Okulda Başarı
Yeni Eğitim Öğretin Yılı, uyum programı çerçevesinde anaokulları ve 1. sınıflar için Pazartesi günü başlayacak. Bu öğrenciler bir hafta önce okula giderek okula alışmaya çalıştılar.
Tüm ilk ve ortaöğretim kurumları eğitim öğretim çalışmalarına başladı. Yeni Eğitim öğretim yılı öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve tüm velilerimiz için hayırlı uğurlu olsun.
Okulların açıldığı ilk günü, 40 yıl öğretmenlik yapmış birisi olarak çocuklarımızın başarılı olmaları için bilgi ve tecrübelerimi siz sevgili okuyucularımla paylaşmak istiyorum.
Öncelikle çocuğunuzun öğretmenini sevmesini sağlayın. Ben 1. sınıfları her okutuşumda velilerime şunu söylerdim. “ Çocuğunuz beni severse başarılı oluruz. Aksi takdirde başarılı olma şansımız çok düşer. Evde lehime konuşacaksanız çocuğunuzun yanında ve çocuğunuzun duyacağı şekilde konuşun. Eğer aleyhimde konuşacaksanız çocuğunuzun olmadığı bir ortamda konuşun ki çocuğunuzun gözünde üstün bir yere sahip olayım.”
İkinci olarak ‘çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmada bana yardımcı olun’ der şu örneği verirdim. ‘Kızım ve damadım, çocukları okula başladığı yıllarda her akşam bir saati kitap okuma saati olarak ayırmışlardı. Belli bir saatte TV kapatılır tüm aile üyeleri kitap okurdu ve okuduklarının kritiğini yaparlardı. Torunum bu nedenle güzel bir okuma alışkanlığı kazandı ve derslerinde de gayet başarılı oldu.’
Üçüncü olarak kesinlikle çocuğunuzu arkadaşlarıyla karşılaştırmayın. Çocuğunuzun, komşularınızın veya arkadaşlarınızın genlerini değil, sizin genlerinizi taşıdığını unutmayın. Çocuğunuzun her başarısını övün.
Oğlum öğrenciyken sık sık derslerini bana sorardı ben çocuğum kolaycılığa alışmasın diye aç ansiklopediyi oku. Bulamazsan öyle yardımcı olurum diye tavrımı ortaya koymuştum. Yıllar sonra oğlumun; “ Herkes çocuğunun ödevini kendi yaparken sen bana ansiklopediler okutturuyordun. İyi ki böyle yapmışsın. Hazıra alışan arkadaşlarım ileriki öğrenim hayatlarında çok zorlandılar” şeklinde bir ifadesi olmuştu. Siz de takıldığı yerde çocuğunuza yardımcı olun ama bu yardım rehberlik şeklinde olsun.
Öğretmenleriyle sıkı işbirliği içine girin. Burada öğretmenin sabrını zorlamayın. Çocuğunuzla sağlıklı ilişkiler kurun. Sorduğu tüm soruları doğru olarak yanıtlamaya çalışın. Ailesiyle iyi ilişkiler içinde olan çocuklar daha başarılı oluyor. Öğretmen ve okulla ilgili kaygılarınızı çocuğa yansıtmayın. Bu durumlarda öğretmenle ve okul yönetimiyle görüşün. Çocuğun yanında veya duyabileceği bir ortamda kesinlikle birbirinize karşı sesinizi yükselmeyin ya da kavga etmeyin. Çocuğunuzun sağlık durumuyla yakından ilgilenin. Kahvaltı ettirmeden okula göndermeyin. Eğer kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa çocuğunuzla birlikte kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmaya çalışın. Notları düşük geldiğinde sert tepki göstermeyin, çalışmakla başarılı olabileceği fikrini beynine kazımaya çalışın. Çocuğunuzun okul dışındaki arkadaşlarını kontrol edin. Çocukların sosyal faaliyetlere katılmasına engel olmayın.
Kalın sağlıcakla.
Tweet PaylaşGürbüz BATTAL, Emekli Öğretmen
www.gelisenbeyin.net / Gelişimin adresi...
İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt