gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Bilgileri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İnovatif Girişimci Nasıl Yetişir?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
sakız Açılır Kutu Gör
Vip Üye
Vip Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Nisan-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 271
  Alıntı sakız Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İnovatif Girişimci Nasıl Yetişir?
    Gönderim Zamanı: 30-Temmuz-2013 Saat 00:31
Girişimci nesillerin yetişmesinin önemini bilmeyen yok. Ancak girişimci nesillerin yetişmesi için ne yapmalı, nasıl bir yol izlemeli konusunu bu yazıda ele almak istiyorum.
İlk bakışta ülkemizde yeterince girişimci olmadığı söylenir, ancak, ülkemizde çok sayıda girişimci vardır.   Ancak, girişimci kişide olması gereken birikimler, tutum ve becerilerin olmaması nedeniyle girişimci kişilerin büyük bir kısmının cesur cahiller oldukları söylenebilir. Örneğin bir mahallede kuaför açılıp para kazandığı görülmeye görsün, hemen üç beş kuruşu olanlar kuaför salonu açmakta, sonunda haksız rekabetler, çatışmalar ve en sonunda da büyük bir çoğunluğun salonları kapmasıyla bu sayfa o mahallede kapanır. Ama başka bir yerde bakkal dükkanı açılır ve azıcık güçlenirse bu kez de orada bakkal dükkanları açılır ve hep birlikte aynı pastadan pay alma yarışı başlar sonuçta çoğu kapanır.

Oysa ki, var olan pastaya saldırmak yerine, farklı pastalar yapmayı, ya da var olan pastaya farklı lezzetler formlar katmayı becererek yeni bir pasta yaratmayı başarsalar ve böylece, müşteriye sunacak bir farklılık yaratarak yeni bir alan açsalar; hem birinci açılan zarar görmez, hem de yeni bir pasta için yeni bir talep yaratılmış olur. İşte ?inovatif girişimcilik?ten kast edilen kabaca da olsa budur.

Ama bunun için girişimci olan kişilerin iyi bir eğitim ve alt yapıları olması gerekir. Bu ise girişimcilik yol ve yöntemlerin ezberlenmesiyle mümkün değildir. Girişimci kişilerin yetişmesinin çocukluktan başlayan doğal bir süreç olduğunu belirtmek gerekir. Her şeyden önce bazı koşulların yerine gelmesi gerekir. Girişimciliğin temelinde kişilerin özgürce düşündüklerini ifade edebilmesi, (düşüncelerine saygı gösterilerek), yaratıcı olması (ortaya koyduğu aykırı hatta işe yaramaz şeylerle alay edilmeyerek), işittikleri, okuduklarını sorgulayabilmesi (sorguladığı zaman ne anlarsın sen kimsin denerek ezilmeyerek), sorgulamadan kabul etmemesi(büyünce anlarsın, şimdi benim dediğimi dinle demeyerek) gibi özellikler gerekmektedir. Kişide bu özelliklerin oluşması için öncelikle demokratik bir aile ve okul ortamı gerekir. Bu özellikler küçük yaştan teşvik edilmeli daha doğrusu bastırılıp yok edilmemesi gerekir. Çünkü aslında bu saydıklarım doğuştan gelen özelliklerdir.

Bu temel yaklaşımların üzerine okullar çalışması ve bu işi yaşama geçirmeleri gerekir. Bu iş için programlar hazırlanabilir ve uygulanabilir. Ancak bu programlara ailelerin ve okulların destek vermesi kaçınılmazdır. Ancak bu işi için bu işe gönül vermiş ve bu amaçla çaba harcayacak profesyonel eğitimcilere gerek vardır. Bu kişiler girişimcilik üzerine bir program hazırlar gerekirse bazı müfredatlar geliştirir ve ilköğretimden itibaren bunları bir okula uygulamaya koyup sonuçlarını izler bunun sonucunda tüm ülkede uygulanabilir bir program çıkar ve istekli okullar tarafından küçük çaplı bir eğitimle uygulamaya konabilir. Öte yandan girişimcilik küçüklükten kazanılan bir özellik gibi düşünülmemeli, yetişkinler de girişimcilik konusunda eğitimler vermelidir. Sonuçta çocukluktan itibaren girişimci yetişmesini beklemek ülkeye zaman kaybettirecektir.

Okullarda inovatif girişimcilik programının (dersi değil) uygulanması işinin finansmanı da şu anda iş yapan büyük firmalara düşer. Çünkü en büyük sıkıntıyı bu firmalarımız çekmektedir. Çalıştırdıkları personel katma değer üretme konusunda istenilen düzeyden çok aşağıdadır. Katma değer üretme de bir anlamda inovasyondur. Öte yandan, İnovatif girişimci aynı zamanda inovatif çalışan demektir. Çok basit bir iş olduğunu düşündüğümüz sadece banttan önüne gelen bir parçaya, bir vida sıkarken bile bir işçi inovatif bir yöntem bulabilir ve firmaya büyük paralar kazandırabilir. Bu nedenle bu işi küçümsememeli ve inovasyon konusunu çok iyi bilen sanayici örgütlerinin harekete geçmesi ve bu konuda çalışma yapması gereklidir.
Alıntı
H. Alp Boydak
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz