gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

İlkokullarda matematik öğretiminde devrim

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: İlkokullarda matematik öğretiminde devrim
    Gönderim Zamanı: 21-Eylül-2013 Saat 15:16
İlkokullarda matematik öğretiminde devrim

ABD'nin Florida eyaletinde ilkokul öğrencileri için geliştirilen yeni bir matematik öğretim sisteminin, öğrencilerin akademik başarılarını belirgin ölçüde artırdığı saptandı.

Matematik Biçimsel Değerlendirme Sistemi (MBDS) adlı yeni sistem, öğrencinin matematik problemine ilişkin çözüm stratejisini açıklamasının istenmesinin ardından öğretmen tarafından kavrayışındaki eksikliklere göre yönlendirilmesi prensibine dayanıyor. Öğretmenin kavrayışı hakkında sürekli değerlendirmelerde bulunarak öğrenciyi belirli öğretim hedefleri doğrultusunda bilgilendirmesi, biçimsel değerlendirme olarak tanımlanıyor.
Florida Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından bir yıl boyunca 5 bin anaokulu ve ilkokul birinci sınıf öğrencisi üzerinde yapılan bilimsel çalışma, biçimsel değerlendirmeye dayanan yeni sistemin, öğrencilerin ileriki yıllardaki matematik ve fen derslerindeki başarısı için esas teşkil eden temel matematik kavramları üzerindeki hakimiyetini artırdığını ortaya koydu.
Araştırma, öğrencilerin akademik başarısını geleneksel yöntemlere göre belirgin bir şekilde artırdığı gözlenen yeni sistemin ayrıca üçüncü sınıftan itibaren cinsiyete bağlı olarak öğrencilerin matematik başarıları üzerinde ortaya çıktığı belirlenen farkı da ortadan kaldırdığını gösterdi.
Florida'daki 31 okul ve 301 öğretmenin işbirliğiyle yapılan saha araştırması, MBDS ve geleneksel sistemi uygulayan rastgele seçilmiş biri şehirde, biri banliyöde ve biri de kırsal kesimde yeralan 3 bölgede bulunan okullarda yapıldı. Florida Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Araştırma Merkezi'den araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni sistem hakkındaki araştırma Florida Eyalet Üniversitesi'nden Doçent. Dr. Laura Lang başkanlığındaki bilim adamları tarafından yapıldı. Söz konusu bilimsel araştırma, Florida Eyalet Üniversitesinin internet sitesinde dün yayınlandı.
Lang, araştırmaya ilişkin yazısında, sınıflardageçen 4 yıl içinde yaptıkları incelemelerde, öğretmenlerin günlük öğretim planlamasında genellikle büyük oranda matematik ders kitaplarına dayalı olarak hareket ettiklerini ve sık sık sadece verdikleri yanıtların doğru olduğu durumlarda öğrencilerine geri bildirimde bulunduklarını gözlemlediklerini belirtti. Yeni sistemi uygulayan öğretmenlerinse öğrencilerine kendilerine yöneltilen matematik sorularını ne şekilde çözdüklerini ve bu çözümün niçin doğru olduğunun düşündüklerini de sorduklarını kaydeden Lang, "Bunun sonucu olarak öğretmenler yanlış algılalamaları tanımlamada, öğrencinin kavrayışındaki boşlukları belirlemede ve yapacakları yönlendirmeleri buna göre ayarlamada daha donanımlı hale geliyor" dedi.
Yapılan bilimsel çalışmaların erkek öğrencilerin ilkokul 3. sınıftan itibaren matematik derslerinde kız öğrencilere göre daha başarılı olduğunu gösterdiğini kaydeden Lang, yeni sistemin ise bu farkı kapatma potansiyeli taşıdığını belirtti.
İlkokul 2. ve 3. sınıf öğrencileri üzerinde yapılan bir piltot çalışma yeni sistemi uygulayan 3. sınıf kız ve erkek öğrencileri arasında matematik derslerindeki başarı seviyelerindebelirgin istatistiki fark bulunmadığını ortaya koydu.
Florida Eyaleti Eğitim Kurumu'nun açtığı "Race to the Top" adlı yarışmayı kazanarak araştırmacılarına 2,9 milyon dolarlık fon kazandıran sistem, Florida eyaletinin de aralarından bulunduğu ABD eyaletlerinde kabul edilen Ortak Temel Eyalet Standartlarını uygun olarak geliştirildi.
Kaynak: AA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz