pratik bilgiler |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
ModeratorBeyin
Moderatör Halkla İlişkiler Müdürü Kayıt Tarihi: 10-Mart-2007 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 408 |
Alıntı Cevapla
Konu: pratik bilgiler Gönderim Zamanı: 09-Mayıs-2007 Saat 17:51 |
Patates Soyarken
Patateslerini daha kolay soyabilmek için, soyma işlemine başlamadan önce 10 dakika sıcak suda bekletin. Peynir Keserken Peyniri daha kolay kesmek için kullanacağınız bıçağı soğuk suya tutun. Böylece hem peyniri çok kolay kesersiniz hem de kesme işlemi bittikten sonra bıçağı daha rahat yıkarsınız. Limon Kabukları Limon kabuğu ne işe yarar demeyin! Bunları güneşli bir yere koyup kurutun ve saklayın. İsli ve yağlı mutfak eşyalarınızı kurutmuş olduğunuz limon kabukları ile temizleyin. Sonuçlarına siz de şaşıracaksınız. Limon Nasıl Yumuşatılır? Aldığınız limonlar sert ise, kullanmadan önce bir iki dakika sıcak suda bekletin. Limonlarınız yumuşayacak ve daha sulu olacaktır. Olmamış Limonlar Yeterince olmamış limonlar çok sulu olmaz. Bu limonları kullanmadan önce birkaç dakika sıcak suda bekletin. Limonlarınız yumuşayacak ve beklediğinizden daha sulu olacaktır. Kuş Üzümlerini Ayıklarken Kuş üzümlerinin içinde genelde çöpler de olur ve bunları ayıklamak zahmetlidir. Üzümlerinizi bir avuç unla ovuşturup kalın delikli bir süzgeçten geçirirseniz, üzümlerinizin arasındaki çöpler unla beraber süzgeçten düşecektir. Buzdolabının İyi Soğutması Buzdolabınızdan gerektiği gibi randıman alamıyorsanız, bunun en büyük sebebi dolabınızdaki nemdir. Buzdolabınızın içine bir torba tuz koyarsanız, tuzun dolabınızdaki nemi aldığını ve daha iyi soğuttuğunu göreceksiniz. Bayatlayan Bisküviler Açıkta unuttuğunuz ve bayatlamış bisküvilerinizi küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtın. Yeniden tazelik kazandıklarını göreceksiniz. Kavanozları Açarken Cam kavanozların kapaklarını açmakta zorlandığınızda, kavanozun altına sert bir şekilde vurmayı deneyin. Daha kolay açıldığını göreceksiniz. Bayatlamış Ekmek Bayatlamış ekmeğiniz var ve sizin o an değerlendirecek yeriniz veya fikriniz yoksa ekmeği mutfak robotunda çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya koyun ve istediğiniz zaman kullanın. Taze Ekmek Keserken Taze ekmek keserken parçalanır. Eğer ekmeği daha düzgün ve kolay kesmek isterseniz, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin ve zaman kaybetmeden kurulayıp ekmeği dilimleyin. Bu işlemi ne kadar sıklıkla yaparsanız başarı şansınız o kadar artar. Açılmayan Kavanoz Kapakları Açmayı başaramadığınız kavanoz kapaklarını, kavanozun kapak kısmını sıcak suya batırıp biraz bekleyerek, bir bez yardımıyla kolayca açın. Kararan Meyveler Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmasından şikayetçiyseniz, kararmalarını önlemek için limonla ovmayı deneyin. Pörsümüş Domatesler Uzun süre bekleyen domatesler zamanla su kaybına uğrayarak pörsür ve güzel görünümünü kaybeder. Bu domatesleri tuzlu su dolu bir kabın içine koyarak yarım saat kadar buzdolabında bekletirseniz, eski güzel görünümlerine tekrar kavuşacaklardır. Patates Soyarken Patatesleri daha kolay soymak istiyorsanız, soymadan önce 10 dakika sıcak suda bekletin. Başka bir yöntem olarak da bulaşık teli kullanabilirsiniz. Patatesleri soyarken üzerini bulaşık teli yardımıyla ovuşturun. Kolayca soyulduğunu göreceksiniz. Jöleyi Kalıbından Çıkarmak Hazırladığınız jöleyi tek parça halinde kalıptan çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp, içine bitkisel yağ sürün. Sert Etleri Yumuşatmak Haşlayacağınız etin suyuna bir yemek kaşığı sirke katarsanız, etinizin kolayca yumuşadığını göreceksiniz. Eti pişirmeye başlamadan önce yumuşatmak istiyorsanız, eşit oranlardaki su-sirke karışımının içinde etinizi 2 saat kadar bekletin. Biftekleri Yumuşatmak Bifteklerinizi yumuşatmak için önce sirke ve zeytinyağı ile ovun, ardından su-sirke karışımında 2 saat bekletin. Deniz Ürünlerinin Kabuklarını Açmak Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini açmak için bunları bol soğuk su ile yıkamak ve plastik bir torbanın içinde bir saat buzlukta bekletmek yeterlidir. Sos, Jöle ve Pudingin Kabuk Bağlamaması Jöle, puding ve soslarınızın üzerinde oluşan kabuklanma ve gözeneklerden kurtulmak için üzerine, pişer pişmez çok ince bir kat eritilmiş tereyağı veya krema sürün. Çok Sert Etler Çok sert etleri karbonatla iyice ovup birkaç saat bekletin ve sonra yıkayıp pişirin. Karıncaları Uzaklaştırmak Özellikle yaz aylarında mutfağınıza doluşan karıncalar rahatsız edicidir. Karıncaları uzaklaştırmanın en kolay yolu kuru defne yapraklarını ufalamak ve bunları karıncaların bulundukları yere serpmektir. Donmuş Tereyağı Buzdolabında donmuş tereyağınızın yumuşamasını hızlandırmak için sıcak bir kaba koyun. Özellikle sıcak suyun içine konulmuş bir kap, bu işin en uygun olanıdır. Meyve Salatası Hazırlarken Meyve salatası hazırlarken şeker koymak için acele etmeyin. Son aşamada ve şekeri suda eriterek salatanız üzerine dökün. Yoksa şeker, meyvelerinizin diriliğini kaybetmesine neden olur. Yumurtanın Kabarması Yumurta akına bir tutam tuz katarsanız, yumurtanın kolay kabarmasını sağlarsınız. Domatesin Kabuğu Domatesin kabuğunu soymak zor geliyorsa, bunu kolaylaştırmak elinizde. Domatesleri kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirirseniz, kabuklarının kolayca soyulduğunu göreceksiniz. Soğanın Gözleri Yaşartması Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmasını istemiyorsanız, soğanları içi su dolu bir kabın içine koyun ve öyle soyun. Mayonez Hazırlarken Mayonez hazırlarken sos kesilebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve bir miktar zeytinyağı ile koyulaştırın. Daha sonra koyulaşan karışımı da kesilen sosa çırparak yedirin. Farklı Bir Garnitür Haşladığınız ıspanağın suyunu nasıl değerlendirebilirim diyorsanız, bununla mayonezinizi boyayarak farklı bir garnitür hazırlayabilirsiniz. Salatanın Lezzeti Lezzetli bir salatanın sırrı; malzemelerin salataya eklenme sırası ve şeklidir. Salatalık sebzelerinizi hazırladıktan sonra, önce sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp salatanızın üzerine dökmeli, sonra da zeytinyağını ilave etmelisiniz. Donmuş Etin Çözülmesi Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesini istiyorsanız, bir kaba soğuk su koyup içine tuz ilave edin ve etinizi bu karışımın içinde bekletin. Kekin İyi Kabarması Güzel kabarmış bir kek marifetli ellere işaret eder. Küçük bir ipucu ile siz de marifetliler safına katılabilirsiniz. İşin sırrı margarin ve şekerin iyi karıştırılmasındadır. Bir diğer önemli nokta da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olması. Böreklere Ekstra Lezzet Yufka ile yaptığınız böreklere lezzet katmak mı istiyorsunuz? Bizim Margarin’i eritin ve içine biraz süt katın. Yufkalarınıza bu karışımı sürerseniz börekleriniz daha lezzetli olacaktır. Bayat Ekmekten Kanepe Bayatlamış ekmeği değerlendirmenin birçok yolu vardır. Peki bu ekmekleri lezzetli kanepelere dönüştürmeye ne dersiniz? Bizim Margarin ile dövdüğünüz sarımsağı karıştırın ve küçük ekmek dilimlerinin arasına sürün. Yüksek ısıdaki fırına ekmekleri verin. Fırından çıkardığınızda bayat ekmeklerinizin lezzetli kanepelere dönüştüğünü göreceksiniz. Izgara Etlere Ekstra Lezzet Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine bir parça Teremyağ koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz. Et Suyu Tüketimi Et suyu hazırladığınızda lezzetinin bozulmaması için günlük tüketmenizde fayda var. Et suyunun defalarca kaynatılması lezzetini bozar. Bu nedenle bunları çorba, sos, pilav gibi değişik yerlerde günlük olarak tüketmeniz önerilir. |
|
ramazan
Kıdemli Üye Kayıt Tarihi: 21-Ocak-2007 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 117 |
Alıntı Cevapla Gönderim Zamanı: 09-Mayıs-2007 Saat 18:40 |
Teşekkürler. Bu paylaşımdan faydalanacağım çok konu var..
|
|
Yanıt Yaz |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |