Yön Oran Renk

Yaşantımızda her geçen gün beraberinde yeni tasarımlar ortaya çıkarmaktadır. Tasarım, zihinde canlandırdıklarımızın pratikte çizilmesi, maketinin yapılması ve uygulanması aşamalarından oluşmaktadır.

 

Tasarımların esin kaynağı genelde tabiattaki düzenden gelmektedir. Önemli olan düzenin farkına varmak ve var olan düzenden faydalanmaktır. İnsanoğlu esin kaynaklarını tetikleyerek yeni tasarımlar ortaya çıkarmaktır. Düşünmeyi öğrenme ve yaşamlarındaki olaylara farklı açılardan bakarak doğadan, yaşamdan veya kendinden yola çıkarak; düzen, uyum, ritim, tekrar, bütünlük, topluluk vb. kavramları yapılandırırlar.

 

Teknoloji ve Tasarım dersinde düzen kuşağında öğrenciler değişkenliği olmayan geometrik şekillerden  (kare, dair, eşkenar üçgen, çizgi vb.) yola çıkarak mühendisliğin, hayal gücünün,  düşüncenin etkisiyle üç boyutlu tasarımlar ortaya çıkarırlar.

 

Öğrenciler ilk önce birimlerini çoğaltır. Daha sonra düzen arama ve tasarlama aşamalarını düşünürler.  Düşünceler kâğıda çizilir. Alternatif tasarımlar bulmaya çalışılır. Aranan tasarımın özgün ve estetik değer taşıyıp taşımadığı sorgulanır. Birimlerin bir araya getirilişinde ve sonsuza giden tasarım yolunda onlarca olasılık var. Birleştirme teknikleri, tasarımın görünümünü etkiler. O yüzden hangi modülü tasarlanacaksa ona göre birimleri çoğaltılır. Birimler çoğaltırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur yön, oran ve renk kavramlarıdır.

 

Tasarımda yön; Tasarımın yönü nasıl olacak? Sağa mı, sola mı? Yoksa aşağıdan yukarıya mı ilerleyecek?

Tasarımda oran; Yönüne karar verdikten sonra tasarımı oluşturan birimleri büyükten küçüğe yâda tam tersine doğru sıralanabilir.

Tasarımda renk; renk kavramını işin içine kattık mı daha etkileyici tasarımlar ortaya çıkar.  Renklendirmeyi yaparken rastgele değil de bilinçli bir şekilde sıralı renklendirme, zıt renkler, yada birbirini tamamlayan düzenlemeler yapılabilir.

 

Düzen aramada ve tasarımı ortaya çıkarmada en önemlisi ne yapacağınıza karar vermektir. Modüle karar verdikten sonra modüllüleri çoğaltma aşamasına başlayabilirsiniz. Birim ve modüller çoğalınca uygun birleştirme yöntemiyle tasarım ortaya çıkar.

 

Tasarıma ulaşmada birçok yöntem vardır. Önemli olan görünümü hoş, yön oran ve renk kavramlarını içine alan farklı bir tasarım ortaya çıkarmaktır. Tasarımın özgün ve eşsiz olmasıdır. Öğrenciler yaratıcılıklarını; gözlem, arama, sorgulama, analiz etme  ve denemelerle öğrenme sürecinde geliştirirler.

 

Tasarım mühendisliğin ilk aşamasıdır. Tasarımlar genelde hayalle başlar. Hayal ve tasarımlarınızın hiç eksilmemesi dileğiyle... Saygılarımla...

       Yahya KARAKURT /        Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

       Yazarın Diğer Yazıları

Paylaş

7.Sınıf Birimden Bütüne

Birimden Bütüne

 Birim Modül Bütün

 8.Sınıf Bütünde Farklılık

  Bütünde Farklılık

 Düzen Kuşağı Etkinlikleri

 Düzen Kuşağı Örnekleri

Düzen Kuşağı Projeleri

Düzen Kuşağı Çalışmaları

İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt