gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kış Turizmi ve Sarıkamış

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Kış Turizmi ve Sarıkamış
    Gönderim Zamanı: 14-Aralık-2012 Saat 18:21
Kış Turizmi ve Sarıkamış
Muhteşem denizi, güneşi ve kumsallarıyla son yıllarda turizm’de yıldızı hızla parlayan ülkemiz, yüzyılların birikimi kültürel değerleriyle de bütün dikkatleri üzerine çekmektedir. Bunun yanı sıra yaz-kış üzerinden kar eksik olmayan yüksek dağlarıyla ve bu dağlarda kurulan kayak tesisleriyle de önemli bir kış turizmi merkezi olmaya adaydır.



1980′li yılların başında 30 bin yatak kapasitesiyle yola çıkarak hizmet vermeye çalışan Türk turizmi; günümüzde belediye belgeli 399 bin, işletme belgeli 251 bin 291 olmak üzere 650 bin 660 turistik yatak kapasitesine ulaşmıştır.



Kıyı turizmine dayalı bir tesisleşme ve turizm faaliyetinin görüldüğü ülkemizde, kış turizmine son derece uygun yerler olmasına rağmen yeterince önem verilmemiştir. Bugün kış turizmi yatak kapasitesi yalnızca 6 bin 375’dir. Bu da toplam turistik yatak sayısı içinde binde 9 oranına denk geliyor. Oysa Avrupa ülkelerinin birçoğunda kış turizmine ciddi yatırımlar yapılmakta ve bunlardan çok ciddi gelirler elde edilmektedir. Türkiye bu konuda geç kalmıştır ve hâlâ da ağır hareket etmektedir.



2005 yılı verileriyle 80 milyon turistle dünyanın en çok turist çeken ülkesi Fransa’da kış turizmi yatak kapasitesi toplam turizm yatak kapasitesinin %25′den fazladır. Yine Fransa gibi dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden İtalya, Avusturya, İsviçre gibi ülkelerde dağ ve kış turizmine hizmet veren yatak sayısı genel yatak sayısının 4′te 1′i ile yarısı arasında değişmektedir.



Türkiye’nin bu rakamlara ulaşabilmesi için bir an önce bu konunun ciddiye alınarak, gerekli çalışmaların derhal başlatılması gerekir. Çünkü Türkiye’yi yanı başında müthiş bir potansiyel beklemektedir. Amatör ve profesyonel olmak üzere yaklaşık 64 milyon kayak sporcusu olan dünyada bu sporcuların 32 milyonunu Avrupalılar oluştururken Türkiye bu potansiyeli yeterince kullanamamaktadır. Eğer Türkiye bu potansiyeli kullanabilse, yani tıpkı Fransa, İtalya, Avusturya ve İsviçre’de olduğu gibi kış turizmi yatak kapasitesi genel yatak kapasitesinin 4′te 1′i oranına ulaşsa 160 binin üzerinde yatak sayısının kış turizmine hizmet edeceği görülür.



Kış mevsimi boyunca kar yağışı alan ve 4 ile 6 ay boyunca karın yerden kalkmadığı yöreleriyle Türkiye bu potansiyele ulaşabilecek kriterlere yeterince sahiptir. Örneğin kış sporları ve kış turizmi açısından birinci derecede öncelikli beş merkezinden biri olan Kars Sarıkamış’ı burada ele alalım.



Bölgeye yağan karın cinsi ve doğal güzellikleriyle kayak sporu için oldukça elverişli yerlerden biri olan Sarıkamış dünyada sadece Alplerde bulunan yılın büyük bir bölümünün güneşli geçmesine rağmen ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmeyen kristal karı ile kayak severlere pırıl pırıl bir pistte güvenle kayma zevki yaşatıyor. Güvenle diyoruz çünkü Sarıkamış’ta bulunan kayak pistlerinde çığ tehlikesi yok, pistler sarıçam ormanlarıyla kaplı olduğundan rüzgâra karşıda korunaklı. Bu kayak merkezinin en önemli özelliklerinden biri de saatte 2400 kişi kapasiteli, bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi ile dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük kayak tesisi olma özelliği taşımasıdır.



Kış turizmi yatak kapasitesin genel yatak kapasitesinin 4′te 1′i oranına yükselmiş Türkiye’nin bu potansiyelinin yalnızca %10′nu Sarıkamış’ın karşıladığını düşünelim. Bu 16 bin yatak kapasitesi ediyor. Oysa bugün Kars’taki pansiyonlar dâhil toplam yatak kapasitesi 2500′dür. 16 bin yatak kapasitesinin ne anlama geldiğini örneklerle inceleyelim.



Bugün Sarıkamış’ta bulunan 5 yıldızlı Toprak Otel’in 350 yatak kapasitesi olduğunu düşünürsek 16 bin yatak kapasitesinin bu otel gibi 45 otel ortaya çıkaracağını görmekteyiz. 45 adet otel ve tesiste yalnızca işçi olarak çalışacakların sayısı Sarıkamış’ın bugünkü nüfusundan fazla olacaktır. Bu potansiyele yiyecek, giyecek, içecek, ulaşım, gezi, eğlence gibi ticari faaliyetlerinde eklenmesiyle turizmden ekmek yiyeceklerin sayısı 10 binleri bulacaktır.



16 bin yatak kapasiteli turistik bir bölgenin yıllık 1 milyona yakın turiste hizmet vermesi beklenir, yine 1 milyona yakın turistinde 500 milyon avro’ya yakın döviz bırakması beklenir. Kendi kendine yetmeyen iller sıralamasında ön sıralarda yer alan ve kişi başına düşen yıllık gelir miktarı bin dolar civarında olan Kars için bu rakamların ne anlama geldiğini hepimiz görmekteyiz.



İlçe ve köyleriyle 300 bin nüfuslu küçük bir şehir olan Kars’ta, D.İ.E. 2005 yılı verileriyle %10 olarak açıkladığı işsizlik oranı kıyaslamalarıyla 30 bin civarında işsizin olduğu öngörülmektedir. Turizme yapılacak yatırımlarla ve bu yatırımlardan % 10′luk bir pay alan Kars’ın işsizlik sorunu çözdüğünü, göçü durdurduğunu ve hatta göç almaya başladığını hep birlikte göreceğiz.



Buradaki rakamsal bilgiler bazılarına abartı gelebilir ama Antalya gibi turizmin başşehri olan bir ilimizin bundan yirmi yirmibeş yıl önceki halini bilenler bizim bu söylediklerimiz konusunda da ne kadar haklı olduğumuzu düşünüyorlardır.



Kış turizminin Kars’ın tek kurtuluş çaresi olduğunu bir kez daha anımsayarak bu konuda derhal harekete geçilmelidir. Ayrıca Kış Turizmi Master Planı çerçevesinde etüt edilen alanların tamamlanması noktasında gerekli yerlere baskı yapılmalı, kızak ve patinaj gibi kış sporlarının yapılması için gerekli tesislerin bir an önce kurulması gerekir. Hepsinden önemlisi Kars ve Sarıkamış’ın Dünya Kış Sporları Birliğine bir an önce üye yapılması gerekir.


KAYNAKLAR

www.kars.gov.tr/

http://www.kultur.gov.tr

www.sarikamis.gov.tr

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz