Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Yanlışlıkla İcat Edilen 7 Şey...

Nereden Yazdırıldığı: gelisenbeyin.net
Kategori: Bilim ve Teknoloji
Forum Adı: İcatlar
Forum Tanımlaması: İcatlar nasıl bulundu acaba?
URL: http://www.gelisenbeyin.net/forum/forum_posts.asp?TID=6545
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 22:27
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: Yanlışlıkla İcat Edilen 7 Şey...
Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Konu: Yanlışlıkla İcat Edilen 7 Şey...
Mesaj Tarihi: 07-Ocak-2015 Saat 14:07
Mikrodalga ve Play-Doh gibi buluşların kaza sonucu bulunduğunu belki de duymuşsunuzdur. Ya da Alexander Fleming'in penisilini bir rastlantı sonucu bulunduğunu. Peki siz bunları nasıl değerlendiriyorsunuz, sizce de tesadüf mü yoksa şans mı?

Mikrodalga ve Play-Doh gibi buluşların kaza sonucu bulunduğunu belki de duymuşsunuzdur. Ya da Alexander Fleming'in penisilini bir rastlantı sonucu bulunduğunu. Peki siz bunları nasıl değerlendiriyorsunuz, sizce de tesadüf mü yoksa şans mı? İşte günlük yaşantımızda kullandığımız, tesadüfen icat edilen 7 ürün:

Fonograf: 1877 yazında Thomas Edison tarafından telgraf sinyallerinin, kalay ve kağıt silindier müdahalesiyle oluşturduğu ses sayesinde ortaya çıktı. İnsan sesi de kaydedebilen fonograf kısa sürede büyük başarı elde etmişti.

Post-It Not: Post-It'ler olmasaydı ne olurdu? Muhtemelen not aldığımız şeyleri gözden kaçırır, unuturduk. Kimyager Dr. Spencer 3M firmasında güçlü bir yapıştırıcı bulmaya çalışırken, daha hafif ve yapıştırılıp tekrardan çıkarılabilen bir tutkal icat etmişti. O zamanlar bu icatla kimse ilgilenmezken, Silver'ın meslektaşı Art Fry bir kitap ayracını yapıştırmak için bu tutkalı kullanmış ve böylece Post-It ortaya çıkmıştı. Yapıştırıcının yapısı, kolayca ayrılabilen ve tekrar yapıştırılan not kağıtları için de yolu açtı.

Vulkanize Kauçuk: Charles Goodyear, yıllarca ısıya (sıcak-soğuk) dayanıklı lastik yapmak için çalışmıştı. Ancak onun büyük keşfi, ocağa kauçuk, kurşun ve kükürt karışımını bir tesadüf sonucu dökmesiyle meydana gelmişti. Döktüğü bu karışım kömür gibi sertleşmişti. Ve şimdide bu karışım bizim kullandığımız ayakkabılarda, lastiklerde hayatımızı kolaylaştırıyor.

Radyasyon: Radyasyonun keşfinin Marie Curie için kötü bittiğini biliyoruz, ama onun ölümünün kaynağının sadece kötü bir mola olduğunu biliyor muydunuz? 1896 yılında fizikçi Henri Becquerel çok yağmur yağdığı için uranyum tuzlarını güneş ışığından saklamayı düşündü. Birkaç gün sonra baktığında uradyum tuzunun sarılı olduğu kağıda iz bıraktığını gördü. Pierre ve Marie Curie yardımlarıyla bulunan şeyin radyasyon olduğuna karar verdiler.

Ink Jet Yazıcı: Bir Canon mühendisi tarafından keşfedildi. Mühendis bir havyanın yanına bir kalem yerleştirmişti. Kalem birkaç dakika sonra mürekkebi tükürerek tepki gösterdi ve teknoloji bu yeni aletle tanışma fırsatı buldu.

Sentetik Boya: Kimyager William Perkin tarafından sıtmaya çare aranırken ortaya çıktı. Yaptığı bazı karışımlar sebebiyle ortaya çıkan parlak renkler göz kamaştırıcıydı. Bu boyanın doğal boyalardan daha canlı renklere sahip olduğunu anlayan Perkin, bu boyaları üretip satmaya başladı.

Dinamit: Alfred Nobel nitrogliserin fabrikası sahibiydi. Evet bu tamamen yalan gibi gözükse de gerçekti. Malzemesi daha güvenli bir patlayıcı üzerinde çalışıyordu. Fakat rastgele bir biçimde nitrogliserini bir tür kumlu toprakla karıştırarak dinamiti icat etmiş bulundu.

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com