gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kurban Bayramı Kutlu Olsun

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Kurban Bayramı Kutlu Olsun
    Gönderim Zamanı: 03-Ekim-2014 Saat 00:00
Nice bayramlara...

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15-Ekim-2013 Saat 00:25
KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN !
Muhterem Büyüklerimin,
Saygıdeğer Öğretmenlerimin,
Sevgili Arkadaşlarımın,
Dostlarımın,
Kıymetli Hemşerilerimin
Tüm Milletimizin;
İslam Aleminin,
Mübarek KURBAN BAYRAMINI en kalbi duygularım ile kutluyorum.
Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, dualarınız kabul olsun.

Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir.

Dostluğu, sevgiyi ve geleceği. Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı, Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mübarek günlerdir.

Bugün sevinç günü, kederleri bir yana bırakıp mutlu olalım. Kurban Bayramını doya doya yaşayalım. Hayırlı bayramlar! Her şeye kadir olan Yüce Allah, bizleri, doğru yoldan ve sevdiklerimizden ayırmasın! Hayırlı ve bereketli Kurban Bayramları dileğiyle.

Bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Yarınlar niyettir. Kestiğiniz kurban ve dualarınız kabul olsun, sevdikleriniz hep sizinle olsun

Bugün Kurban Bayramı, kurbanlar kesilecek sevap niyetiyle etler dağıtılacak herkese. Yürekler bir olacak gönüllere kilitlenecek. Gökler rahmet bereketiyle yağmurlar boşaltacak yeryüzüne. Bugün hepimizin yüreği şenlenip bayram sevinciyle coşacak.

Hepimizin Kurban Bayramı kutlu olsun.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13-Ekim-2013 Saat 13:07
Cenab-ı Hakk'ın dostu olma şerefiyle şereflenmiş bir peygamber olan İbrahim (a.s.) bir adakta bulunmuş, bir oğlu olduğu takdirde onu Allah'a kurban edeceğini adamıştı. Aradan geçen zaman içerisinde oğulları olmuş ama o, adağını nasılsa unutmuştu. Rüyada oğlunu kurban ediyor görmüş ve irkilmişti. Hz. İbrahim bu rüyayı üç ayrı gece görmüştür. Peygamberlerin rüyası vahiy olduğu gibi onlar tarafından yapılan tabirleri de vahiydir. İbrahim a.s. da rüyasını, oğlunu kurban etmesi gerektiği şeklinde tabir etmiş ve böylece bu tabir de vahiy olmuştur. Artık Hz. İbrahim'in bu vahyi yerine getirmesi gerekiyordu.

Elbette bu çok zordu ama Allah'tan aldığı vahye uymaması daha zordu. İbrahim a.s büyük bir imtihan karşısında olduğunu anladı. Hiç tereddüt etmeden Allah'a teslim oldu ve durumu oğlu İsmail aleyhi's-selâm'a açmaya karar verdi.

Şimdi konu ile ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'in açıklamalarını dinleyelim: Allah Teala buyuruyor:

"İbrahim 'Ey Rabbim, bana iyilerden (bir oğul) ihsan et' dedi. Biz de kendisine yumuşak huylu bir oğul müjdeledik. Oğlu yanında koşacak çağa gelince, 'Ey oğlum, ben seni rüyamda boğazladığımı gôrüyorum, bir düşün, ne dersin ?' dedi. (İsmail) Babacığım, sana ne emrolunuyorsa yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın.' dedi. Her ikisi de Allah'a teslim oldular (Allah'ın emrine boyun eğdiler). İbrahim, oğlunu şakağı üzerine yatırdı. Biz de ona şöyle seslendik: 'Ey İbrahim, rüyana gerçekten sadakat gösterdin, şüphesiz ki bu apaçık bir imtihandı.' Dedik ve ona (İsmail'e karşılık ) büyük bir kurbanlık fidye verdik. Kendisine sonradan gelenler için de iyi bir nam bıraktık. Selam olsun İbrahim'e. İşte biz iyilik yapanları böyle ödüllendiririz. Çünkü 0, bizim mümin kullarımızdandır." (1)

Görülüyor ki, Kur'an da Hz. İbrahim'in gördüğü rüyanın vahiy olduğunu teyit etmiştir. Çünkü Cenâb-ı Hak kendisine seslenirken: "Ey İbrahim, gördüğün rüyaya gerçekten sadakat gösterdin." buyurmuştur.

İbrahim a.s, Allah'ın emrine boyun eğerek oğlunu kurban etmek üzere şakağı üzerine yatırınca Cenab-ı Hak, İsmail'in yerine bir koyun kurban etmesini emretmiştir. Bu, Allah'ın insanlığa büyük bir lütfudur. Allah, insanları Hz. İbrahim'in aracılığı ile insanı kurban etmekten korumuş olmasaydı muhtemelen insanlar, insan kurban etme, gibi korkunç bir geleneğe sahip olabilirdi ve insanları bu korkunç gelenekten kimse de kurtaramazdı.

İbrahim a.s oğlu yerine Cenâb-ı Hakk'ın kendisine gönderdiği koçu kurban etmiştir. Böylece kurban Hz. İbrahim'den sünnet olarak bize intikal etmiştir.

Kurban, insanın Allah'a yaklaşmasına ve O'nun rızasını kazanmasına vesile olan bir ibadettir. "Kurban"kelimesinde bu mana vardır. İnsan kurban kesmekle İbrahim (a.s.) gibi Allah'a ve O'nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O'nun rızasını kazanmak için her fedakârlığa katlanacağını göstermiş olur.

Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şeyde esas olan iyi niyettir. Kurbanda da böyledir, iyi niyet ve ihlas esastır. Bakınız, bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruluyor:

"Onların (kurbanların ) ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır.'' (2) Esasen Allah Teâla ancak takva sahiplerinin yapmış oldukları ibadetleri kabul eder. Maide suresindeki şu ayet-i kerimeler bu konuyu bir örnek vererek açıklıyor. Allah Tealâ buyuruyor.

"(Ey Muhammed) Onlara Adem'in iki oğlu ile ilgili haberi hakkıyle oku. Hani her ikisi birer kurban sunmuşlardı, birinden kabul edilmiş, diğerinden kabul edilmemişti (Kurbanı kabul edilmeyen ötekine).

-Seni öldüreceğim, demişti. Diğeri ise :

- Allah, yalnız kendisinden korkanlardan kabul eder, dedi ve devam etti : "Allah'a yemin ederim ki sen beni öldürmek için bana el uzatsan da ben seni öldürmek için sana el uzatacak değilim. Ben, alemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım.'' dedi. (3)

Görülüyor ki, kurban kesenlerden biri iyi niyeti ve Allah'tan korkması sebebiyle sunduğu kurban kabul görmüş, diğeri ise kötü niyeti sebebiyle kurbanı kabul edilmemiştir.

Sevgili Peygamberimiz de bu konuda şöyle buyurmuştur:

"Amellerin kıymeti ancak niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur.''(4)



Kurban, İslâm'daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın bir başka örneğidir. Her gün dünyada sayısız hayvan kesilir ve bundan çoğunlukla varlıklı kimseler yararlanır. Hâlbuki kurban bayramında kesilen kurbanlardan daha çok yoksullar ve hayır kurumları istifade eder.

Tüm İslam aleminin kurbana bayramını kutlar hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ederim.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13-Ekim-2013 Saat 13:06
Hatipoğlu: Para bağışı kurban yerine geçmez

Kurban Bayramı bu hafta. Her bayramda Hz. İbrahim ve Hz. İsmail kıssasından çıkarılacak çok ders olduğu dile getirilir. Kurban ibadetinin toplumsal açıdan yardımlaşma ve paylaşım boyutu da hep konuşulur. Peki kurbanın manevi boyutundan çıkarılacak ders ne?

Bayram arefesinde Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu merak edilen soruların cevabını verdi. Kurbanın manevi boyutu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hatipoğlu, kurban kesmek yerine para bağışı yapmak isteyenlerle ilgili olarak da net konuştu... İşte önemli sorulara Nihat Hatipoğlu'nun verdiği cevaplar...
- Kurban ibatenin yardımlaşma boyutu çok konuşulur, ama manevi boyutu üzerinden baktığımızda Hz. İbrahim ve Hz. İsmail kıssasında insanlığa verilen mesaj nedir?
- Olaya İsmail'i öldürme değil, öldürmeme, feda etmeye müsaade etmeme diye bakıyorum. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail olayında gözden kaçırılan bir nokta var. O da Allah'ın rahmeti! 'Öldür!' diyen de Allah, 'Öldürme' diyen de. Allah'ın rahmetinin tecellisine dikkat etmek lazım! Bu hadisede İsmail'in teslimiyetinden önce Allah'ın kuluna karşı, bir babadan daha merhametli olduğunu, teslimiyetin nasıl kayıtsız ve şartsız olması gerektiğini anlıyoruz. Bu kıssada bir babanın teslimiyeti, bir çocuğun itaati var. Kur'an'da 'En sevdiklerinizden feda etmedikçe bir iyiliğe ulaşamazsınız' der.
- İnsanın dünyaya olan sevgisini Allah'a feda etmesi diyebiliriz o zaman.
- Kurban'da Allah'ın müsaade ettiği şekilde bir can alıyorsunuz. Belki çok daha zor bir imtihanla mecbur kılınabilirdik. Hepimize 'Hz. İbrahim gibi olun' da denebilirdi. Böyle bir emir verilse kaçta kaçımız Hz. İbrahim gibi olabilirdi, kaçımızın evladı Hz. İsmail gibi davranabilirdi? Bunları düşünmek lazım! Teslimiyet olmadan fedakarlık olmaz. Hz. İbrahim için Allah 'Halil' diyor. Yani dost. Dost için en sevdiğinden vazgeçebilmek! Onları örnek alacağız ama hiçbirimiz Hz. İbrahim ya da Hz. İsmail değiliz. Kolay mı İsmail olmak? Söz de, edebiyat da, mecaz da kolaydır, kalemde kolaydır. İsmail'e İbrahim'e soyunmak kimsenin harcı değil.
GÖSTERİŞ İÇİN KURBAN KESİLMEZ
- Peki Türkiye'deki kurban geleneğini nasıl değerlendiriyorsunuz, asıl amacından uzaklaşıyor mu sizce?
- Son yıllarda tembellikten kaynaklanan bir kaçış var. Değişik müesseselere parayı vererek kurban ibadeti yapılıyor. Keşke kolaya kaçmasak, zaman ayırsak. Kurbanlık, Allah onu niye yaratmışsa, isyan etmeden yerine getiriyor. Peki bizler yaradılış gayemize teslim olabiliyor muyuz? Kurbanın etini yiyen bizler, acaba o eti yemeğe layık mıyız, değil miyiz? Muhasebe yapmak gerek. Takva olmadan kurban kabul edilmez. Gösteriş için, birileri görsün diyeyse kıymeti yok. Bu ibadeti hak etmek, şükrünü yerine getirmek, etini doğru dağıtmak lazım.
- Şu an İslam âleminin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Durum pek iç açıcı değil. İnsanlar yok ediliyor, çocuklar öldürülüyor. Büyük bir karmaşa var. Irak, Suriye, Mısır'da olanlar İslam âleminin Kurban'dan önce çok kurban verdiğinin işareti. Kimse bunları görmüyor maalesef. Hayvanın kurban edilmesine takılıyoruz ama dünyada akan kanı göremeyenler de var. Çocukların nasıl öldürüldüğünü, insanların nasıl toptan imha edildiklerini göremiyorlar. Bu sadece Müslüman'ın Müslüman'ı tekbir getirip öldürmesi fecaati değil. Kenya'da elinde silah olanların, insanları bu Hıristiyan, bu Yahudi, bu Müslüman diye ayırıp taraması, bu olabilir mi? Bu din adına bir cinayettir! Masum olan kadını, çocuğu, insanları, tekbir getirip öldürürsen tekbire karşı yapabileceğin en büyük ihanettir bu!
- Bu problemlerin çözümü için neden bir araya gelinemiyor?
- Burada problem şu: Biz İslam alimleri olarak söylenmesi gerekeni söylüyoruz, ama Batı'da bir ikiyüzlülük var. Konuşması gereken din adamları, yetkililer bu konularda bizim kadar hassas değiller. Bütün dinler arasındaki kardeşlikten önce din adına konuşanların insanlığı anlaması lazım. Müslüman, Hıristiyan, Yahudi kanı önemli değil. Bu kanı durduralım, kan akmasın! Ölen çocuğun kimin çocuğu olduğunun ne önemi var? Çocuk masumdur, öldürülemez!
YARIN ANNENİZİ BULAMAYABİLİRSİNİZ
- Bayramlaşma kültürü açısından baktığımızda aile birlikteliği ve ziyaretlerler, yitiriliyor mu sizce?
- Yitirildiğine inanmıyorum ama hassasiyet noktalarını yeniden yeşertmemiz gerek. 50 gün önce annem vefat etti. O dönemde beni arayan herkese 'Anneniz sağ mı?' diye sordum. 'Vefat etti' diyen de oldu 'Yaşıyor' diyen de. Sağ olduğunu söyleyenlere 'Gidin annenizin elini, ayağını öpün! Yarın göremeyebilirsiniz. Şu an bulmuşken değerlendirin' dedim. Yaşlılar, büyükler ziyaret edilmeli. Onlara merhamet etmeden merhamet bulamayız.
- Sizce bayramlar bize neyi hatırlatmalı?
- Gülümsemedir aslında bayram. Fark edemediklerimizi fark etme imkanıdır aynı zamanda. Ben ailece oturup o eski bayramları hatırlamak, çocukluğumuza dönmektir belki de. Günümüzde bayramda tatile gitme eğilimi var. Tatile de gidelim ama bir muhasebe de yapalım. Hayatın telaşesinde eşimizle oturup sohbet etmeyi bile unutuyoruz. Zamanımızı esir aldı televizyon, bayramda televizyonu biraz kapatalım. Muhabbeti, dayanışmayı, paylaşımı hatırlamak gerek.
PARA BAĞIŞI KURBAN YERİNE GEÇMEZ
- Kurban'da 'Hayvan hakları ihlal ediliyor, katliam yapılıyor' diyenler de var. İslam bunu nasıl açıklıyor?
- Bunu söyleyenler için otu koparmak da katliamdır, onun da bir canı var çünkü. Allah, yarattığı hiçbir şeyi boşuna yaratmadı, her varlığın bir görevi var; hayvanları da sadece yaşamlarını sürsün diye değil, ihtiyaçlar için yarattı. Bunları söyleyenlerin yüzde 90'ının bifteği iştahla yediğini biliyorum.

- Kurban yerine 'Kurban parası ihtiyaç sahiplerine verilirse olur' deniliyor. Bu mümkün mü?
- Kişi 'Ben kurbanın ibadet olduğunu kabul ediyorum ama bunu yapmak yerine kurbana harcayacağım parayı ihtiyaç sahibine vermeyi tercih ediyorum' diyerek kurban ibadetini yerine getirmiş olmaz. Diğer yönden ihtiyaç sahibine yardım ettiği için sevap kazanır ama bunu başka zaman da yapabilir. Aslında bu düşünce şuna benzer: 'Bankamatikten para çekmek istiyorum ama kalkıp bankamatik bana un-şeker veriyor. Sen bu ay git maaş yerine bunu al!' demek gibi bu.
Kaynak: Sabah

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
love_angel Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 23-Mart-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 288
  Alıntı love_angel Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08-Aralık-2008 Saat 15:11
Tüm gelisenbeyin ailesinin bayramı mübarek olsun:)



Kurbanlık nasıl seçilir, Kurbanı nasıl seçmeliyim, Kurbanlık seçimi nasıl yapılır

Kurbanlık seçmenin püf noktaları

Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlar; kurbanlık seçimi, kesime kadar evde besleme ve kesim aşamasında dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulunuyor..

Alınan bilgiye göre, uzmanlar, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmesinin tüberküloz, brucella, şarbon gibi hastalıkların yayılmasının önlenmesi ile çok sayıda insanın bu hastalıklara yakalanmasına engel olduğunu kaydetti.

İnsan ve hayvan sağlığını ilgilendiren çok sayıda bakteriyel, viral, paraziter ve mantari hastalıklar olduğu ve bunların 50 kadarının insan sağlığı yönünden büyük problemlere yol açtığını belirten uzmanlar, hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıkların halk sağlığını etkilemelerinin yanı sıra hayvanlarda verim düşüklüklerine ve ölümlere yol açarak, ülke ekonomisi açısından da önemli kayıplara neden olduğuna dikkati çekti.

-Kurbanlık seçmenin püf noktaları-

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgi veren uzmanlar, seçilecek hayvanların kondisyonunun iyi, tüylerinin parlak olması, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerektiğini kaydetti.

Dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı, pis kokulu ishali olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanların satın alınmaması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, ”Hayvanların nereden geldiği bilinmelidir. Bunun için ilk iş, satıcıdan hayvanın nereden geldiğini gösteren menşe şahadetnamesi istenmeli, başka il veya ilçelerden gelen hayvanlardan ise yurtiçi veteriner sağlık raporu görülmelidir. Hayvanların kulağında küpesi olmalıdır. Sığırlar için ayrıca sahibinin adı, adresi ve hayvanın kulağındaki küpe numarası ile uyumlu sığır cinsi hayvan pasaportu görülmelidir” dedi.

Kurbanlıkların kesime kadar evde nasıl besleneceğine ilişkin bilgi de veren uzmanlar, hayvanların evde uygun yerlerde barındırılmasını, aşırı sıcak, kapalı ve havasız yerlerde ya da tamamen açık, rüzgar ve yağış alan yerlerde barındırılmaması gerektiğini söyledi.

Hayvanların bayrama az bir süre kala fazla beslenmemesi konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, ”Evlerdeki yemek ve mutfak artıkları verilmemeli, aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır. Hayvanlara bolca kaliteli kuru ot veya kuru yonca verilmeli, verilecek kesif yem konusunda yetkililerden veya tecrübeli yetiştiricilerden bilgi alınmalıdır. Hayvanların önünde her zaman temiz su bulunmalıdır” diye konuştu.

-”Hayvanlarda stres yaratmayın”-

Kurbanlıkların kesim yerine götürülmesi ve kesilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan uzmanlar, kesimlerin Kurban Hizmetleri Komisyonunun izin verdiği kesim yerlerinde veya köylerde önceden belirlenmiş ve hazırlanmış yerlerde yapılması gerektiğini söyledi.

Kesim yerinde yeterli ve tazyikli su bulunmasını ve kesilen hayvanları asmak için asma düzeneği kurulmasını isteyen uzmanlar, ”Kurbanlık hayvanlara stres yaratacak kötü muamelelerden kaçınılması, kesim sonrası et hijyeni açısından oldukça önemlidir” dedi.

Kesim öncesi kurbanlık hayvanlara 12 saat süresince yem verilmemesini, içebildikleri kadar su verilmesini öneren uzmanlar, kurbanlıkların, özellikle de sığırların mutlaka ehil kişilerce yatırılarak sıkıca bağlanması, yatırma ve bağlama sırasında hayvanlara eziyet edilmemesi, çarpma ve vurmalara engel olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Kurbanlık hayvanların kesim işlemi sırasında kötü muamele gördüklerinde kanın iyi akıtılamadığına bunun da etin kısa sürede bozulmasına neden olduğuna dikkati çeken uzmanlar, ”Bu nedenle kesimi yapılacak hayvanlar strese sokulmadan ve acı çektirilmeden kesim yapılmalıdır. Kesimde hayvanın her ıkı şah damarı birlikte kesilerek iyi bir kanatma sağlanmalıdır” diye konuştu.

Kurbanlık hayvanın derisi yüzüldükten ve başı gövdesinden ayrıldıktan sonra karın ve göğüs boşlukları açılarak sindirim, solunum, üreme ve boşaltım sistemine ait organlar çıkartılması gerektiğini belirten uzmanlar, kurbanlık hayvanların iç organlarının kan akıtılmasından sonra ”en geç 30 dakika” içerisinde çıkartılması önerisinde bulundu.

Hastalıklı olduğu düşünülen karkas ve iç organlar ile yenilemeyen iç organların çevre temizliği ve hijyen kurallarına uyularak uygun şekilde imha edilmesini ve kesinlikle çöplere atılmamalısını isteyen uzmanlar, çevredeki yabani hayvanların, kedi ve köpeklerin atıklara ulaşmasının engellenmesi ile sinekler ve kötü kokuların oluşmaması için önlem alınmasının önemine değindi.

”Kesimi tamamlanmış kurban etleri temiz kap ve poşetlere konularak taşınmalı ve güneş görmeyen serin yerde dinlendirilmeli” diyen uzmanlar, dinlendirilmiş etlerin daha sonra buzdolabına konarak 5-6 gün muhafaza edilebileceğini belirtti. Uzmanlar, etler ile iç organların aynı kap içerisinde saklanmamasının da önemli olduğunu ifade etti. ZAMAN
●●квя●●««Milletin lafıyla coşana kalbimin adımıyla koşmam gururumu hiçe sayıp kötü konuşana ölüyorm dese de bakmam!!!»»●●квя●●
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz