gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Duyurular, Kurallar, Forum Yardımı
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Backlink Nedir, Ne işe yarar?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Backlink Nedir, Ne işe yarar?
    Gönderim Zamanı: 17-Ağustos-2010 Saat 19:01
Backlink Nedir, Ne işe yarar?

    Backlink adından da anlaşıldığı gibi sizin sitenize verilen geri linklerdir.
    -Yani?
    -Yani, diğer sitelerin sizlere verdiği link bağlantılarıdır, bunun sizin sitenize bir çok yönden getirisi vardır.
    -Ne gibi?
    -Şu gibi; Backlinkleri diğer siteler sizin sitenizin linkini yayınlayarak yaptığı için size bir reklam olacaktır ve kısmen de olsa hit kazancı olacaktır.
    Ek olarak sizin siteniz bir çok yerde göründüğü için popülaritesi (pagerankı) artacak, google gibi arama motorlarında yüksek sıralara çıkacaksınız.
Backlin kontrol etmek için tıklayınız..
http://www.internetbaron.de/backlink-checker-link-check.html

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17-Ağustos-2010 Saat 19:02
Bu makalemde size backlink mantığı, düz ve çapraz link değişimleri , farklı ip ve farklı domain linkleri arasında ki farklardan ve arama motorlarında nasıl üst sıralara çıkabilirim sorusuna en güzel yanıt olan backlink mantığından bahsedeceğim.Umarım işinize yarar ;)

Backlink nedir?

Türkçe manasıyla Geri link anlamına gelen backlink, diğer internet sitelerinden sizin sitenize yönlendirilme yapılmasıdır. Bir örnek verecek olursak ben bu sayfamda şu anda futbolcu resimleri linki verdim.Futbolcu resimlerine tıkladığınızda futbol forumuma yani www.forumfutbol.com ‘a yönelecek. Şimdi ben forumfutbol.com için link vermiş oldum. Forumfutbol.com sitemin backlinki 670 ise , 671 yapmış oldum.

Peki bu backlink ne işe yarar?

Backlink , arama motorlarında sizin sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlar. Aynı zamanda da page rank değerinizin artmasını sağlar. Eğer belirli bir kelime öbeğinde üst sıralarda yer almak istiyorsanız sitenize ait backlink sayısını arttırmalısınız. Bunun için en iyi yol link değişimidir. Mantığı şu şekilde ilerler, sizin linkinizi ekleyen siteleri arama motorları görür ve bu site işe yarar diye düşünerek sizi üst sıralara taşır.. Ama bu işin de bazı sınırları olmalıdır tabiiki.

İnternet dünyamızın Amerika’sı Google bu konuda şöyle bir strateji izler. Siz yeni bir site açtınız amacınız google‘da yada herhangi bir arama motorunda üst sıralarda yer almak. Gittiniz ve internet siteleriyle link değişimleri yaptınız. O kadar çok yukarı çıkmak istiyorsunuz ki sürekli değişim yapıyorsunuz. 1, 10, 50,100 derken uçtunuz gittiniz.Google amcamız bunu hemen anlar ve şöyle düşünür. “Yeni bir site bu kadar az güncellemeyle nasıl bu kadar backlink alır yahu!” der ve sizi Sandbox’a taşır.

Sandbox Nedir?

Sandbox makalesi için tıklayınız.

Link değişimlerini nasıl yapmalıyım.Nasıl bir taktik izlemeliyim?

Öncelikle şunu hafızanıza kazımanız lazım. Sitenizi arama motorlarında üst sıralara yerleştirmeniz için gereken en önemli faktör backlinktir. Bazı webmasterlar yeni açtığı bir sitesine eski olan ve pr’si 5 olan bir internet sitesinden link veriyorlar. Bir sonraki güncellemede yeni siteleri pr 3 oluyor fakat backlinki yani o siteyi öneren sayısı 1 oluyor.

Siz de pr3 diye link değişimi yapıyorsunuz. Halbuki pr 0 olan ve 100 backlinki olan bir siteyle yapsanız çok ama çok daha etkili olur. Page rank değerine sakın aldanmayın. Link takas için o sitenin page rankına bakmak zaman kaybından başka bişey değildir. Page rank sadece bir ölçüttür. Zaten göreceksiniz ki backlinki fazla olan internet siteleri bir sonraki google pr güncellemesinde yüksek rakamlara ulaşacaktır.

Peki bu makaleyi okuyorsunuz ama güvenilir bir kaynak istiyorsunuz.Ersen ERDAL bunları yazmış ama kendi internet siteleri başarılı olabilmiş mi?

Arama motorları optimizasyonunun gerekli işlemlerini yaptıktan sonra backlink işine gelindiğinde ilk önem vermeniz gereken Anchor Text etkisidir.

Anchor Text nedir?

Anchor text size link verilmesinin yanında Google’da zirveye çıkmak istediğiniz kelimelerde link almaktır.Mesela istiyorsunuz ki “Google optimizasyon” kelimesinde zirveye ulaşayım.O zaman yapmanız gereken backlink alırken Google Optimizasyon şeklinde link almanızdır.Alacağınız backlinki site adınız olarak almayın. Google’da zirvede olmak istediğiniz kelimede link alın.Örneğin: Google optimizasyon gibi. İnanın ki güşlü anchor text backlinkiniz olursa Google’da zirveye tahtınızı kurar ve yıllarca keyfiniz sürersiniz ;)

Her sitemde uzun ve kısa vadeli backlink kelime hedeflerim olmuştur.Sizlerle bunları paylaşacağım. Eğer aşağıdaki kelimeleri aratıyor ve google’da benim sitemi ilk sayfada görmüyorsanız benim makalemi okumayı bırakın.

ForumFutbol.com

    * Kısa vadeli: Futbolcu resimleri (En çok aratılan futbol öbeklerinden birisi olduğu için tercih ettim.Günde yaklaşık 1000 kişi bu kelimede birinci sırada çıktığım için sitemi ziyaret ediyor.)
    * Uzun vadeli: resimleri (resimleri olarak mantıksız bir öbek olabilir ama futbol siteleri için aratılan kelimelerden fenerbahçe resimleri, beşiktaş resimleri, futbol resimleri vs. üst sıralarda.Bu yüzden “resimleri” kelimesini tercih ettim. Kısa vadeden uzun vadeli link çalışmasına yeni geçtiğim için bu kelimelerde birinci sayfadayım ama birinci sırada değilim.Bir iki ay sonra bunlarda da en üstte olarak hitimi 4 e katlayacağım.)

Futboltahminleri.net

    * Kısa vadeli: iddaa tahminleri (1 ay önce açtığım sitemi şu anda google ilk sayfası 3. sıraya yerleştirebildim.Domainimde tahminleri kelimesi geçtiği için şansım artıyor tabi. Şu anda sadece bu kelimeden günde 800 ziyaretçi alıyorum.)
    * Uzun vadeli: iddaa (iddaa ile ilgili sadece iddaa tahminleri araması yapılmamaktadır. Aynı zamanda iddaa bülteni, iddaa sonuçları, iddaa maçları, iddaa kuponları vs. gibi aratılmalar olduğu için bunu uzun vadeli tercih ettim.)

Footballpictures.net

Kısa vadeli uzun vadeli birleştirdim. Yeni bir sistem deniyorum. Sadece “pictures” kelimesini tercih ederek uzun vadeli ama sağlam alt yapılı bir link çalışması yapıyorum.

ErsenErdal.com

Kısa ve uzun vadeli link çalışması yapıyorum. “endüstri mühendisi” kelimesi ile ilgili link çalışmalarım oluyor. Şu anda google birinci sayfa 4.sıradayım.Çok nadir makale yazdığım için bazen ikinci sayfaya düşebiliyorum. Ama yazdığım makale sonrası sitelerden gelen backlinkler beni yine istediğim sıraya sokuyor.

Peki benim istediğim kelimeye ulaşmak zor mu diyorsanız:

Şu anda revaçta olan ve bana gelen seo tekliflerine bakarak söyleyebileceğim “nakliyat” , “çiçekçilik” ,”kalibrasyon”, “ilaçlama” ve “sohbet” kelimelerinde çok fazla sıra savaşı olduğunu görüyorum. Zaten bunu aratırsanız çıkan adwords reklamlarından da bunu görebilirsiniz.

Aradığınız kelimeyi google’da yazarak çıkan sonuca göre mantık kurabilir,Adwords reklam sıklığına bakarak da karar verebilirsiniz.

Peki internet sitelerinin yada sitemin backlink sayısına nereden bakabilirim?

Webmaster araçlarında ustalaşmış bir site olan iwebtool’u kullanabilirsiniz:

Backlink Sayacı için tıklayınız.

Google’dan backlink kontrolü için Google ‘a girdikten sonra arama bölümüne “link:siteadınız.com” yazarsanız. Arama sonucu sağ üstte şu kadar sonuç bulunmuştur diye belirtecektir.Bu da Google backlinkiniz demektir.

Çapraz link değişimi ve backlink:

Çapraz link değişimi öneren sitelerin birbirleriyle karşılıklı olmaması demektir. Örneğin benim A sitem bir başkasının B sitesini önerirken o site sahibi de kendi B sitesinden benim C sitemi önermektedir. Böylece karşılıklı link değişimi olmayacaktır. Bunu yapmak kimi kaynaklara göre çok daha faydalıdır. Çünkü arama motorları şunu düşünebilir. A sitesinden b sitesine yönlenmiş b sitesinden de A sitesine yönlenmiş. O zaman bunlar anlaşmış diye düşünüp “Ne anlamı kaldı?” diye düşünebilir. Ama çapraz yaparsanız tek taraflı öneren olacağı için çok daha etkili olacaktır ;)

Çoğu webmaster çapraz backlink olayına yanaşmaz bunun nedeni ise kontrol zorluğu olmasıdır. Ben 50 siteyle link değişimi yaptım diyelim. Her hafta bu 50 siteye kendi sitemden tıklar ve kontrol ederim yada backlink taraması yaptırır ctrl+f tuşuna basarım ve diyelim forumfutbol.com ile takas yaptım kelime arama kısmına forumfutbol yazarım.Herhangi bir link çıkmıyorsa bu arkadaş kaldırmış der linkini silerim. Ama çapraz yapmış olsaydım şunu düşünecektim ,kendi sitemden B sitesine tıklayıp girdiğimde kendi sitemin linkini göremediğimde ya “linkimi site sahibi kaldırmış diyecektim” yada” çapraz takas yapmıştım bu arkadaşla, eyvah nerden bileceğim şimdi bana hangi siteden link verdiğini” diye düşünecektim. Bunun için webmasterlar çapraz link değişiminden pek hoşlanmaz. Bunun çözümü için ise bazı internet siteleri kurulmuştur. Backlink Kontrol Edici gibi internet sitelerine üye olduktan sonra panelinizden size link veren siteyi ekliyorsunuz ve o site sizin linkinizi belirttiği sayfadan kaldırdığı an size bir mail yollanıyor. Bu kontrolleri yapmamızın nedenleri ise basit.

Bazı kendini zeki sayan webmasterlar çıkabiliyorlar.

ip ve backlink:

Kimi internet sitesi sahibiyle link takas yapacaksınız karşı taraf size diyor ki tek tek uğraşmayalım ben 5 sitemden tek tek link vereyim sende bu sitenden benim 5 siteme link ver.Yani beşe beş olacağı için takas mantığı yapılmış olacak. Peki bu arkadaşın 5 internet sitesi varsa büyük ihtimal bu 5 internet sitesi aynı sunucuda bulunmaktadır. E sunucunun da bir tane ip adresi olunca ne olmuş oluyor. Aynı ip adresinden bana link veriliyor farklı site olmasının bir anlamı kaldı mı diye düşünebilirsiniz. Bende size o zaman şunu derim (ki bu konuda çok emin değilim). Farklı ip adreslerinden verilmesi tabiiki daha iyi bir tercihtir ama sadece tek bir ip adresinde bulunan ve 200-300 sitesi olan insanlar var. Bunlara yazık olmaz mı? Neticede farklı domainlerden farklı linkler veriliyor. Bu istediğiniz backlinki sağlar ama şu da var ki 5 farklı ip den olsa çok daha iyi olacaktır.

Bu makale, sitemin linki belirtilmeden (Örneğin: Bu kaynak “www.ersenerdal.com” adresinden alıntıdır.) hiçbir internet sitesinde yayınlanamaz.

Saygılarımla Ersen ERDAL
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz