gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

14 Türk üniversitesine daha Avrupa etiketi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 14 Türk üniversitesine daha Avrupa etiketi
    Gönderim Zamanı: 14-Mayıs-2012 Saat 17:32
14 Türk üniversitesine daha Avrupa etiketi
Avrupa Komisyonu'nca verilen ve prestijli belge niteliği taşıyan ''Diploma Eki Etiketi'' ile ''AKTS Etiketi'' alan Türk üniversitelerinin sayısı giderek artıyor.



Avrupa Komisyonunca verilen ve prestijli belge niteliği taşıyan ''Diploma Eki Etiketi'' ile ''AKTS Etiketi'' alan Türk üniversitelerinin sayısı giderek artıyor.

2011 yılı için başvuruda bulunan ve Diploma Eki Etiketi almaya hak kazanan Türk üniversiteleri Akdeniz, Atatürk, Balıkesir, Çağ, Fırat, Gazi, Karabük, Kocaeli, Koç, Mehmet Akif Ersoy, Namık Kemal, Pamukkale, Süleyman Demirel ve Yaşar üniversiteleri belirlendi.

Yükseköğretim kurumlarının başvurularına göre her yıl Avrupa Komisyonu'nca verilen prestijli belge niteliğine sahip ''Diploma Eki Etiketi'' ve ''AKTS Etiketi'' üniversitelere Avrupa çapında tanınma, kabul görme imkanı ve üniversiteler arası hareketlilik imkanı sunuyor. Ayrıca bu etiketleri almaya hak kazanan üniversitelerden mezunlar da ulusal ve uluslararası çerçevede istihdam edilebilme imkanlarını artırıyor.

Ayrıca AKTS Etiketi'ne sahip üniversiteler öğrenci değişimi konusunda AB Komisyonu ve ülkeleri nezdinde itibarı daha da yükseliyor. Bu etiketi alan üniversiteler, komisyonun resmi internet sitesinde duyuruluyor. Diploma Eki belgesi ise, öğrencilerin diplomalarına ek verilen tamamlayıcı bir belge niteliğine sahip bulunuyor.

İki aşamadan oluşan etiket başvurularının birinci aşamasında, ilgili ülkenin Ulusal Ajansı tarafından ön değerlendirme yapılıyor, ikinci aşamasında ise bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilen başvurulardan etiket alması uygun görülenlere ilişkin nihai karar Avrupa Komisyonu ile Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA) tarafından veriliyor.

Bir üniversitenin, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) Etiketi alabilmesi için iki konuda üstün başarı sağlaması gerekiyor. Bunlardan birisi etiket başvurusunda bulunan üniversitenin internet sayfasında İngilizce Ders Kataloğu-Bilgi Paketi'nin yer alması, diğeri ise üniversiteler arası hareketlilik kapsamında gelen ve giden öğrenciler için öğrenci dosyalarının hazırlanması belirlendi.

-55 üniversiteden 14 Türk üniversitesine etiket-

Bir üniversite, tüm lisans ve yüksek lisans programlarındaki tüm mezunlarına Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO tarafından geliştirilen modelle uyumlu bir Diploma Eki veriyorsa, Diploma Eki Etiketi ile ödüllendiriliyor.

Etiket alabilmek için üniversitelerin, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO tarafından geliştirilen modeldeki bütün maddelerin kendi Diploma Eklerinde bulunduğunu göstermeleri ve ispat etmeleri zorunluluğu bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, 2009 yılında Diploma Eki Etiketi alan üniversite sayısı tüm Avrupa'da 52 iken Türkiye'de ise 7; 2010 yılında ise Diploma Eki Etiketi alan üniversite sayısı tüm Avrupa'da 53 iken, Türkiye'de 4 belirlenmişti.

2011'de ise Avrupa Komisyonu tarafından başvurusu değerlendirilen toplamda 12 üniversite içerisinde Türkiye'den 3 üniversiteye ''AKTS Etiketi'', başvurusu değerlendirilen toplamda 55 üniversite içerisinde de 14 Türk üniversitesine ''Diploma Eki Etiketi'' verildi.

2011 etiket başvuruları uygun bulunan yükseköğretim kurumlarının etiketleri 2011-2014 döneminde geçerli olacak.

-Türkiye'de etiket alan üniversiteler-

2009 yılında, Bilkent Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Diploma Eki Etiketi alırken, 2010'da bu etiketi alan üniversiteler Anadolu Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü belirlendi.

2010'da AKTS Etiketi alan üniversiteler arasında ise Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi yer aldı.

2010 yılında 4 üniversite diploma eki alırken bu sayı 2011 yılında 14'e yükseldi.

2011 yılında Diploma Eki Etiketi alan üniversiteler ise şöyle: Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi,Namık Kemal Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi.

2011'de AKTS Etiketi alan üniversiteler, Anadolu Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi belirlendi.

-''Sevinerek gözlemliyorum''-

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirme yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye yükseköğretiminin son yıllarda ciddi bir büyüme gerçekleştirdiğini ve yükseköğretime erişim sorununu aşmak adına önemli adımların atıldığını belirtti.

Bütün bu nicel iyileşmelerin birtakım nitel adımlarla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Çetinsaya, ''Uluslararasılaşma, kaliteyi artıracak önemli adımlardan biridir. Yine aynı şekilde, uluslararasılaşma yükseköğretim kurumlarının içe kapanık yapısını değiştirmek adına önemli bir fırsattır. Bu nedenle göreve geldiğim ilk günden itibaren yükseköğretim sistemimizin uluslararasılaşmasının en önemli gündem maddelerimden biri olacağını ifade ettim'' diye konuştu.

Türkiye'de yıllardır tartışılan yükseköğretim sistemi ve YÖK'ün yapısının uluslararasılaşmaya paralel şekilde evrensel normlara yaklaşacağını ifade eden Çetinsaya, şöyle konuştu:

''Biz bir yandan üniversitelerimizi uluslararası alanda rekabet edebilir hale getirmeye, diğer yandan yükseköğretim sistemimizin uluslararasılaşması noktasında daha zengin bir kavramsal çerçeve ile üretmek için çalışıyoruz. Sevinerek gözlemliyorum ki yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşması artıyor. Nitekim 2011 başvurularında Diploma Eki Etiketi almaya hak kazanan 14 üniversitemiz ile Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi alan 3 üniversitemizin ödül alması bunun önemli göstergelerindendir.''

Prof. Dr. Çetinsaya, prestij belgelerini alan üniversitelerin öğretim elemanlarını kutladı.

AA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
fako Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 07-Şubat-2012
Konum: ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 48
  Alıntı fako Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14-Mayıs-2012 Saat 18:52
bilgi için tşkürler
FENERBAHÇE KUPA ALMAMA REKORUNU DENİYOR :D
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz