarında çalışabilmekteler. Yine Bilim Sanat Merkezleri‘nde (BİLSEM) çalışabilmekle birlikte özel olarak açılan üstün yetenekli çocuklar okullarında da çalışma imkanları vardır.

Üstün zekalılar öğretmenliği hangi üniversitelerde vardır? Kaç puanla öğrenci alınır?

Bu bölüm Türkiye’de sadece İstanbul üniversitesi ve Maltepe üniversitesinde olmak üzere 2 üniversitede vardır. 2012 yılına ait Puanlarını kontenjanlarını ve başarı sıralamalarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

ustun-zekalilar-ogretmenligi

Üstün zekalılar öğretmenliğini tercih etmeli miyim?

Bu sorunun cevabını iyi araştırmak ve kişisel istekleri de ön planla tutmakla birlikte şahsi kanaatimiz tercih edilebilir bir bölümdür. Kendi alanınızda atanamasanız dahi sınıf öğretmeni olarak atanma şansından dolayı bir nevi çift diploma sahibi gibi çalışma alanına sahip olursunuz.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz