Mani Nedir? Mani Çeşitleri, Mani Özellikleri |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
gelisenbeyin
Yönetici gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4737 |
Alıntı Cevapla
Konu: Mani Nedir? Mani Çeşitleri, Mani Özellikleri Gönderim Zamanı: 14-Ağustos-2010 Saat 13:22 |
Mani Nedir? Mani Çeşitleri, Mani Özellikleri
Edebiyat Dilinde Mani: Başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. Çoğunlukla 7 heceli dört dizelik bir bendden meydana gelir.Dizeleri 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş maniler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü dizeler birbirleriyle kafiyeli, üçüncü dize serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxa'dır. aaaxa düzeninde maniler de var. İlk iki dize hazırlık dizeleridir. Son iki dize ile anlam bağlantısı yoktur. Asıl anlatılmak istenen son iki dizede verilir. Bir çok mani çeşidi vardır. En çok kullanılanlar düz ya da tam mani, kesik mani, cinaslı mani, yedekli mani, artık mani'dir. Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri çokluk cinassızdır. Kesik mani: Birinci dizesi 7 heceden az, anlamlı ya da anlamsız bir sözcük grubu olan maniler. Bu kesik dize sadece kafiyeyi hazırlar. Eğer meydan ve kahvehanelerde söylenen ve ilk dizeleri "aman aman" ünlemi ile doldurulan manilerse bunlara İstanbul manileri denir. Örnek Kesik Maniler: Karaca Aldım aşkın tüfeğin Vurdum bir kaç karaca Dünyada bir yâr sevdim Kaşı gözü karaca Dağ bana Bahçe sana bağ bana Değme zincir kâr etmez Zülfin teli bağ bana Ayağı Kuşlardan bir kuş gördüm Var başında ayağı Üstad manici isen Aç maniden ayağı Cinaslı mani: Kesik manilerde eğer kafiye cinaslı ise bunlara cinaslı mani denir. Yedekli (artık) mani: Düz maninin sonuna aynı kafiyede iki dize daha eklenerek söylenen maniler. Cinaslı kafiye kullanılmaz, birinci dizeleri anlamlıdır. Yedekli maniye artık mani de denir. Örnek Yedekli Maniler: Ağlarım çağlar gibi Derdim var dağlar gibi Ciğerden yaralıyım Gülerim çağlar gibi Her gelen bir gül ister Sahipsiz bağlar gibi Ne viran çeşme imiş Su içecek tası yok Yıkıldı viran gönlüm Yapacak ustası yok Şu vefasız dünyanın Ucu var ortası yok |
|
gelisenbeyin
Yönetici gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4737 |
Alıntı Cevapla Gönderim Zamanı: 14-Ağustos-2010 Saat 13:26 |
Manilerimiz
Gün kavuştu ırakta, Gözüm karada akta, Herkesin yari geldi, Benim yarim uzakta. Ekim ektim düzlere Diken oldum gözlere İşte ben gider oldum Buralar kalsın sizlere Duvağı telli gelin, Gümüşten elli gelin, Buğulu gözlerinden Sevdiğin belli gelin. Yıldırım vurdu bizi, Dal gibi kırdı bizi, Araya girdi düşman, Dağlar ayırdı bizi. Yüzümde çifte benler, Hayran oldu görenler Bilmem nasıl vazgeçe., Sana gönül verenler. Maşrapanın kalayı, Kızlar çeker halayı, Allah için söyleyin, Var mı aşkın kolayı. Yukarıki dağlardan Yuvarlandı taş geldi Mektubunu okurken Gözlerimden yaş geldi Bahar gecesi misin ? Aşkın hecesi misin ? Misk gibi kokuyorsun Çiçek bahçesi misin ? Oy gazeli gazeli Dağlar çeker nazeli Orta yerde oynuyor Annesinin güzeli Mani mani peşine Bak şu feleğin işine Yâre benzer aradım Rastlamadım eşine Leblebi koydum tasa Doldurdum basa basa Benim yârim çok güzel Azıcık boydan kısa Dereler çakıl taşı Ördekler yeşil başlı Ben bir yâr sevdim Al yanaklı çatık kaşlı Arabası aynalı Şu oğlana varmalı Oğlan pek güzel amma Anası olmamalı Ayakkabım var benim Yerler çamur olmasa Çok canlar yakarım Yaşım ufak olmasa Keten gömlek giyemem Değme yari sevemem Ben güzel bir yar sevdim Utanırım diyemem Penceremde tül perde Perdenin ucu yerde Yürek oynar can titrer Yari gördüğüm yerde Ben bahçeyi kazamam Kalemim yok yazamam, Vallahi tövbeliyim Ben tövbemi bozamam. Giderim dur diyen yok, Kebap oldum yiyen yok, Annem babam olmazsa Bana sahip olan yok. Dağlar dağladı beni, Gören ağladı beni, Çarkı kırılası felek, Çarkına bağladı beni. Kaleden indim bağa, Saçım değdi yaprağa, Ne kız oldum ne gelin, Cahil girdim toprağa. |
|
Yanıt Yaz |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |