Üreten Nesil Olabilmek!

"Eğer ağaca tırmanmak istiyorsanız, yıldızlara ulaşmaya niyet edin ki başarasınız!" Konfüçyus

Günümüzdeki nesil geçmişe göre çok daha iyi avantajlara sahip olduğu bilinen bir gerçektir. İnsanlık tarihi boyunca, bilgi havuzu o kadar dolup havzasını genişletti ki artık istediğimiz her alanda her konuda yüzlerce bilgi elde etmemiz mümkün duruma gelmiştir.  Teknolojiyle iç içe geçmiş bir nesil olarak bilgi havuzuna daha rahat bir şekilde girebiliyor, istediğimiz bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyoruz.

Kim bilir belki onlarca yıl sonra bu teknolojiler hakkında bilgi havuzuna bıraktığımız inciler gelecek nesillere kaynak olacak ve bunları kullanarak bizden çok ötelerde önde olacaklardır. İnsanoğlu bilim ve teknolojiyi kullanarak yeni projelere imza atıyor ve bilgi havuzunu daha da genişletip gelecek nesillere ve insanlığa fayda sağlamaktadır. Kalkınmış ülkeler bilim alanında gelişimlerini daha da artırırken gelişmekte olan ülkelerde bu esrarengiz gücün farkına vardılar ve politikalarını ona göre şekillendiriyorlar. Geleceğe emin adımlarla gitmek için aklın ve teknolojiyi kullanılmasıyla gerçekleşir. Proje üreten nesiller kalkınmada insanoğlunu en önemli noktaya taşıyacaktır.

Üreten bir nesil istemek ya da üreten bir nesil olabilmek için ilk önce proje üretme isteğinin ve öneminin farkındalığına ulaşılması gerekir. Yoksa istediğin tüm şartları oluştur, yeterli bilinç ve kültür oluşturmayınca, ortaya ürünler çıkmaz. Kocaman bir hayal kırıklığı oluşur.  Tembellikle, çalışmadan, ağaçtan elmanın düşmesini beklemekle bu iş olmaz.  Çalışmayla, düşünmeyle, emek vermeyle, üretmeyle ortaya çıkar projeler…

Proje; Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde; değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır.

Bilimsel bir çalışma olan projede,

Gözlem yaparak bilgi toplama,

Elde edilen bilgilerin düzenlenmesi,

Bilgiler arasında neden-sonuç ilişkisinin araştırılması,

Gelecek nesillere bilgilerin ve sonuçların aktarılması söz konusudur.

Proje, bir probleme çözüm bulma ya da beliren bir fırsatı değerlendirmeye yönelik, bir ekibin, başlangıcı ve bitişi belirli bir süre ve sınırlı bir finansman dâhilinde, birtakım kaynaklar kullanarak, müşteri memnuniyetini ve kaliteyi göz önünde bulundururken olası riskleri yönetmek şartıyla, tanımlanmış bir kapsama uygun amaç ve hedefler doğrultusunda özgün bir planı başlatma, yürütme, kontrol etme ve sonuca bağlama sürecidir.

Günümüzde giderek uzmanlaşan meslek dallarında, kişiler hedeflerini artık çok erken yaşlarda belirliyor. Hedefine ulaşmak için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor, çabalıyor. Bu çalışma temposu beraberinde yoğun bir stres hayatını getiriyor. Stresle başa çıkıp hedeflerimize, istediğimiz mesleğe sağlıklı ve huzurlu bir şekilde ulaşmak için bilimin ışığı önem kazanıyor; çünkü ancak bilim yoluyla insanoğlu aradığı, merak ettiği, içini kemiren sorunlara çözüm bulabilir. Bu çözümde enerjisini proje üretmeye adayabilir.

Proje üreten bir nesil olabilmek, proje konusunda ciddi çalışmalar yapılmalı, sorunlara çözüm bulan, araştıran, yaratıcı düşünen, üreten insanlara ihtiyaç doğmaktadır. Bu üst düzey düşünme tekniklerini kullanılabilmesi için okullarda buna yönelik eğitimler verilmesi gerekir. İşletmeler ar-ge’ye önem vermeli, devlet teşvikleri olmalı ve proje birimleri yapılmalıdır. Yoksa teknolojiyi, bilimi yakalamamız bir hayal olur.  Havanda su döver dururuz.

MEB ile TÜBİTAK iş birliğinde geliştirilen bilim projeleri geleceğe ulaşmada güzel bir örnek, güzel bir imkândır. Gençleri erken yaşlarda bilimle buluşturabilir.

Okullarımıza Tübitak tarafından desteklenen bilim fuarı öğrencilerimizin genç yaşta bilimle kaynaşması ve proje sürecine dâhil olması onlar için güzel bir fırsattır. Bu imkân ve fırsattan mutlaka yararlanılmalı, öğrencilerimizi bilim şenliğine katılması, onların heyecanını, düşüncelerini aktarmalarına fırsat verilmelidir. Unutulmamalı ki kişilerin hayal güçleri bilim ile desteklendikçe üretim gerçekleşecek ve üreten beyinler  mutlu, huzurlu olacaktır.

Bilim fuarları öğrencilerin vizyonunu genişleten ileriye farklı bir gözle bakmalarını sağlayan, onların bakış açılarını zenginleştiren, geliştiren çalışmalardır. Amaç, öğrencilerin ufkunu açmak, kendilerine güvenmelerini sağlamak, araştırma ve geliştirmeye yönlendirmektir.

Proje üreten nesil yetiştirmek eğitim sistemiyle doğru orantılıdır. Eğitim sistemi öğrencileri bilime, üretime yönelik eğittiğinde o zaman geleceğe daha umutla bakabiliriz. Tübitak desteğiyle merak ettiğimiz, içimizi kemiren sorunlara rahatlıkla çözüm bulabiliriz. Yeter ki isteyelim, yeter ki destekleyelim, yeter ki üreten bir nesil olalım...

Yahya KARAKURT- Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları  /  Başarısızlığın Nedenleri!/ Başarının Anahtarı İnovasyonda! / Başarılı Olmak

 Reklamlar

 

Okuma Nedir?

Kitap Okumanın Faydaları

Yavaş Okuma Nedenleri

Nedir Bu Hedefsizlik?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Okulda Başarı Taktikleri

Haydi İnovasyon Yapalım!

Kişisel Başarının Anahtarı

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

Sınav Kaygısı

Verimli Ders Çalışma İçin 10 Kural

Ders Çalışma Ortamı Nasıl olmalı?

Yanlış Çalışma Davranışları

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Not Tutmanın Faydaları

18 Adımda Test Çözme Becerisi

            

 İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt