gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Genel Kültür
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Nobel Edebiyat Ödülü

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Nobel Edebiyat Ödülü
    Gönderim Zamanı: 10-Ekim-2009 Saat 23:21
Dünyada prestiji en yüksek ödül olarak kabul edilen Nobel ödüllerinden edebiyat ödülünü, Alman yazar Herta Müller'in kazandığı açıklandı.

İsveç Akademisinden yapılan açıklamada, Alman yazar Herta Müller'in ödülü almaya hak kazandığı bildirildi.

İsveç gazeteleri, bugün edebiyat ödülü açıklanmadan, internet sayfalarında yer yer verdikleri tahminlerde, en yakın adayın Müller olduğunu belirtmişti. Müller'in 17 Ağustos 1953 yılında Romanya'da Almanca konuşulan bir köyde doğduğu, daha sonra Almanya'ya göç ettiği bildirildi.

Nobel ödülüyle birlikte 10 milyon İsveç Kronu (1 milyon avro) para ödülünü de kazanan Alman yazar Herta Müller'in, kendine özgü yazı dili bulunduğu, Almanca ve Romence dillerini çok iyi kullanması ve romanlarıyla birlikte şiirleriyle de tanındığı kaydedildi.

Sıkça sorulan sorularıyla birlikte Nobel Edebiyat Ödülü...

Nobel Edebiyat Ödülü niçin veriliyor?
27 Kasım 1895 tarihinde Alfred Nobel vasiyetini imzalayarak servetinin büyük bir bölümüyle ödüller dizisinin verilmesini istedi: Nobel Ödülleri. Nobel’in vasiyetinde açıkladığı gibi, ödüllerin bir parçasının, “edebiyat alanında en harika fikri ve eseri yaratan kişiye” adanmasını istedi.

Ödül kaç kez verildi?
1901’den bu yana 102 adet Nobel Edebiyat Ödülü sahibine ulaştı. Ancak ödül yedi kez sahibini bulamadı. 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 ve 1943 yıllarında çeşitli sebeplerle ödül verilmedi.

Ödül paylaşıldı mı?
Nobel Edebiyat Ödülü 1904, 1917, 1966 ve 1974 yıllarında iki yazar arasında paylaştırıldı.

1904- Frédéric Mistral ve José Echegaray: Nobel Edebiyat Ödülü 1904 yılında 1830-1914 yılları arasında yaşamış Fransız yazar Frédéric Mistral ile 1832-1916 yılları arasında yaşamış İspanyol José Echegaray y Eizaguirre arasında paylaştırılmıştı.

1917- Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan: Ödül, 1917’de 1847-1919 yılları arasında yaşamış Danimarkalı şair Karl Adolph Gjellerup ile yine Danimarkalı başka bir yazar olan Henrik Pontoppidan arasında paylaştırılmıştı.

1966- Shmuel Agnon, Nelly Sachs: 1888 doğumlu İsrailli yazar Shmuel Yosef Agnon ile İsveçli Nelly Sachs, 1966’dq Nobel Edebiyat Ödülü’nü paylaşmıştı.

1974- Eyvind Johnson, Harry Martinson: İki İsveçli yazar Eyvind Johnson ve Harry Martinson, 1974’te ödülü paylaştı.

En genç kazanan kim?
Şimdiye kadar Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan en genç insan Ormanın Kitabı / The Jungle Book adlı eseriyle tanınan Rudyard Kipling oldu. 1907 yılında Kipling ödülü kazandığında 42 yaşındaydı.

Kazanan en yaşlı yazar kim?
2007 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Doris Lessing, 88 yaşındaydı.

Ödülü kimler reddetti?
Ödüle layık görüldüğü halde reddeden iki yazar oldu. 1958 yılında Boris Pasternak, Sovyetler Birliği vatandaşı olması nedeniyle ödülü kabul etmedi. 1964’de ödülü kazanan Jean Paul Sartre, zaten resmi olan tüm ödülleri reddettiği için Nobel Edebiyat Ödülü’nü de almadı.

Birden fazla kazanan oldu mu?
Hayır, kimse birden fazla Nobel Edebiyat Ödülü kazanmadı.

Öldükten sonra kazanan var mı?
1931 yılında Erik Axel Karlfeldt öldükten sonra ödüle layık görüldü. 1974 yılında yetkililer, edebiyatçıların ölümünün aday gösterildikten sonra gerçekleşmediği takdirde hayatını kaybeden yazarlara ödül verilmemesine karar verdi.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12-Nisan-2011 Saat 19:17
Nobel Edebiyat Ödülü


Nobel Edebiyat ödülleri her yıl Alfred Nobel'in sözleri ile bir idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara verilmektedir.

İsveç Akademisi her yıl bu ödüle layık kişileri seçmektedir.Alfred Nobelin bu sözü aslında başta birçok tartışmaya neden olmuştur. İsveç dilinde 'idealisk' kelimesi 'idealistik' ve 'ideal' olarak çevrilmektedir.

Bu da Lev Tolstoy ve Henrik İbsen gibi dünyaca tanınmış yazarların başlarda yazdıkları yeterince idealistik bulunmadığından ötürü bu ödülü alamamalarına yol açmıştır.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08-Ekim-2011 Saat 09:38
Nobel Edebiyat ödülleri her yıl Alfred Nobel'in sözleri ile bir idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara verilmektedir.

İsveç Akademisi her yıl bu ödüle layık kişileri seçmektedir.Alfred Nobelin bu sözü aslında başta birçok tartışmaya neden olmuştur. İsveç dilinde 'idealisk' kelimesi 'idealistik' ve 'ideal' olarak çevrilmektedir.

Bu da Lev Tolstoy ve Henrik İbsen gibi dünyaca tanınmış yazarların başlarda yazdıkları yeterince idealistik bulunmadığından ötürü bu ödülü alamamalarına yol açmıştır.

1901 Sully Prudhomme (Fransa ): "Çok nadir bulunan zekâ ve duygusallığın kaliteli kombinasyonu artistik mükemmelliği ve yüksek idealizmin kanıtları bulunan kendine has şiirsel kompozisyonu nedeniyle"

1902 Theodor Mommsen (Almanya İmparatorluğu ): Sanatsal tarih yazarlığında yaşayan en büyük usta özellikle A history of Rome adındaki muazzam çalışması özel olarak referans gösterilmiştir"

1903 Bjørnstjerne Bjørnson ( Norveç ): "Fikirlerinin tazeliği ve ruhunun nadir bulunan saflığı nedeniyle her daim seçkin olan şiir yazma sanatındaki asil ihtişamlı ve esnek yazım nedeniyle"

1904 José Echegaray ( ispanya ) ="İspanyol dramasının harika geleneklerini tekrar dirilten kişisel ve orijinal konularda çeşitli göz alıcı kompozisyonları nedeniyle

1904 Frédéric Mistral ( Fransa ): Halkının öz tabiatını ve doğal manzarasını içtenlikle yansıttığı şiirlerindeki içten fikirleri ve taze orijinalliği ve ek olarak Pronvençal filologu olarak önemli çalışmaları nedeniyle"

1905 Henryk Sienkiewicz (Polonya): "Epik bir yazar olarak seçkin meziyetleri nedeniyle

1906 Giosuè Carducci ( İtalya ): "Sadece derin bilgisi ve eleştirel araştırmaları nedeniyle değil; yaratıcı enerjisi taze stili ve lirik gücü ile karakterize şiirsel başyapıtları nedeniyle"

1907 Rudyard Kipling ( Birleşik krallık ): "Bu dünyaca ünlü yazarın eserlerine karakterize; güçlü gözlem orijinal betimleme yeteneği taze fikirleri ve olağanüstü anlatı yeteneği nedeniyle"

1908 Rudolf Eucken ( Almanya İmparatorluğu ): "İdealist hayat felsefesini yansıtan çalışmalarındaki; gerçeği içtenlikle arayışı düşüncelerinin içe işleyen gücü geniş vizyonu sıcak ve güçlü sunumu için"

1909 Selma Lagerlöf ( İsveç ): "Yüksek idealizm canlı hayal gücü ve manevi algılama yeteneği ile karakterize yazıları için "

1910 Paul Heyse ( Alman İmparatorluğu ): "Lirik şiir tiyatro roman ve dünyaca ünlü kısa öykü yazarı olarak uzun üretken kariyeri boyunca yazılarındaki mükemmel sanatkârlık ve okuyucuya nüfuz eden idealizmi için"

1911 Maurice Maeterlinck ( Belçika ): "Bazen bir peri hikâyesi görünüşü altında okuyuculara gizemli bir yolda olduklarını hissettiren; geniş hayal gücü ve şiirsel düşleri ile seçkinleşen çok yönlü edebi katkıları ve özellikle tiyatro alanındaki çalışmaları için"

1912 Gerhart Hauptmann ( Alman imparatorluğu ): "Tiyatro dünyasındaki üretken çeşitli ve sıra dışı üretimleri için"

1913 Rabindranath Tagore ( Hindistan ): "Mükemmel yeteneği ile batı edebiyatının bir parçası olan kendi ingilizce kelimeleriyle ifade ettiği şiirsel görüşü yoluyla son derece hisli taze ve güzel dizeleri için"

1914 Ödül bu yıl kimseye verilmemiş

1915 Romain Rolland (Fransa): "Edebi eserlerindeki yüksek idealizm ve insanoğlunun değişik yüzlerini sempati ve sevgi ile gerçekçi şekilde betimlediği için"

1916 Verner von Heidenstam ( İsveç ): "Edebiyatımızda yeni bir çağ açılmasındaki öncü rolü nedeniyle"

1917 Henrik Pontoppidan ( Danimarka ) = "Günümüz Danimarka'sındaki yaşamı otantik betimlemelerle yansıttığı için"

1918 Ödül bu yıl kimseye verilmemiş

1919 Carl Spitteler ( İsviçre ): Özellikle destansı nitelik taşıyan romanı Olympian Spring nedeniyle

1920 Knut Hamsun ( Norveç ): "Growth of the Soil (Göçebe) adlı muazzam çalışması nedeniyle"

1921 Anatole France ( Fransa ): "Engin insan sempatisi zarafeti ve tipik fransız mizacı soylu stili ile karakterize zengin edebi başarısı tanınmakta"

1922 Jacinto Benavente ( ispanya ): "İspanyol dramasının ünlü geleneğini devam ettiren tarzı nedeniyle"

1923 William Butler Yeats ( İrlanda ): "Tüm bir ulusun ruhunu yüksek artistik yazım tarzı ile ifade ettiği daimi ilham dolu şiir yazma sanatı için"

1924 Wladyslaw Reymont ( Polonya ): "Büyük milli destanı "Chłopi" (Köylüler) nedeniyle"

1925 George Bernard Shaw ( Birleşik krallık ): "Sıklıkla şiirsel bir güzellikle sunduğu hiciv içiren; idealizm ve insaniyet ile karakterize çalışmaları için"

1926 Grazia Deledda ( İtalya ): Derinlikle ve sempatiyle değindiği genel insani sorunları ve memleketindeki yaşamı tüm netliğiyle ele alan idealist yazıları için

1927 Henri Bergson ( Fransa ): Başarılı yeteneği ile sunduğu zengin ve zinde fikirleri nedeniyle"

1928 Sigrid Undset ( Norveç ): "Esasen Orta Çağ kuzey ülkelerindeki yaşamı güçlü şekilde tasvir ettiği için

1929 Thomas Mann ( Almanya ): "Başlıca çağdaş edebi çalışmaların klasiklerinden biri olarak tanınan fevkalade romanı Buddenbrooks nedeniyle"

1930 Sinclair Lewis ( Birleşik krallık ): "Akıl ve mizah ile yeni karakter tiplemeleri yaratmadaki kabiliyeti ve betimleme sanatının canlı ve kuvvetli olması nedeniyle"
1931 Erik Axel Karlfeldt ( İsveç ): Erik Axel Karlfeldt'ın şiirselliği nedeniyle

1932 John Galsworthy ( Birleşik Krallık ): "En üst düzeyi "The Forsyte Saga" eserinde görülen seçkin anlatı sanatı nedeniyle"

1933 Ivan Bunin ( Fransa ): "Nesir yazımında klasik Rus geleneklerini taşıyan düzgün sanat becerisi nedeniyle"

1934 Luigi Pirandello ( İtalya ): "Drama ve betimleme sanatında cesur ve hünerli yazımı için"

1935 Ödül bu yıl kimseye verilmemiş

1936 Eugene O'Neill ( Birleşik Krallık ): "Orijinal trajedi konsepti ile şekillenen dramatik çalışmalarındaki güç dürüstlük ve derin duygular nedeniyle"

1937 Roger Martin du Gard ( Fransa ): "Çağdaş yaşamının bazı önemli yönlerini ve insani çelişleri gerçekçi ve aynı zamanda yüksek sanatsal gücü ile betimlediği eseri Les Thibault nedeniyle"

1938 Pearl Buck ( ABD ): "Çin'deki köy yaşamını zengin ve gerçekçi anlatımı ve biyografik şahaseri nedeniyle"

1939 Frans Eemil Sillanpää ( Finlandiya ): Memleketinin köylüsünü derin anlayışı ve onların doğayla ilişkileri ve hayat tarzlarını zarif bir dille tasvir ettiği için"

1940 Ödül bu yıl kimseye verilmemiş


1941 Ödül bu yıl kimseye verilmemiş


1942 Ödül bu yıl kimseye verilmemiş


1943 Ödül bu yıl kimseye verilmemiş

1944 Johannes V. Jensen ( Danimarka ): "Cesur yeni yaratıcı stil ve geniş entelektüel merak alanının bir arada olduğu; verimli ve güçlü nadir şiirsel hayal gücü nedeniyle

1945 Gabriela Mistral ( Şili ): "Tüm Latin Amerika dünyasının idealist amaçları için adını bir sembol haline getirdiği güçlü duygulardan ilham alan lirik şiirleri için"

1946 Hermann Hesse ( İsviçre ) :"Yazılarındaki geleneksel insanlık idealleri ve stilinin yüksek kalitesi örneklerinde olduğu gibi cesaret ve anlayış ile büyüyen ilham veren yazıları için"

1947 André Gide ( Fransa ): Korkusuz bir hakikat sevdası ve keskin psikolojik anlayışı ile sunduğu insan sorunları ve durumları hakkındaki kapsamlı ve sanatsal olarak kayda değer yazıları için

1948 T.S. Eliot ( Birleşik Krallık ): Günümüz şiiri için öncü ve seçkin katkıları için

1949 William Faulkner ( ABD ): "Modern Amerikan romancılığı için sanatsal ve güçlü eşsiz katkıları için

1950 Bertrand Russell ( Birleşik Krallık ): "İnsanlık idealleri ve özgür düşünce konularında çeşitli ve kayda değer yazıları için"

1951 Pär Lagerkvist ( İsveç ): "Şiirlerinde insanlığın sonsuz sorularına cevap bulmaya çalıştığı fikirlerinin bağımsız ve artistik canlılığı için"

1952 François Mauriac ( Fransa ): "İnsan yaşamının dramını işleyen romanlarındaki derin bir manevi anlayışı ve sanatsal yoğunluğu için"

1953 Winston Churchill ( Birleşik Krallık ): Tarihi ve biyografik açıklamalarının ustalığı kadar yüce insani değerleri savunurkenki parlak hatipliği için
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09-Ekim-2011 Saat 21:20
1954 Ernest Hemingway ( ABD ): En son The Old Man and the Sea adlı eseri ile gösterdiği anlatı sanatındaki ustalığı; ve çağdaş stil üzerindeki etkisi için"

1955 Halldór Laxness ( İzlanda ): "İzlanda'nın büyük anlatı sanatını yeniden canlandırdığı canlı epik gücü için"

1956 Juan Ramón Jiménez ( İspanya ): "İspanyolca'da artistik saflığın ve yüksek maneviyatın bir örneği meydana getirdiği lirik şiirleri için"

1957 Albert Camus ( Fransa ): İnsan vicdanının sorularını akıllı bir ağırbaşlılıkla aydınlattığı önemli ebedi üretimleri için

1958 Boris Pasternak ( Sovyetler Birliği ) : "Hem çağdaş lirik şiir hem de büyük Rus epik geleneği alanlarındaki önemli başarıları için

1959 Salvatore Quasimodo ( İtalya ): "Çağımızın trajik hayat hikayelerini klasik ateşli ifadeleri ile anlattığı lirik şiirleri için

1960 Saint-John Perse ( Fransa ): "Çağımızın koşullarını düşsel bir üslupla yansıttığı şiirlerinin akılda süzülen üslubu ve görüntüleri andıran betimlemeleri için"

1961 Ivo Andric ( Yugoslavya ): Takip ettiği konuları ve ülkesinin tarihinden seçtiği insan yazgılarını anlattığı yazılarının güçlü destansı dili için

1962 John Steinbeck ( ABD ): Sempatik mizahın ve sosyal keskin algının kombinasyonu gerçekçi ve yaratıcı yazıları için

1963 Giorgos Seferis ( Yunanistan ): Helenistik dünya kültüründen esinlendiği seçkin lirik yazıları için

1964 Jean-Paul Sartre ( Fransa ): "Zengin fikirlerle ve gerçeği arayış ve özgürlük ruhu ile dolu geniş kapsamlı etki gösteren eserleri için"

1965 Mikhail Sholokhov ( Sovyetler Birliği ): "Rus halkının hayatında tarihi bir dönemi anlattığı Tales of the Don adlı eserindeki sanatsal gücü ve bütünlüğü için"

1966 Nelly Sachs ( İsveç ): "İsrail'in kaderini kuvvetli bir etki bırakarak sunan fevkalade dramatik ve lirik yazıları için

1966 Samuel Agnon ( İsrail ): Yahudi halkının yaşamını tema alan son derece karakteristik anlatı sanatı için

1967 Miguel Ángel Asturias ( Guatemala ): Latin Amerika Kızılderililerinin gelenek ve göreneklerini derinlemesine anlattığı başarılı canlı edebi eserleri için

1968 Yasunari Kawabata ( Japonya ): Son derecede duyarlı bir şekilde tarif ettiği Japon aklının temelini usta bir anlatı sanatıyla sunduğu için

1969 Samuel Beckett ( İrlanda ): Modern insanın yokluğunda ona yükseliş kazandırdığı - roman ve tiyatro oyunlarına yeni bir şekil veren - yazıları için

1970 Alexander Solzhenitsyn ( Sovyetler Birliği ): Rus edebiyatının zaruri geleneklerini takip ettiği etik gücü yüksek çalışmaları için

1971 Pablo Neruda ( Şili ): Bir kıtanın kaderini ve hayallerini canlandıran şiirleri için

1972 Heinrich Böll ( Batı Almanya ): Onun zamanındaki geniş bakış açısı ve hassas bir beceriyle karakterize Alman edebiyatının yenilenmesine katkıda bulunan yazıları için

1973 Patrick White ( Avustralya ): Edebiyata yeni bir alan katan epik ve psikolojik anlatı sanatı için

1974 Harry Martinson ( İsveç ): Evreni yansıtan ve ayrıntıyı yakalayan yazıları için

1974 Eyvind Johnson ( İsveç ): Çağlarca ve farklı yerler boyunca ileri görüşlü özgürlüğün teminine katkıda bulunan anlatı sanatı için

1975 Eugenio Montale ( İtalya ): Herhangi bir yanılsama olmaksızın hayata genel bir bakışın izini taşıyan insani değerleri büyük bir sanatsal duyarlılık ile sunduğu kişilikli şiirleri için

1976 Saul Bellow ( ABD ): İnsanlık anlayışı ve çağdaş kültürün incelikli analizinin bir arada bulunduğu çalışmaları için

1977 Vicente Aleixandre ( İspanya ): Evrende ve günümüz toplumunda insanların durumunu anlatan aynı zamanda savaşlar arasında İspanyol şiirinin geleneklerini büyük yenilikler getiren yaratıcı şiirleri için

1978 Isaac Bashevis Singer (ABD ): Polonyalı-Yahudi kültürünün geleneksel kökleriyle hayat için evrensel insani koşulları belirttiği tutkulu anlatı sanatı için

1979 Odysseus Elytis ( Yunanistan ): Yunan geleneklerinin arkaplanına karşı entellektüel akıl ve duygusal güç ile betimlenen modern insanın özgürlük ve yaratıcılık için mücadelesini anlattığı şiirleri için

1980 Czesław Miłosz ( Polonya ABD ): Ciddi ihtilafların dünyasındaki insanlığın maruz kaldığı durumu uzlaşmaz akıl sesleriyle gösterdiği için

1981 Elias Canetti ( Birleşik Krallık ) = Sanatsal gücün ve düşüncelerin zenginliği ve geniş bakış açısıyla karakterize yazıları için

1982 Gabriel García Márquez ( Kolombiya ): Fantastik ve gerçekçi yazımın bir arada bulunduğu hayal gücünün zengin dünyasından oluşmuş bir kıtanın hayatı ve ihtilaflarını yansıtan romanları ve kısa öyküleri için

1983 William Golding ( Birleşik Krallık ): Günümüz dünyası insanının durumunu aydınlatan; yazılarının çeşitliliği gerçekçi anlatı sanatının açıklığı ve hayali yazılarının evrenselliği ile karakterize romanları için

1984 Jaroslav Seifert ( Çekoslovakya ). Boyun eğmez ruhunun imgesinin özgürlüğünün ve kişilerinin çok yönlü olmasını sağlayan zengin yaratıcılığı ve tazelikle donatılmış şiirleri için

1985 Claude Simon ( Fransa ): İnsan durumunu tarif ettiği vakit derin bir bilinç ile bir şairin ve bir ressamın yaratıcılığının bir arada bulunduğu romanları için

1986 Wole Soyinka ( Nijerya ): Geniş bir kültürel bakış açısı ve şairane bir sezi üslubu ile sunduğu hayatının tiyatrosu için

1987 Joseph Brodsky ( abd ) = Düşüncelerinin açıklığı ve şiirsel bir yoğunluk ile doldurulmuş kapsamlı yazarlığı için

1988 Naguib Mahfouz ( Mısır ): Tüm insanlık için geçerli bir Arap anlatı sanatı oluşturduğu nüanstan zengin - işte akılcı bir gerçekçilik işte belirsizliği andıran - eserleri için

1989 Camilo José Cela ( ispanya ): insanların zayıflığını zorlayıcı bir vizyon ile sunduğu, Şefkatli bir tarzda zengin ve yoğun nesirleri için

1990 Octavio Paz ( Meksika ): Duyusal anlayışı ve insancıl yönü ile karakterize geniş ufuklu tutkulu yazıları için

1991 Nadine Gordimer ( Güney Afrika ): Alfred Nobel'in deyişiyle insanlığa büyük yarar sağlayan; görkemli epik yazıları için

1992 Derek Walcott ( Saint Lucia ) : Tarihi bir vizyona sahip çok kültürlülük vaadi içeren fevkalade parlak şiirsel eserleri için

1993 Toni Morrison ( ABD ): Amerikan gerçeğinin önemli bir yönüne hayat veren şiirsel ifadeler ve hayal gücü ile karakterize romanları için

1994 Kenzaburo Oe ( Japonya ): Günümüz insanlığının kötü durumunu kaygılı resmiyle yoğunlaşan; efsane ve gerçeğin karışımından oluşan şiirsel gücüyle yarattığı hayal dünyası için

1995 Seamus Heaney ( İrlanda ): Hergün olan mucizeler ve yaşayan geçmişle yükselttiği çalışmalarının lirik güzelliği ve etik derinliği için

1996 Wislawa Szymborska ( Polonya ): Tarihi ve biyololojik bağlamda insan gerçeğinin tüm kısımlarına ışık tutan ironik bir hassasiyete sahip şiirleri için

1997 Dario Fo ( İtalya ): Çiğnenen hassasiyetine tutunan ve acı veren bir itibara sahip Orta Çağın soytarılarına öykündüğü yazılarına

1998 José Saramago ( Portekiz ): Bizim aldatıcı gerçekliği sürekli olarak bir kez daha kavrayabilmemizi sağlayan; hayal gücü merhamet ve ironi ile oluşturduğu kıssaları (parable) için

1999 Günter Grass ( Almanya ): Tarihin unutulmaz yüzlerini resmettiği şen kara öyküleri için

2000 Gao Xingjian ( Fransa ): Çin roman ve tiyatrosuna yeni yollar açan keskin bir anlayış ve dilsel yaratıcılığa sahip evrensel geçerliliği olan eserleri için

2001 V.S. Naipaul ( Birleşik Krallık ): Bize bastırılmış tarihin varlığını göstermeye çalıştığı eserlerinin dürüst araştırma ve her iki tarafa eşit mesafeli anlatıya sahip olduğu için

2002 Imre Kertész ( Macaristan ): Tarihin barbar keyfiliğine karşı bireyin kırılgan deneyimini anlattığı için

2003 J.M. Coetzee ( Güney Afrika ) : Analitik zeka ve verimli diyaloglarla yabancılaşmayı anlattığı için

2004 Elfriede Jelinek ( Avusturya ): Romanlarındaki seslerin müzikal ahengi ve oyunlarındaki sıra dışı dilsel coşkunlukla toplumun klişelerinin saçmalığını gözler önüne sermesindeki ustalık için

2005 Harold Pinter ( Birleşik Krallık ): Günlük keşmekeş içindeki uçurumları gözler önüne seren ve zulmün kapalı odalarını açılmaya zorlayan bir yazar

2006 Orhan Pamuk ( Türkiye ): Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulduğu için

2007 Doris Lessing ( Birleşik Krallık ) : Parçalanmış bir uygarlığı şüphecilik tutku ve hayal gücüyle ele alan kadın hareketini destansı bir dille anlattığı için

2008 J. M. G. Le Clézio ( Fransa Mauritius ): Mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kâşifi duygusal coşkunun ve şiirsel maceranın yeni ayrılıkların yazarı

2009 Herta Müller ( Almanya): Şiirin yoğunluğu ve nesrin samimiyeti ile yoksulların dünyasını tasviriyle

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09-Ekim-2011 Saat 21:20
Ülkelere Göre Dağılım

Bugüne kadar 106 kişi Nobel Edebiyat Ödülü almaya layık görülmüştür. 106 kişinin ülkelere göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. İki ülkesi olan kişiler için, ait oldukları ülkelere 0,5'er puan eklenmiştir. Yani bir kişi hem Polonya hem de Amerika Birleşik Devletleri'nden ise o zaman bu iki ülkeye 0,5'er puan eklenmiştir.Ülkeler belirtilirken ödül alan kişinin, ödülü aldığı yılki milliyeti baz alınmıştır.

Ülke      Ödül sayısı
Fransa     14,5
Birleşik Krallık     11
ABD     10,5
Almanya     8
İsveç     7
İtalya     6
İspanya     5
Polonya     3,5
İrlanda     3
SSCB     3
Norveç     3
Danimarka     3
İsviçre     2
Şili     2
Yunanistan     2
Japonya     2
Güney Afrika Cumhuriyeti     2
Belçika     1
Hindistan     1
Finlandiya     1
İzlanda     1
Yugoslavya     1
İsrail     1
Guatamala     1
Avustralya     1
Kolombiya     1
Çekoslovakya     1
Nijerya     1
Mısır     1
Meksika     1
Saint Lucia     1
Portekiz     1
Macaristan     1
Avusturya     1
Türkiye     1
Mauritius     0,5
TOPLAM     106

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09-Ekim-2011 Saat 21:22
Nobel Fizik Ödülü'nü üç bilim adayı paylaştı
Nobel Fizik Ödülü, süpernovalar üzerinde araştırmalarda bulunan üç bilim insanına verildi. Ömürleri sona ererek patlayan yıldızları (süpernova) inceleyerek evrenin genişlemesini inceleyen üç fizikçi, ABD’li Saul Perlmutter, Avustralya asıllı Brian Schmidt ve bir diğer ABD’li Adam Riess, Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Böylece, birincilik için verilen 1.45 milyon dolar para ödülü üç bilim insanı arasında paylaşıldı. Nobel Fizik Komitesi, ödülü layık görülen bilim insanlarının “çok sayıda patlayan yıldızı incelediğini ve evrenin hızlanarak genişlediğini ortaya çıkardıklarını” ifade etti. Komite, “Yapılan keşif, ödülü kazanan bilim insanlarına bile şaşırtıcı geldi” açıklamasında bulundu.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz