Kurban Manevi Adanıştır

Yine bir bayramın arifesindeyiz. Kurban bayramının yaklaştığı günlerdeyiz. Heyecan, özlem ve sevgiyle bekliyoruz. Şüphesiz günlerin en müstesnasıdır bayramlar… Bayramlarla bir olur gönüllerimiz. Sevgiyle bakar gözlerimiz. Yolculuk olur bizi götürür sılaya, anneye, babaya, büyüklerimize. Buluşturur bizi ortak noktalarda. Sevgiler, özlemler buluşur, gönül köprüleri kurulur, muhabbet ortamı doğurur bayramlar. İçimize doğan sevgi güneşi bir başka ısıtır bizi.

Ortak değerlerimizin en başta gelenidirler. Bayramlarda hatırlarız birbirimizi; birlik ve beraberlik duygularımız coşar bu güzel zaman dilimlerinde. Kenetlenir, bir oluruz bayramlarda. Hasretler, özlemler son bulur geçici olsa bu sayılı günlerde. Hüznümüzü, acımızı ve yalnızlığımızı paylaşarak azaltır; mutluluklarımızı ise paylaşarak çoğaltırız bu kıymetli günlerde. Bayram gelince aramızdaki mesafeler ortadan kalkar, kurumaya yüz tutan tebessümler yeniden yeşerir dudaklarımızda. Sohbetler çaylarla devam eder, gülücükler yüzümüzde eksik olmaz. Dostluğu, sevgiyi ve geleceği, aşımızı, ekmeğimizi, soframızı, hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mübarek günlerdir.

 

Bu günler dinî olarak çok ulvî olmasının yanında kurbanlık ve bayram hazırlığı telaşının da yaşandığı günlerdir. Tatlıların hazırlanması, temizliklerin yapılması evlerde bayramın yaklaştığını bizlere hatırlatır. Yüreğimizde bir kıpırtı başlar. Bayram geliyor. Yeniden sevinçlerimiz artıyor.

Kurban Bayramı, yüce Allah’ın, başta Müslümanlar olmak üzere insanlık camiasına büyük bir lütfü ve rahmetidir. Çünkü “Allah’a yaklaşmak” anlamına gelen Kurban ibadeti sayesinde Müslümanlar Allah’a kulluk ve teslimiyeti öğrenmektedirler.

Kurban, Kuran-ı Kerim’de söz edilen önemli ibadetlerden biridir. Kelime anlamı ‘yaklaşmak’tır ve kurban samimi olan kulu Rabbine yaklaştırır. Yüce Allah'ın sayısız nimetine karşı yapılan bir şükür olan kurban, Rabbimize teslimiyetin doruğunda bir ibadettir.

Kurbanın manevi anlamına ulaşabilmek için bu bağ gereklidir. Çünkü kurbanda insanın kendisinden bir şeyi feda etmiş olma hissini(Hz. İbrahim’in hissettikleri) yaşaması önemlidir. Allah rızası için içinden bir şeylerin koptuğunu hissederek teslimiyetle kurbanını kesmelidir. Kurbanın hizmet ettiği asıl mana insanın içindeki bu duyguyu cevheri çıkarmaktır. Korku, acıma, ayrılma, hüzün duyguları arasından sıyrılıp Allah’a teslimiyet duygusuna yükselmek hedeflenir. Zaten kelime olarak da kurban yaklaşmak, yakınlaşmak anlamlarına gelmektedir.

Tüm dinlerde uygulanan bir ibadet şekli olan kurbanın geçmişi, insanlık tarihi ile başlar. Kurban, Allah’a yakınlaşmak adına çok sevdiği oğlunu feda edebilen Hz. İbrahim’in(as) kutlu anısıdır. Allah’a itaatin, teslimiyetin, güçlü ve derin bir imana sahip olmak gerektiğinin bir hatırlatmasıdır.

Müminler her kurban kesiminde, Hz. İbrahim(as) ile oğlu Hz. İsmail’in(as) Yüce Allah'ın buyruğuna kayıtsız şartsız itaat konusunda verdikleri başarılı imtihanın anısını tazeler ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduklarını sembolik olarak gösterirler.
Rabbimiz, "…Kim gönülden bir hayır yaparsa bu da kendisi için hayırlıdır…” (Bakara Suresi, 184) ayetiyle, yapılan tüm ibadetlerin gönülden olması gerektiğini haber verir.

Onların etleri ve kanları kesin olarak Allah'a ulaşmaz, ancak O'na sizden takva ulaşır. İşte böyle, onlara sizin için boyun eğdirmiştir; O'nun size hidayet vermesine karşılık Allah'ı tekbir etmeniz için. Güzellikte bulunanlara müjde ver. (Hac Suresi, 37)

Çok açıktır ki; Kuran ayetlerinde söz edilen kurban kesme, et gereksinimi nedeniyle hayvan kesme değil, bir tür manevi adanış göstergesi, bir dini ibadetin yerine getirilmesidir. Kurbanlar kesilecek ve sevap niyetiyle etler dağıtılacak. Yürekler bir olacak gönüllere kilitlenecek. Gökler rahmet bereketiyle yağmurlar boşaltacak yeryüzüne. Bugün hepimizin yüreği şenlenip bayram sevinciyle coşacak.

Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli olsun.
Bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Yarınlara niyettir. Kestiğiniz kurban ve dualarınız kabul olsun, sevdikleriniz hep sizinle olsun.
Hayırlı bayramlar! Hepinizin mübarek KURBAN BAYRAMINI en kalbi duygularım ile kutluyorum. Hayırlı ve bereketli Kurban Bayramları dileğiyle, sağlıcakla kalın…

Kurban Bayramı Nedir? / İslami Bilgiler / Ramazanın Önemi

Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Karakter Eğitimi / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı Var Mıdır? / Akıllı Geleceğimiz