Sorunlar ve Çözümler

Hayatımızda pek uzak olmadığımız iki kavram. Biz onlardan kaçmaya çalışsak da onlar bizi istediği yerde buluyor. Bir gölge gibi bizi takip edip, bir fısıltı gibi onlar sürekli beynimizi içindeler. Kimi insanların sorunlara güzel bir cevabı vardır, kimisinin çözümü muğlâktır.
Soruna çözüm veya sorunların farkında olmak büyük bir erdemliktir. Bunun yanında yaşantısında hiçbir sorun olmadığını düşünende az değildir. Böyle insanlar aslında sorunun kendisi olduğunun farkındadır. Ama düşünmek onlara zor gelmektedir. Bu tür insanlara genelde dilediği ne varsa yerine getirilmiştir. Bazen de tamamen vurdumduymaz bir şekilde etrafından olan bitene karşı duyarsızca yaşarlar. Bunlar için olayların bir anlamı yok, kendini geliştirme gibi bir amaçları da hiç yoktur.

 

Tarihte yer edinmiş insanlar olaylara karşı duyarları olup, sorunlara çözüm yaratan kişilerdir. Sorun, geniş bir kavramdır. Bu kavramı küçültüp kendi yaşantımızla sınırladığımızda daha kaliteli yaşantıya adım atmamıza vesile olur. Sorunlarımızı zamanı geldiğinde çözmeliyiz. Onları üst üste yığdığımızda, daha sonra altından çıkamayabiliriz!
Sorun; yaşantımızda bizi rahatsız eden ve çözülünce mutlu olmamızı sağlayan bir süreçtir.
Çözüm; bir problemin ihtiyaca cevap verebilecek bir şekilde analiz edilmesidir.
Sorunlar genelde kişiden kişiye, yaşa, sosyal statüye, yaşanılan bölge, eğitim durumu vb. etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Öğrencilerle yaptığım gözlemlerde genelde aşağıda sıralı sorunları onları rahatsız etmektedir. Öğrencilerin yaşları küçüldükçe hayal güçleri daha geniş oldukları için yaratıcı ve hayalperest olurlar.

Sorunlar
Çanta taşıma zorluğu,
Hava kirliliği,
Trafik kazaları,
Okulda kantin sırasında yaşanan kargaşalar,
Yatakların çok yer kaplaması ve yatak düzenleme zorluğu,
Yürürken yorulma,
Ranzadan düşme,
Evlerin sabit olması,
Okulda kalemliklerden kalem çalınması,
Engellilerin okulda yaşayabileceği sıkıntılar,
Yoldaki kazı ve çukurlar,
Deprem,
Ağaçların kesilmesi,
Kızların okula gönderilmemesi,
Elbise katlama,
Yerlere atılan çöpler vb.
Uyuya kalma sorunu
Otobüste ayakta gitme
Konuşan hücre  
Periyotik petek 
Havada askıda kalan tozların yakalanması 
Konuşan harita 
Çözümler
Çekici temizlik 
Şemsiyeli sırt çantası 
Aspiratörlü tahta silgi 
Salyangoz özü sıvısının onarıcı özelliği 
Mıknatısla çalışan saat
Kendi kendini temizleyen tahta
Uçan araba

Her yönden mermi atan tank
Katlanır ve her ihtiyaca cevap veren şemsiye.
Klavyeli tahta.
Kendi kendine yazan kalem
Konuşan kitap
Bilgisayarlı sıralar
Karşındakinin ne düşündüğünü okuma
Uçan insan
Isınan ayakkabı ve mont
Daha neler neler...

Öğrencilerin yüzlerce sorun ve çözümünü görmek için tıklayınız...
Çılgın Bir Mucit Olsaydınız Ne İcat Etmek İsterdiniz?


Burada önemli olan sorunu düşünmek! Maalesef günümüzde bazı insanlar
düşünmeyi bilmiyorlar.
Her zaman hazıra kondukları için ki bu onların hatası değil tabi. Toplumca hep tüketmeyi öğrenmişiz.
Üretim olmayınca düşünme ihtiyacı da duymuyorlar. Aileden başlayıp okul hayatına kadar ve daha sonrası için hep birileri onlar için düşünmüştür. Bu yüzden de kesinlikle düşünmeyi bilmiyorlar.
Bu nedenle de sorunlar karşısında hep tepkisizler nasıl, neden, niçin, kim için vb. soruları sormuyorlar. Hani ilkokulda başlarız (5N 1K )Neden, Niçin, Nasıl, Nerede, Ne Zaman ve Kim için bunlar hep havada kalmış sanırım. Ki bizim insanlarımızda düşünemiyorlar. Bu nedenle de ilk önce nasıl düşünmeleri gerektiğini anlatmakla işe başlamalıyız. Bunu başardığımızda potansiyeli harekete geçirmiş oluruz ki oda kendiliğinden başarıyı ortaya çıkaracaktır.
Sorun ve çözüm ikilemi yıllardır yaşantımızda hep vardır. Hayat devam ettikçe hep var olacaktır. Onlar var oldukça insanlar yeni buluşlara yelken açacak. Sorunlara çözüm buldukça, daha mutlu bir yaşam sağlayacaktır. Sorunlarınızın çözümsüz kalmaması dileğiyle… Bizler de Mucit Olabiliriz! Sorunlar ve Çözümler Listesi

Yahya KARAKURT- Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Teknoloji Tasarım Projeleri / Başarının Anahtarı İnovasyonda! / Başarılı Olmak


Proje Nedir? / Öğrenci Sorunları / Sorunlar ve Çözümler / Bizler de Mucit Olabiliriz! / Proje Konuları /  7. Sınıf / 8. SınıfDers Üniteleri