Hayat Bir Sınavdır

Gözlerinizi kapatın, sınavları düşünün. Ve hayal kurmaya başlayın.  Kurduğun hayallerle sınavların ne kadar önemli olduğunu görmeye başlıyorsunuz. İyice yoğunlaştıkça farkına varıyor. Ve içinden "Dikkat" diye bir ses işitiyorsun. Birden irkilip kendine geliyorsun. Düşünmeye başlıyorsun, düşündükçe yeni fikirler bir filiz gibi yeşeriyor beyninde. Sarıyor bedenini…

 Ve atılması gereken adımın devamında neler olacağı konusunda bilgi sahibi oluyorsun. Verilen seçenekleri değerlendirmeye başlıyorsun. Yüreğinin gücünü dinlediğinde saklı dünyanda çıkan kelimelere kulak veriyorsun. Duydukça gelecekle ilgili iyi olanı yapmaya karar veriyorsun.  Aslında yaşamın her alanında bir sınav olduğunun farkına varıp. Neticeye gitmek için hazırlık yapmanın önemine varıyorsun. Uyan zil çaldı ve hayat sınavınız başladı!

    Koca evrende dünyanın her yerinde binlerce insan dünyaya geliyor. Gelen her insan beraberinde gizemli bir yaşam doğuyor. İlk evresini ağlayarak başlasak da hayata, devamını kimse ne yazık ki bilemiyor (Allah dışında)...  Vaat edilen yâda beklenen hayat kişiye ve seçimlere bağlıdır. Bunun yanında insanı destekleyen ve içinde yaşadığı ortamda kişiyi etkiler. Yürütülen her eylem sonuçta yaşama yeni bir katkıdır.

 "Rüzgâr eken fırtına biçer." Diye bir söz vardır. Ne yaparsak, kendimize ne sunarsak, karşılığında onun ziyafetini yaparız. Yeter ki isteyelim yeter ki inançlı olalım istemediğimiz sürece kimse bizi serüvene sürükleyemez.  Rüzgârın yaprağı sürüklediği gibi hayata akışına kendimizi bırakmayalım.

Sınavlar hayatımızda hep vardır bunlar çok çeşitlilik gösterir. Kimisi sözlü, kimisi yazalı, kimisi test ve kimisi de uygulamalı olur. Zaman zamanda vicdanımızı da sınava tabi tutarız. Tabi varsa… Önemli olan kendimizce sınavı en iyi şekilde sonuçlandırmaktır. Seçim bize bırakılmış etkilenecek olan yine biziz.

Sınavlarda gözlem yaparken çok farklı davranışlar görmekteyim. Kimi insan severek sınavlara giriyor. Neticede sınavın bir ödülü var, çalışmayanlar emek vermeyenler isteksizce sınava girerler. Çalışan sınav boyunca en iyisini yapma hevesindedir. Peygamberimizin dediği gibi "İki günü birbirine eşit olan zarardadır".  Ne güzel demiştir…. Düşünenler için ne mutlu.

Sınav olmadan yaşam daha iyi olurdu ama yaşama ait kurallarında çok düzenli olması gerekir. Sınava hazırlık yapmayanlar, sınava girmek istemezler. Sınava girdiğinde de kafasını kaldırıp sağ sola bakarak sıkıldıklarını belirtmek için derin bir of çeker. Bazen pervazsızca sesler çıkarıp dikkati dağıtır. Yâda sık sık saatine bakar. Aklından biran önce zaman geçse de dışarı çıksam diye düşünür. Sınavın bitiş saatini tetikte bekler.

İstedim başarıyı yakalamamış olabilirsiniz en azından yapabileceğinizi en iyisini yaptınız mı? Tüm mesele budur? Elinden geldiğini yaparsa en azından düşüncede rahat olursun. Emek verdim ama olmadı diye düşünürsün.

Var olan sistemde kendini yenileyenler geleceğe umutla bakarlar. Başarı için sınav bir araçtır. Sınav bir mücadeledir. Bazen insan içinde bulunduğu durumda insanı etkiler. Sınav günü kendini iyi hissetmek gerekir.  Zamanı dikkatli kullanalı, süreyi iyi değerlendirmeliyiz.

Sınav bazen bir istek, bazen bir ihtiyaç, bazen de bir zorunluluktur. Hepimiz gece yatmadan önce o gün yaşadıklarımızı düşünüp bir değerlendirme yapmıyor muyuz? Bu bir iç hesaplaşmasıdır. Geçen günlere hesap verdikçe daha iyi yerlere geleceğiz. Kendimizi değerlendirip hata ve ihtiyaçlarımızı tespit ederiz. Umarım hayattaki sınav mücadeleniz hiç eksik olmaz. Tüm sınavlarda başarılı olmanız dileğiyle…  Sevgilerimle...

Yahya KARAKURT- Eğitimci / Yazarın Diğer Yazıları  / Tüm Yazarlar / Düşünce Nedir? / Rehberlik / Projeler

Paylaş  Sponsor Bağlantılar

 

Eğitim Hayatı Nedir?

Üretken Olmak 

Tasarlamak

Olumlu Düşünme

Okuma Nedir?

Nedir Bu Hedefsizlik?

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Başarılı Olmak 

Modelleme (Örnek Alma)

Farkındalık

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Kişisel Başarının Anahtarı

Edison Gibi Nasıl Not Tutulur?

Bilim İnsanı Olabilmek...

Yavaş Okuma Nedenleri

Yanlış Çalışma Davranışları

Etkili ve Verimli Ders Çalışma 

Okulda Başarı Taktikleri

Başarıyla İlgili Sözler

Yaratıcılık

Etkinlik Örneklerinin Önemi

Haydi İnovasyon Yapalım!

Albert Einstein’dan Sözler ve Öneriler

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

18 Adımda Test Çözme Becerisi

 İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt