Nobel Ödülleri, Nobel Ödülleri Tarihi

1833 yılında İsveç’de dünyaya gelen Alfred Nobel, 1837-59 yılları arasında Peterburgda öğrenim görür. Daha sonra Stockholm’e dönerek kimya okuyan Nobel, Nitrogliserin üzerine deneyler yapar. Dinamiti ve başka birçok patlayıcı maddeyi bulan ünlü bilim adamı, 1863’de de sıvı Nitrogliserin imal etmek üzere bir fabrika kurar ancak bu fabrika 1864’te havaya uçup, küçük kardeşi de burada hayatını kaybedince, anılan maddeyi daha güvenli kullanılabilecek hale getirmek için farklı araştırmalara yönelir.
Nobel’in araştırmaları bir süre sonra sonuç verir ve 1875’de dinamiti bularak önce İngiltere’de (1867), ardından da ABD’de (1868) dinamitin patentini alır. Daha sonra da geligniti bulan (patent tarihi 1876) ve balisti keşfeden (1888) Nobel, buluşlarının askeri amaçlarla kullanılması karşısında büyük üzüntü duymuştur.
Çünkü Nobel barışsever bir kişiliğe sahiptir.
Barışsever kişiliği ve savaş karşısında duyduğu üzüntü nedeniyle buluşlarının ona kazandırdığı varlığı Nobel Vakfı’nın kurulması için vasiyet bırakır ve bu vasiyetname uyarınca 30 Aralık 1896 yılında Nobel Ödülleri (
fizik, kimya, fizyoloji-tıp,edebiyat, barış) kurulur ve 1901’den beri de 5 dalda bu ödüller verilir.

 

Nobel Ödülleri
27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896’da Stockholm’de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred nobel’in kurduğu ödüllerdir. Bu ödüller, “insanlığa çeşitli alanlarda hizmet edenleri” ödüllendirmek amacıyla verilmektedir.
Bunu sağlamak içinde, Nobel’in servetinin yıllık geliri bei çeşit paya bölünerek dağıtılır.
Bu ödüllerden birincisi fizik, ikincisi kimya, üçüncüsü fizyoloji-tıp alanında en önemli buluşu yapan kimseye, dördüncüsü edebiyat alanında en iyi eserin yazarına, beşincisi de halklar arasında “kardeşliğin gerçekleşmesi ve barışın sağlanması” için en çok ya da en iyi çalışan kimseye verilir. Fizik ve Kimya ödülleri İsveç Fen Akademisi, Tıp ve Fizyoloji Ödülleri Stockholm Karolin Enstitüsü, Edebiyat ödülü Stockholm Akademisi, Barış ödülü de Norveç Storting’i tarafından seçilen beş kişilik bir komisyonca dağıtıldı. İktisat alanında verilen Nobel Ödülü ise ancak 1969’da başlayabilmiştir.
Nobel Alan Ülkeler
Bugüne kadar toplamda 70 ülke2den farklı kategorilerde bilim insanları ödül almıştır.
En çok Nobel ödülüne sahip ülke, 333
Nobel ödülü ile ABD’dir. İkinci sırada 119 ülke ile en çok Nobel Ödülünü alan ülke İngiltere olurken, Almanya 102 ödül ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Diğer ülkelerin aldıkları nobel ödül sayıları ise şöyledir.
Fransa 62, İsveç 30, Rusya 27, İsviçre 26, İtalya ve Kanada 20, Japonya, Avusturya ve Hollanda 19,
Danimarka 14, Norveç ve Polonya 12, Avustralya ve Macaristan 11, Belçika ve İsrail 10, G.Afrika ve Çin 9, İspanya 8, Hindistan ve İrlanda 7, Çek Cumhuriyeti ve Arjantin 5, Belerus, Finlandiya Portekiz ve Mısır 4, Meksika ve Romanya 3, Bosna Hersek, Cezayir, Doğu Timor, Guatemala, G.Kore, İran, Liberya, Pakistan, Slovakya, Şili, Yunanistan, Saint Lucia, Hırvatistan 2 ve Azerbaycan, Bangledeş,Brezilya, Bulgaristan, Filistin, Faroe Adaları, Gana,Kenya, Kıbrıs Rum Kesimi, Kolombiya, Kosta Rika, Myanmar, Nijerya, Peru, Slovenya, Sırbistan, Tayvan, Tibet, Trinidad ve Tabago, Türkiye, Venezüella, Vietnam ve Yemen 1 Nobel ödülü almıştır.

Alfred Nobel / Marie Curie Kimdir?  / Marie Cruie / El Kindi Kısaca / Harezmi Hayatı Kısaca / Da Vinci Hayatı Kısaca / Albert Einstein Kısaca


Bilim İnsanları / Bilim İnsanları Hayatı Kısaca / Bilim Kadınları / Bilim İnsanı Nasıl Çalışır? / Aforizmalar / Bilim İnsanları Capsleri / Bilim İnsanı Sözleri