Tarihi Hikaye
Oğul! Güçlü, kuvvetli, akıllı ve kelamlısın. Ama bunları nerede ve nasıl kullanacağını bilmezsen sabah rüzgarlarında savrulur gidersin... Şeyh Edebâlî
Türkiye Selçuklu Devleti'nin kuzey doğu komşusu olan Gürcüler'in başına güzelliği ile ün kazanmış, Thamara isimli bir prenses tahta çıkmıştır. Thamara kendisine evlenecek bir eş aramaktadır. II.Süleymanşah ise Kılıç Arslan'ın çocukları hatta Selçuklu torunları içinde selvi boyu ve yakışıklılığı ile nam salmıştı.Bu nam Gürcü diyarında da duyulmuştu.
Thamara Selçuklu ülkesine ressamlar gönderip şehzadelerin resimlerini yaptırdı.Bu şehzade resimleri içerisinden Süleymanşah'a ait olan resimi beğendi. Kılıç Arslan'a elçiler aracılığı ile mektup gönderip oğlu II.Süleymanşah'a izdivaç teklif etti. Müspet neticelenirse cehiz olarak Gürcü topraklarını savaşsız olarak Türkiye Selçuklularına katacağını vadetti.
II.Süleymanşah bu teklifi siddetle reddederek babası II.Kılıç Arslan'a:
'Bir kafir kadının işvesine nazına ve dünyalık menfaatlerine kanıp Hıristiyan diyarına gitmeyeceğini, o topraklara ancak izni olursa sultanın yardımı ve inayeti ile kilise ve manstırları yıkmaya ve bu mabedleri camilere, medreselere çevirmeye gideceğini, çan yerine ise Ezan-ı Muhammediyeyi okutacağını söyledi''.
Babasıda oğlunun bu durumunu himmetle ve takdirle karşıladı.II.Kılıç Arslan'ın ölümüne mütakip tahta I.Gıyaseddin Keyhüsrev geçti. 1296 yılında Keyhüsrev tahtı kardeşine devretti.
II.Süleymanşah taht kavgalarına son verip siyasi birliği temin ettikten sonra Erzurum'da hüküm süren Saltuklular'a son verdi. (1202) Artık Türkiye Selçuklular'ın sınırları kuzey doğuda Gürcüler'le komşu olmuştu.II.Süleymanşah geçmişin intikamını almak için gün sayıyordu.
II.Süleymanşah Gürcistan seferine çıkmadan önce sert dille kaleme alınmış bir mektup gönderdi.Bu mektup gürcü prensesi Thamara'yı kızdırdı. Thamara savaş hazırlıklarına başladı. II.Süleymanşah'ın gönderdiği mektuba cevaben daha yumuşak bir üslupla, elçiler vasıtasıyla mektup gönderdi.
Türkiye Selçuklu Devleti Erzurum'dan hareketle Pasinler ve Sarıkamış istikametini takip ederek Micingerd civarına geldi. Ordugahını burada kurdu. Gürcü ordusu Selçuklu ordusunun istirahatte olduğu bir anda ani bir baskınla Selçuklu ordusunu dağıttı. II.Süleymanşah ordusunu toparlayamadı ve Anadolu’nun içlerine çekildi.
Süleymanşah kendisine izdivaç teklif eden bir kadına yenilmenin intikamını almak için 1204 de II.Gürcistan seferine çıktı. Ancak Malatya civarında 6 Temmuz 1204 de şiddetli bir bağırsak (kulunç) hastalığına tutularak bir hafta içerisinde öldü. Sağlıcakla Kalın ……
Ulaş Salih ÖZDEMİR
Eğitim Uzmanı - Yazar
Tweet Paylaş
www.gelisenbeyin.net / Gelişimin adresi...
İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt