gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sağlık Köşesi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Alzheimer

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
ferdi Açılır Kutu Gör
Süper Üye
Süper Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 220
  Alıntı ferdi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Alzheimer
    Gönderim Zamanı: 24-Temmuz-2010 Saat 23:08
Prof. Dr. Turan GÜVEN
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi
Biyoloji ABD Öğretim Üyesi

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?


Anneannem 84 yaşında vefat etmeden yaklaşık 2 sene önce çevresinden kopmaya başlamıştı... Son günlerinde ise beni dahi zor tanıyabiliyordu. Teşhis konamamıştı o zaman... Şeker hastalığına bağlanmıştı olay! Ancak aradan bir kaç yıl geçip "Alzheimer" keşfolunup, semptomları yazılınca, anlamıştımki rahmetlinin vefat sebebi de buydu! Altmışına merdiven dayamış bir yaşlı olarak düne baktığımda... Biz çocukken, evde bakır kaplarda pişerdi yemekler... Arada bir kapı önünden geçen "kalaycı"lar, bakır kapları kalaylardı.
Yemekler de bu kalaylanmış kaplarda pişerdi. Sonra birden aluminyum furyası çıktı!. Herkes bakır kaplarını satıp evi aluminyum kaplarla doldurmaya başladı... Büyük kolaylıktı. Hafifti, ucuzdu, kalaylanma derdi yoktu!. Yıllar yılı alüminyum kaplarda pişmiş yemeklerle beslendi beyinlerimiz! . Derken çelik kaplar, teflon tencereler çıktı yakın yıllarda...
Ve atıldı ortaya bir yeni keşif! "Alzheimer", yani ALUMİNYUM hastalığı! Bu hastalığa yakalananları n beyin hücrelerinde normalin 4 katına kadar alüminyum fazlalığı tespit oldu 1989 da... Özellikle, beynin hafızayla alâkalı hippocampus bölgesindeki hücrelerde bu birikim çok fazla olarak bulundu. İnsanların farkında olmadan gıda ve diğer yollarla aldıkları fazla alüminyum beyni iflasa sürüklüyordu... İsimleri, yerleri, kişileri hatırlamaz hâle getiriyordu "ALZHEİMER" hastalığı. Ve bunda, kullanılan alüminyum kapların etkisi çok büyük!


Yapılan araştırmalara göre, normal kapta pişen domatesteki aluminyum oranı, alüminyum kapta piştiğinde yüzde yüze yakın artıyordu. Şimdi aluminyum tencereler kullanılmıyor pek ama tehlike geçti mi? Bu defa en başta aluminyum "kutu"larda saklanan, içilen konserve ve meşrubat türü gıdalar çıktı karşımıza!


Bunların yanı sıra vücuda alınan bazı ilaçlara da dikkat edilmeli sanırım! Meselâ, stresli toplumlar sürekli mide yanmalarına karşı antiasid almaya başladılar... Ki alınan antiasid hap veya şurupların pek çoğunda yoğun miktarda alüminyum hydroxid ve alüminyum tuzları bulunmakta! Yanı sıra ishal kesici (antidiarrheal) haplar dahi alüminyumlu maddeler ihtiva etmekte. Bir kısım ağrı kesici aspirinler, kepek olmasını önleyici bazı şampuanlar, bazı
deodorantlar, hep beynimizin belâsı alüminyumu ihtiva etmekte...


Bilmem alüminyumlu nesnelerden uzak durmamız gerektiğini yeterince anlatabildim mi?.


Yanı sıra kesinlikle LIGHT ve DIET yazan yenecek ve içeceklerden uzak durmak gerekiyor...


Rafine beyaz şeker ise beyni "turn-OFF" yapan (çalışmasını durduran) madde olarak adlandırılıyor

Gelişime dair ne varsa...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10-Kasım-2010 Saat 20:46
En az iki dil konuşan kişilerin yaşlandıklarında alzheimera yakalanma riskinin 5 yıla kadar gecikebileceği belirlendi.

Alzheimer hastası 200'den fazla kişinin dosyasını inceleyen Kanadalı bilim adamları yıllarca, sık sık iki ya da daha fazla dil konuşmuş kişilerde hastalık belirtilerinin 5 yıla kadar gecikebildiğini gördü. Bu gecikmeyi sağlayabilen ilaç henüz bulunmuyor.

İki dil öğren alzheimarı geciktir
Bilim adamları, araştırma sonuçlarının iki dil konuşmanın alzheimer ya da benzer hastalıkları engellediğini göstermediğini ancak bu durumun uzun sayılabilecek süre alzheimerdan korunmayı sağlayabileceğini belirttiler.

Araştırma "Neurology" dergisinde yayımlandı.

Kanada'da daha önce yapılan ve "Science" dergisinde yayımlanan başka bir araştırma da en az iki dil konuşan kişilerin yaşlandıklarında alzheimer ve diğer bunama hastalıklarına yakalanma riskinin tek dil konuşanlara göre daha az olduğunu göstermişti.

33-88 yaşlarındaki 104 kişinin katıldığı araştırma, çocukluğundan itibaren birden fazla dil öğrenmenin odaklanma ve hatırlama becerisini geliştirdiğini ortaya koymuştu.

AA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 19-Nisan-2011 Saat 16:56
Beyin Alzheimer'dan 10 yıl önce küçülüyor



Sağlıklı insanlar üzerinde yapılan beyin taramaları, bazı beyin bölgelerinin, Alzheimer hastalığı ortaya çıkmadan neredeyse on yıl önce küçülmeye bağladığını ortaya çıkardı.
ABD'deki Massachusetts Hastanesi ile Rush Üniversitesi Tıp Merkezi'nde beyin fonksiyonları normal görünen 65 kişi üzerinde yapılan araştırmada, deneklerin beyin MR'ları çekildi ve beynin bölümlerinin yoğunluğu ölçüldü.
Beyin yoğunluğu ortalama olan kişilerin yüzde 20'sinde daha sonra Alzheimer görülürken, beyin yoğunluğu yüksek olanların hiçbirinde hastalık görülmedi, beyin yoğunluğunun zayıf olduğu deneklerin ise yüzde 55'i hastalığa yakalandı.

Alzheimer Research UK da hastalığın orta yaşlarda başladığına dair güçlü deliller olduğunu bildirdi. Alzheimer Research'in Müdürü Rebecca Wood, ''Araştırmanın, Alzheimer hastalığıyla ilgili değişimlerin hastalık ortaya çıkmadan çok önce görülmeye başladığı yönünde yeni delil sağladığını'' söyledi.Araştırma Neurology dergisinde yayınlandı.

Hastalık belirtilerinin önceden ortaya çıkması, ileride erken tedavi olanağı sağlaması açısından önem taşıyor.

AA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz