gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

SARIKAMIŞ DRAMI

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: SARIKAMIŞ DRAMI
    Gönderim Zamanı: 14-Şubat-2007 Saat 00:13
Arınç: Sarıkamış'ta anlatılacak şey bir dramdır, anlatmak ise çok zordur
Sarıkamış Şehitleri anma törenleri duygusal başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç ise, "Sarıkamış'ta anlatılacak şey bir dramdır, anlatmak ise çok zordur." dedi.

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde 92 yıl önce şehit düşen 90 bin vatan evladı için düzenlenen törenler dün ilçede başladı. Toprak Otel'in ev sahipliği yaptığı ilk gün törenlerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, askeri erkân, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Meclis İnsan Komisyonu Başkanı Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, AK Partili milletvekilleri, çevre illerin valileri, belediye başkanları, ilçe kaymakamları ile belediye başkanları, yurdun değişik illerinden gelen davetliler, şehit ve gazi dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toprak Otel Konferans Salonu'nda gerçekleşen ve sunuculuğunu Mesut Mertcan'ın yaptığı programda ilk olarak Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden konuşma yaptı. "Sarıkamış Harekâtı her türlü imkânsızlıklar içinde kırık bir ümidi gerçekleştirmeye yönelik sonu hazinle biten bir harekâttır." diyen Erden, bu topraklarda yaşayan herkesin ya bir akrabasının ya da bir yakının bu hareketten etkilendiğini kaydetti.

Bakan Koç, hem ağladı hem ağlattı

Vali Erden'in ardından ünlü Halk Ozanı Şeref Taşlıova sazıyla çıktığı sahneden başta TBMM Başkanı Arınç ve Bakan Koç olmak üzere tüm misafirlere 'hoşgeldiniz' türküsü söyledi. Bundan sonra kürsüye çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, konuşması sırasında hem kendi ağladı hem de dinleyicileri ağlattı. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranları ve Atatürk'ü iyi anlayabilmek için 1910 ve 1920 yılları arasındaki 3 hadiseyi iyi anlamak gerektiğine işaret eden Atilla Koç, "Bunlardan biri Balkan faciası, biri Çanakkale diğeri de Sarıkamış'tır. Bakanlık olarak bunları tüm dünyaya anlatmak için bu konularla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylesine anlamlı bir günde sizlerle birlikte olmaktan memnunum ama bu anlamlı gün, acılı bir gündür." dedi. Bakan Koç, Sarıkamış'ta şehit düşenleri bugün anlamak gerektiğini ve bu durumdan ders çıkarmak mecburiyetinde olunduğunu vurgulayarak, Sarıkamış denilince 2 bin 500 metre yükseklik, geçit vermez kar yığınları, eksi 30 derece soğuk ve birçok olumsuzluğun anlaşıldığını dile getirdi. Daha sonra gözyaşlarına hakim olamayan Bakan Koç şunları kaydetti: "Ama orada vatan savunmasına giden ayağı çarıksız, sırtı paltosuz gençlerin yürüyüşünü düşünmek lazım. Bir türküde dendiği gibi, 'Söndü çıram, dalımda yandı gülüm / Mehmedimi aldı anam, bir beyaz ölüm."

Daha sonra kürsüye çıkan TBMM Başkanı Bülent Arınç da duygusal bir konuşma yaptı. Arınç, tarihin en dramatik savaşlarından birinin anma gününün bugün olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "Sarıkamış Harekâtı'nın 92. yıldönümüdür. Burada sizlerle birlikte geçmişimizi bir kez daha anıyoruz. Bizim tarihimizde zaferler kadar acılar da oldukça yer tutar. Yemen kızgın çöllerde, Çanakkale derin sularda, Sarıkamış da dondurucu soğukta yitip giden Anadolu çocuklarının hikâyesini barındırır. Aslında bir imparatorluğun ayakta kalmak ve yaşamak için son çırpınışlarının adıdır bu yerler. Koca çınarımızı içinden kemiren kurtlar, gövdesini kesmeye çalışan düşmanları yüzünden çatırdayarak yıkılırken çıkan feryadın adıdır Yemen, Çanakkale, Sarıkamış. Acımız derindir, hepimiz hüzünlüyüz. Kalbimizde bir burukluk vardır. Zira biz bu kardan topraklara binlerce çocuğumuzu gömdük. Aslında gömmedik, toprak donmuştu ve şehitlerimiz sadece karların içinde kalmıştı. Baharla birlikte karlar eriyince o zaman şehitlerimiz ortaya çıktı, tıpkı kardelen çiçekleri gibi. Sarıkamış kardelen şehitlerinin yurdudur. Neresinden bakarsak bakalım anlatılacak şey bir dramdır, anlatmak ise çok zordur." Program daha sonra Sarıkamış filmi ve oratoryo gösterisi ile devam etti.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14-Şubat-2007 Saat 00:14
1914 yılındaki Sarıkamış harekatı sırasında Allahu Ekber dağlarında donarak şehit olan onbinlerce asker unutulmadı. Şehitler, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde törenlerle anıldı.

Törenler çerçevesinde ilk olarak "Türkiye Şehitlerine Yürüyor" sloganıyla Kızılçubuk köyünden başlayan bir yürüyüş düzenlendi.

81 ilden gelen yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüş, olumsuz hava koşullarına rağmen başarıyla tamamlandı.

Yürüyüşün bir bölümüne,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da katıldı.

Yürüyüşe katılanlar, Allahu Ekber Dağları'nın eteklerinden geçerek, yaklaşık 7 kilometre yol katedip, Sarıkamış Şehitliği'ne ulaştı. Burada düzenlenen törende yapılan konuşmalarda, vatan uğruna canını severek veren şehitlerin gönüllerde daima yaşatılacağı vurgulandı.

Binlerce Asker Soğuğa Yenildi
1914'te, Doğu illerini kurtarmak için Ruslara taarruz edilmesi kararı alınınca, harekatın hedefi Sarıkamış olarak belirlendi. 22 Aralık 1914'te başlayan harekatın ilk iki gününde hedeflere ulaşıldı.

Enver Paşa komutasındaki Türk ordusu, 25 Aralık günü Soğanlı Dağları üzerinden taarruza geçti. Fakat, geçit vermeyen karlı dağları aşmaya çalışan binlerce Türk Askeri soğuğa yenik düşerek şehit oldu

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz