gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Öğrenci Dünyası
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Ortaöğretim okulları tanıtımı (lise tanıtımları)

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Ortaöğretim okulları tanıtımı (lise tanıtımları)
    Gönderim Zamanı: 06-Haziran-2008 Saat 23:58
2007 OKS Okullar ve Program/Alan/ Dal Tanıtım Bilgileri

2007 OKS Okullar ve Program/Alan/ Dal Tanıtım Bilgileri

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonucuna göre öğrenci alacak resmi okullarla ilgili tanıtım bilgileri aşağıda açıklanmaktadır. Sınavı kazanan öğrencilerin tanıtımı yapılan okullara kayıt yaptırabilmeleri için; 2006-2007 öğretim yılı sonunda ilköğretim okulu 8 inci sınıflarından şube öğretmenler kurulu kararı da dâhil mezun olmaları gerekmektedir.
FEN LİSELERİ


Resmî Fen Liseleri

    * Zekâ düzeyleri ile fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar.
    * Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.
    * Öğrencileri araştırmaya yöneltmeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile yeni buluşlara ilgi duyanların çalışacakları ortamı ve koşulları hazırlar.
    * Yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirir.
    * Öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlar.

Birinci yabancı dili İngilizce olan fen liselerinde öğrenim süresi 4 (dört) yıldır.

Bu okullardan mezun olan öğrenciler, ÖSS'yi kazanmaları halinde alanları ile ilgili yükseköğretim programlarına devam edebilmektedir.

Resmî fen liseleri ile ilgili daha detaylı bilgiye http://www.ogm.meb.gov.tr/ adresindeki "Okullarımız" butonu tıklanarak ulaşılabilir.


Özel Fen Liseleri

Özel fen liseleriyle ilgili bilgiler http://meb.gov.tr/ ve http://oks2007.meb.gov.tr/ internet adreslerinde yayımlanan "Özel Okullar Başvuru Kılavuzunda" açıklanmaktadır.


SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ



Sosyal bilimler liseleri,

    * Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.
    * Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlar.
    * Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlar.
    * Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlar.
    * Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirir.
    * Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunur.
    * Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlar.

Birinci yabancı dili İngilizce olan sosyal bilimler liselerinde öğrenim süresi "hazırlık + 4" yıldır.

Bu okullardan mezun olan öğrenciler, ÖSS'yi kazanmaları halinde alanları ile ilgili yükseköğretim programlarına devam edebilmektedir.

Sosyal Bilimler Liseleriyle ilgili daha detaylı bilgiye http://www.ogm.meb.gov.tr/ adresindeki "Okullarımız" butonu tıklanarak ulaşılabilir.


ANADOLU LİSELERİ


Resmi Anadolu Liseleri

    * Öğrencileri ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlar.
    * Öğrencilerin yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini sağlar.

Bu okullardan mezun olan öğrenciler, ÖSS'yi kazanmaları halinde alanları ile ilgili yükseköğretim programlarına devam edebilmektedir.

Anadolu liselerinde öğrenim süresi 4 (dört) yıldır. Ancak; öğretim süresi hazırlık + 4 yıl olan okullar mevcut olup, bu okullarla ilgili bilgiler "OKS-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda" yer alacaktır.

Anadolu Liseleriyle ilgili daha detaylı bilgiye http://www.ogm.meb.gov.tr/ adresindeki "Okullarımız" butonu tıklanarak ulaşılabilir.


Özel Anadolu Liseleri

Özel Anadolu liseleriyle ilgili bilgiler http://meb.gov.tr/ ve http://oks2007.meb.gov.tr/ internet adreslerinde yayımlanan "Özel Okullar Başvuru Kılavuzu'nda" açıklanmaktadır.


ANADOLU TEKNİK LİSELERİ



İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğretim süresi dört yıl olan okullardır. Anadolu Teknik Liselerinde Türk Millî Eğitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak öğrencilere ortaöğretim seviyesinde ortak genel kültür vermek, onlara kişi ve toplumun problemlerini tanıtmak, çözüm yolları aramak, yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında katkıda bulunma bilinci ve gücünü kazandırma amacına yönelik olarak, teknik alanlarda mesleki formasyon kazandıran, yüksek öğretime, mesleğe ve hayata hazırlayan, aynı zamanda bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan, fen bilimleri ağırlıklı programlar uygulanmaktadır.

Bu okullardan mezun olanlar alanları ile ilgili işyerlerinde çalışabilecekleri gibi, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan mesleklerinde bağımsız "İşyeri Açma Belgesi" verildiğinden, bağımsız işyeri de açabilirler.

Anadolu Teknik Liseleri Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler.



Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adreslerden ulaşılabilir.

http://etogm.meb.gov.tr/

http://ktogm.meb.gov.tr/


ANADOLU MESLEK LİSELERİ



İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğretim süresi dört yıl olan okullardır. Anadolu meslek liselerinde Türk Millî Eğitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak öğrencilere ortaöğretim seviyesinde ortak genel kültür vermek, onlara kişi ve toplumun problemlerini tanıtmak, çözüm yolları aramak, yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında katkıda bulunma bilinci ve gücünü kazandırma amacına yönelik, meslekî ve teknik alanlarda mesleki formasyon kazandıran, öğrencileri hayata, iş alanlarına ve yüksek öğretime hazırlayan, aynı zamanda bir yabancı dilin öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmaktadır.

Bu okullardan mezun olanlar alanları ile ilgili işyerlerinde çalışabilecekleri gibi, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan mesleklerinde bağımsız "İşyeri Açma Belgesi" verildiğinden, bağımsız işyeri de açabilirler.

Anadolu Meslek Liseleri Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu okullardan bazıları uygulanan programlarla birlikte adlandırılmıştır (örneğin; Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, Anadolu Süs Bitkileri Meslek Lisesi, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Anadolu İletişim Meslek Lisesi, Anadolu Ticaret Meslek Lisesi vb.).



Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adreslerden ulaşılabilir. http://etogm.meb.gov.tr/

http://ktogm.meb.gov.tr/   

http://ttogm.meb.gov.tr/


ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ


Amacı: Anadolu öğretmen liseleri, Millî eğitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak;

    * Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak,
    * Öğrencilerine;
          o Öğretmenlik mesleğini sevdirmek,
          o Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmak,
          o Ortaöğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vermek,
          o Ülke kalkınmasına sosyal, kültürel ve ekonomik yönden katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmak,
          o Dünyadaki gelişme ve değişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak,
          o Öz güven, öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirilmesi, her bireyin farklı ve ayrı bir değer olduğu, ekip çalışmasıyla ortak başarının elde edilmesinde önemli katkı sağlayacağı inancının verilmesine yönelik çağdaş bir eğitim ortamı oluşturmak amacıyla,
               + Normal öğretim yapan,
               + Yabancı dil ağırlıklı program uygulayan,
               + Gündüzlü ve öğrencinin cinsiyetine uygun pansiyonunun bulunması kaydıyla Bakanlıkça belirlenecek kontenjan nispetinde paralı-parasız yatılı öğrenime imkân veren Ortaöğretim kurumlarıdır.

Anadolu öğretmen liselerinin öğretim süresi 4 yıldır.

Anadolu öğretmen liselerinde birinci yabancı dil İngilizcedir.



Mezunlarına Sağlanan Haklar:



    * Bakanlığımızca kontenjan ayrılan öğretmen yetiştiren yüksek öğretim programlarını; ilk beş tercihinde kazanan öğrencilere kontenjan nispetinde karşılıksız burs verilmektedir.
    * Bu programlara ilk beş tercihinde yerleşen Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarının tamamına, kontenjana bakılmaksızın burs verilmektedir.
    * Anadolu öğretmen liseleri, bir mesleğe yönelik program uygulamakla birlikte mezunları, memuriyete girişte ve mezuniyet alanlarıyla ilgili öğretmenlik dışı yüksek öğretim programlarına geçişte "genel lise" mezunları gibi işleme tâbi tutulmaktadır.
    * Ayrıca, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45/a maddesi gereğince, alanlarıyla ilgili öğretmenlik programlarını tercih etmeleri halinde ise, Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarının Y-ÖSS puanlarına, ilgili Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının (AOBP) 0,24 ile çarpılmasından elde edilen bir puan daha eklenmektedir.
    * Öğretmenleri, merkezî sistemle yapılan sınav ve mülâkat sonuçlarına göre atanmaktadır.
    * Her şube için öğrenci mevcudu; tüm sınıflarda 30 olarak standarda bağlanmıştır. Bu durum, gelişmiş ülkelerin konuya ilişkin uygulamalarıyla örtüşmektedir. Bununla birlikte özel giriş sınavı sonuçlarına göre öğrenci alındığından, bilgi ve yetenekleri bakımından aynı seviyedeki öğrencilerden oluşan sınıflarda, sınıf içi grup dinamiği yüksektir.



Kesin Kayıt Yaptırırken İstenen Belgeler:



    * Mezuniyet belgesi
    * Vesikalık fotoğraf (6 Adet)
    * Nüfus cüzdanı sureti
    * Öğrenim gördüğü ilköğretim okulunun 8inci sınıf şube öğretmenler kurulunca aday gösterildiğine dair belge
    * İlköğretim okulunun 6ıncı, 7inci ve 8inci sınıflarında sınıf tekrarı yapmamış olduğuna dair belge
    * Sınav sonuç belgesi (ilköğretim okulundan alınacak)



Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adresinden ulaşılabilir. http://oyegm.meb.gov.tr/aol_tanitim.doc


ANADOLU İMAM- HATİP LİSELERİ



Anadolu İmam- Hatip Liseleri öğrenim süresi 4 (dört) yıl olan okullardır.

Ayrıca, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 32'nci maddesi hükmü gereği, imamlık, hatiplik ve Kur'an kursu öğreticiliği konularında görevli elemanları yetiştirmek üzere Millî Eğitim Bakanlığınca açılan Ortaöğretim sistemi içinde yer alan, hem mesleğe hem de yüksek öğretime hazırlayan Ortaöğretim kurumlarıdır.



Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adresinden ulaşılabilir. http://dogm.meb.gov.tr/


ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ



İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğrenim süresi dört yıl olan, Acil Tıp Teknisyenliği ve Hemşirelik, Laboratuar Teknisyenliği Bölümlerinde öğrenim veren okullardır.

Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine, sağlık eğitiminin özel amaçlarına uygun olarak öğrencilere ortaöğretim seviyesinde ortak genel kültür vermek, sağlık alanı ile ilgili temel bilgi ve her bölüm için özel mesleki bilgi ve beceri kazandıran, öğrencileri hayata, sağlık alanına ve yüksek öğrenime hazırlayan aynı zamanda bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmaktadır.

Bu okullardan mezun olanlar özel ve resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında Acil Tıp Teknisyeni, Hemşire ve Laboratuar Teknisyeni unvanı ile çalışabilirler.



Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir.

http://sdb.meb.gov.tr/


SAĞLIK MESLEK LİSELERİ



İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğrenim süresi dört yıl olan, Acil Tıp Teknisyenliği, Anestezi Teknisyenliği, Çevre Sağlığı Teknisyenliği, Diş Protez Teknisyenliği, Hemşirelik, Laboratuar Teknisyenliği, Ortopedi Teknisyenliği, Radyoloji Teknisyenliği ile Tıbbi Sekreterlik Bölümlerinde öğrenim veren okullardır.

Sağlık Meslek Liselerinde Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine, sağlık eğitiminin özel amaçlarına uygun olarak öğrencilere ortaöğretim seviyesinde ortak genel kültür vermek, sağlık alanı ile ilgili temel bilgi ve her bölüm için özel mesleki bilgi ve beceri kazandıran, öğrencileri hayata, sağlık alanına ve yüksek öğrenime hazırlayan, yabancı dil olarak İngilizce öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmaktadır.

Bu okullardan mezun olanlar özel ve resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında Acil Tıp Teknisyeni, Anestezi Teknisyeni, Çevre Sağlığı Teknisyeni, Diş Protez Teknisyeni, Hemşire, Laboratuar Teknisyeni, Ortopedi Teknisyeni, Radyoloji Teknisyeni ve Tıbbi Sekreter unvanı ile çalışabilirler.



Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir.

http://sdb.meb.gov.tr/


ADALET MESLEK LİSELERİ



İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğretim süresi dört yıl olan okullardır.

Adalet Meslek Lisesinde, Türk Millî Eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak öğrencilere ortaöğretim seviyesinde asgari olarak bir genel kültür vermek, onlara kişi ve toplumun problemlerini tanıtmak, çözüm yollarını aramak, yurdun ekonomik, soysal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmak, bilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda adalet alanında istihdam edilecek orta kademedeki nitelikli insan gücünün yetiştirildiği meslek liseleridir.

Bu okullarda meslek dersleri ağırlıklı olup, ortak dersler ile desteklenmiş öğretim adalet alanı programı uygulanmaktadır. Adalet meslek liseleri Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler.



Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir.

http://ttogm.meb.gov.tr/


ANADOLU TARIM MESLEK ve TARIM MESLEK LİSELERİ



İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğretim süresi dört yıl olan okullardır.

Anadolu Tarım Meslek ve Tarım Meslek Liselerinde, Türk Millî Eğitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak öğrencilere ortaöğretim seviyesinde ortak genel kültür vermek, onlara kişi ve toplumun problemlerini tanıtmak, çözüm yolları aramak, yurdun ekonomik sosyal ve kültürel kalkınmasında katkıda bulunma bilinci ve gücünü kazandırmak, Ülke ekonomisine, tarımsal üretim yönünden katkıda bulunacak, tarımsal işletme ve kuruluşlarda başarı ile çalışabilecek hayvan sağlığı, bitki sağlığı, peyzaj ve çevre düzenleme, su ürünleri, tarım alet ve makine kullanma, gıda analiz ve kontrol ile ileri tarım tekniklerini başarı ile uygulayabilecek ve yapabilecek nitelikte pratik bilgi ve beceri kazandıran aynı zamanda bir yabancı dilin öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmaktadır.

Anadolu Tarım Meslek ve Tarım Meslek Liseleri Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Bu okullarla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir. http://etogm.meb.gov.tr/


ANADOLU TAPU ve KADASTRO MESLEK LİSESİ



İlköğretim okulu üzerine öğrenim veren ve öğretim süresi dört yıl olan okullardır.

Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesinde, Türk Millî Eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak öğrencilere ortaöğretim seviyesinde asgari olarak bir genel kültür vermek, onlara kişi ve toplumun problemlerini tanıtmak, çözüm yollarını aramak, yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmak, bilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda tapu, kadastro ve harita programları ile yabancı dil bilen, ara kademede meslekî ve teknik eleman yetiştirmektir.

Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.



Bu okulla ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir. http://etogm.meb.gov.tr/
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz