Kurgu Kuşağı Nedir?
Düzen kuşağında düşüncenin temeli ve tasarım yapmayı öğrenen öğrenciler kurgu kuşağında yaşantısındaki olaylara farklı bir gözle bakarak sorunlara çözüm bulmaya çalışır. Düşüncesini kurgulayıp hem ifade etme hem de tasarlayıp çizme aşamalarını kapsar.
Farklı düşüncelerin, çeşitli kurallara ve yollara uygun olarak arka arkaya belli bir anlayışa uygun olarak sıralanmasına kurgu denir.
Etkinliğin çıkış noktası öğrencilerin merak ve hayalleridir. Öğrencilere sorgulamalarla merak ve hayallerinin temelindeki sorun fark ettirilmelidir. Kurgu kuşağı etkinliklerine sorun ve ihtiyaçtan yola çıkılmamalıdır.
Ortaya çıkan çözüm önerileri günümüz teknolojisiyle nasıl yapılacağı endişesi taşımamalıdır.
Sosyal olayların çözümüne yönelik istekte bulunan öğrencilere Nasıl? Soruları yöneltilerek sorunun kapsamını bireysel olarak çözebilecekleri noktaya taşıması sağlanır.
Çözüm önerilerinin çizilerek ifade edilmesinde teknik resim kaygısı taşınmaz. Öğrencilerin çözüm önerilerini başkalarının anlayabileceği şekilde yazarak ve çizerek açıklamaları yeterli olarak kabul edilecektir.
Çözüm önerilerinin sınıf içinde paylaşılmasında demokratik bir ortam oluşturulmalıdır. Reklamlar
“Kurgu” kuşağında öğrenciler;
1- Yaratıcı düşüncelerini yaratıcı düşünmenin ilk basamağı olan düşünmeyi öğrenme yönünde adımlar atılan “düzen” kuşağındaki temel üzerine yapılandırırlar.
2- Merak ve hayal ettikleri ile değiştirmeyi, geliştirmeyi ve kolaylaştırmayı düşündüklerinden çözüme yönelik fikir ve hayal güçlerini yazarak, çizerek somutlaştırırlar.
3- Çözüme yönelik düşüncelerini başkaları tarafından doğru anlaşılmasını sağlayacak nitelikte çizer ve çevresiyle paylaşırlar.
4- Düşüncelerini yasal koruma altına alma süreçlerini fark ederler.
“Kurgu Kuşağı” çalışmaları odak noktalarının sınıflara göre dağılımı
7. SINIF : “ Düşüncelerimizdeki Değişim ve Gelişim”
8. SINIF : “ Düşüncelerimizi Koruyalım ”
Sınırsız hayal gücü verilen öğrenciler hiç bir sınırlamaya tabi tutulmadan istediği gibi düşünür. Kısacası bu kuşakta hayal kurmak serbest, her öğrenci dilediğini düşünür ve çözüme gitmeye çalışır. Mantık sizi A noktasında B noktasına götürür. Hayal gücü ise her yere... (Albert Einstein) Saygılarımla....
Kurgu kuşağı proje posterleri galerisi için tıklayınız...
Yahya KARAKURT / Tüm Yazarlar / Düşünce Nedir? / Rehberlik / Projeler / Kurgu Neden Önemlidir? / İnovasyon
Tweet Paylaş Reklamlar
Düzen Kuşağı Düzen Kuşağı Atölye Çalışma Yönergesi
Teknoloji ve Tasarım Not Verme
Kurgu Kuşağı Yapım Kuşağı Yapım Kuşağı Atölye Çalışma Yönergesi
İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt