gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Öğrencilerinize Bunları Söylüyor musunuz?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Öğrencilerinize Bunları Söylüyor musunuz?
    Gönderim Zamanı: 20-Haziran-2015 Saat 17:12
Öğrencilerinize Bunları Söylüyor musunuz?

Sınıfınızla kurduğunuz iletişim, konuşma şekliniz, seçtiğiniz cümleler hem sizin başarınız hem de öğrencilerinizin başarısı üzerinde büyük öneme sahiptir. Özellikle ortaokul öğrencileri için çevresel faktörler çok önemlidir; ne söylenildiği, yapıldığı öğrencileri çok fazla etkiler. Bu faktörler, aynı zamanda öğrencilerin davranışları, tutumları ve gelişimleri açısından çok büyük bir rol oynamaktadır. Şimdi sizlere sınıflarınızda her gün söylemeniz gereken, verdiğiniz eğitimin hem akademik kalitesi hem de sosyal ve gelişimsel olarak daha verimli olması açısından büyük öneme sahip birkaç ipucunu paylaşacağız.

Sınıflarınızda aşağıdaki cümleleri kullanıp kullanmadığınızdan emin olun:

Günaydın/ İyi Günler.
Standart ve muhtemelen otomatik cümle kalıplarınız vardır sınıfınızı selamlarken ya da sınıfınızdan ayrılırken. Bunlar, zaman içinde onlar için bir alışkanlık oluşturuyor. Diğer yandan onların zamanlama ve organize olma açısından gelişimlerine katkı sağlıyor. “Günaydın” diyerek günün aydın olacağına, mutlu, başarılı ve üretken bir gün geçirileceğine dair dileklerinizi sunarken yine aynı şekilde “Güle güle” veya “İyi günler” derken onların hoş bir gün ve akşam geçirmesi yönündeki dileklerinizi sunuyor ve öğrenme ortamınızda pozitif bir duygu yayıyorsunuz.

111

Anladınız mı?
Şunu unutmamalıyız ki her öğrenci her görevi aynı hızda ve kapasitede anlayacak diye bir kural yoktur. Bu noktada biz öğretmenler, öğrencileri iyi gözlemlemeli ve onların anlattıklarımızı anlayıp anlamadıklarını kontrol etmeliyiz. Bu yüzden de sık sık “Anladınız mı?” sorusunu sorun, sıraların arasında gezin, öğrencilerin verilen görevleri yapıp yapmadıklarını ya da nasıl yaptıklarını kontrol edin. Defterlerine aldıkları notları bile göz ucuyla kontrol etmeniz size istediğiniz verileri kazandıracaktır. Öğrencilere açık uçlu ve mutlaka bireysel sorular sorun, “Bu soru hakkında ne düşünüyorsun?”, “Nasıl yapabilirsin?”, “Yeniden anlatmamı ister misin?” Bu tarz sorular sormanız öğrencinizin yardım isteme beceresini geliştirmesini, problemini daha açıkça anlatmasını kolaylaştıracaktır. Üstelik herkes için farklı bir anlama yolu olduğunu belirtir ve gerçekten farklı yollar denerseniz, sizden yardım istemeye can bile atabilirler.

112

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Sınıfınızda verimli olmak istiyorsanız öğrencilerden geri bildirim almanız faydalı olacaktır. Çocuklar en iyi eğlenirken öğrenir. Sıkıntı ve endişe duyulan bir ortamda kolayca anlaşılacak bilgileri dahi algılamak, bir anda büyük bir probleme dönüşebilir. Rutinler ve belli yapılar kullanmak elbette önemlidir ama aktivitelere eğlence katmak, belki onlarda bile önemlidir. Çocuklar okul hakkında heyecan duymalılar ki orada bulunmaktan zevk alabilsinler. Çoğu öğrenci matematik ve tarih derslerini sıkıcı bulur. Siz öğretmen olarak belli kalıpların dışına çıkıp alanınızda yetkin olup dersinizi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bu noktada öğrencilerinizden geri bildirim alın, onlara ne düşündüklerini her zaman sorun. Bu size de ışık tutacaktır.



Bu Neden Önemli?
Unutmayın, öğrenciler ilgilerini çekmeyen ya da yararsız buldukları şeyleri öğrenmek için çaba göstermezler. O yaşlardayken bazı şeylerin önemini sizler kadar anlayamamaları oldukça normaldir. Bu yüzden onlara görevlerini nasıl yerine getireceklerini ve bunu yapmalarının neden önemli, gerekli olduğunu anlatın. Bu bilgiler onlarda öğrenmeye karşı sağlıklı bir tutum geliştirecek, yaptıkları şeyin ne kadar önemli olduğunu fark etmelerini sağlamalarına yardımcı olacaktır. Bunu anlamalarını sağlamak için onları bu dersin neden önemli olduğu sorusuyla yönlendirin. Bu sayede onlarda farklı bir bakış açısı kazandırabilirsiniz. Elbette bu süreçte bir şeylerin önemini kavratmak adına onlara baskı yapmayın.

113

İyi İş Çıkardın; Seninle Gurur Duyuyorum.
Ortaya çıkan ürünün, yapılan bir görevin ardından olumlu dönüt vermek çok önemlidir. Emin olun ki çocuklar için sınıfta öğretmenden övgü duymak, dondurma yemek kadar hoş bir aktivitedir. Öğrencilerinizi her zaman kabiliyetlerinden ötürü cesaretlendirdiğinize emin olun. Çok çalıştıklarında, ekstra gayret sarf ettiklerinde, “İyi iş çıkardın” , “Çok zekice”, “Seninle gurur duyuyorum” gibi cümleler, öğrencilerde özgüven oluşumuna ve her şeyden önemlisi farklı düşünebilmeleri için cesaretlenmelerine zemin hazırlar.



Bu öne çıkardığımız noktaları, sınıfınızda etkin bir şekilde kullanmanız durumunda hem öğrencilerinizin hem de bir öğretmen olarak sizin performansınızın yükseleceğinden şüpheniz olmasın.


Kaynak: http://busyteacher.org/15490-5-things-say-to-your-class-every-day.html

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz