Robot Nedir?  Robot Ne İşe Yarar?

Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Güncel tanımı ile robotlar, elektronik ve mekanik birimlerden oluşan, algılama yeteneğine sahip olan ve programlanabilen cihazlardır.
Diğer Tanımlar;
1. Genellikle insan biçiminde ve metalden vb. yapılan, programlanınca belirli bir işi ya da çeşitli işleri yapabilen, fabrikalarda tehlikeli işlerde insan yerine kullanılan, elektrikle çalışan otomatik aygıt.
2. Bilimkurgu filmlerinde görülen, insana benzeyen, konuşan, yürüyen ama duyguları olmayan makine insan.

 

Robot nedir ne işe yarar?
Robot, mekanik sistemleri ve bunlarla ilişkili kontrol ve algılama sistemleri ile bilgisayar algoritmalarına bağlı olarak akıllı davranan makinelerdir. Yeniden programlanabilen; maddeleri , parçaları, aletleri, programlanmış hareketlerle yapılacak işe göre taşıyan veya işleyen çok fonksiyonlu makinelerdir.

1. Robot kelimesi Çek dilinde
‘ağır iş’ anlamına gelen robota kelimesinden gelmektedir ve ilk olarak 1921 senesinden R.U.R. (Rossum’un Universal Robotları) adlı oyunda çıktı. Dramın sonunda robotlar ayaklanıyor ve yaratıcılarını öldürüyor. Geriye yalnızca biri kalıyor.
2. İlk robot cinayeti olayı 1981’de gerçekleşti. Bir robot kolu, Japon Kawasaki firmasında çalışan işçiye çarpmıştı.
3. Bir milyondan fazla endüstriyel robot, şu anda kullanım hâlinde. Bunların neredeyse yarısı da Japonya’da.
4.
Platon’un bir arkadaşı olan Tarentumlu Arkitas, M.Ö. 5.yüzyılda buhar ya da basınçlı havayla çalışan mekanik bir kuş yaptı.
5.
Leonardo da Vinci 1495 senesinde zırhlı bir humanoid planı çizmişti. Mühendis Mark Rosheim da NASA’nın Mars’a gitmesine yardımcı olabilmek için bunun fonksiyonel minyatür bir versiyonunu yapmıştır. Robotlar / Robot Resimleri / Robotik Teknoloji ve Mühendislik


Projeler / Proje Nedir? / Bilimsel Proje  / Bilimsel Araştırma Nedir? / Bilimsel Proje Hazırlama / Bilimsel Proje Aşamaları / Proje Üretmek İçin Öneriler

 

Nesnelerin İnterneti / Yapay Zeka / Sensör Teknolojileri / Biyotaklit / Yenilebilir Enerji / Biyoçeşitlilik / Enerjinin Dönüşümü / Steam / Akıllı Ürünler