gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Genel Kültür
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Girişimcilik

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Girişimcilik
    Gönderim Zamanı: 06-Ocak-2013 Saat 20:10
Girişimcilik
”fırsatları görüp, cesaretle risk alıp yenilik yapabilen, bir ihtiyacı teşhis edip, gerekli kaynakları organize ederek finansal, psikolojik, sosyal riskleri ve ödülleri üstlenen kişiye girişimcidenir
“Cesaretli bir adam olan girişimci tek başına çoğunluktur.” ANDRE JACKSON’

Sosyal girişimcilik

1800’lü yıllarda ortaya çıkan sosyal girişim kavramı Florance Nightngale’in hemşirelik okulunu ve akabinde hemşirelik sistemini kurması kadar eskidir. Sosyal girişimcilik tıpkı ticari girişimler gibi sorun ya da fırsatları analiz ederek onları yenilikçi ve daha önce denenmemiş yollarla çözmeye adanmış bir girişim türüdür.
Sosyal girişimlerde öncü olan kişiler tarafından kurulan sivil toplum kuruluşları ve örgütler toplumun tamamını ya da büyük bir bölümünü etkileyen sorunu veya ihtiyacı analiz ederek sorunu ortadan kaldırmak adına çözüm önerileri getirmektedir.
Gönüllülük prensibi ile yoluna devam eden sosyal girişimcilik projelerine katılanların, bir gruba ait olma duyusu, maddi bir karşılık beklemeden insanların sorunlarına çözüm olma yolunda emek verme gibi güzel duyguları yaşayan kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Günümüz rakamlarına bakıldığında ABD’de 90 milyon kişinin sosyal girişimlerin çeşitli kademelerinde görev yaptığını görebiliriz.
Ülkemizde sosyal girişim ayrı bir tüzel kişilik olarak kabul edilmemekte, vakıf, dernek, kooperatif ve şirket gibi farklı tüzel kişilikler olarak faaliyet göstermektedir.
Ülkemiz topraklarındaki ilk sosyal girişim olan Darüşşafaka Cemiyeti olarak gösterilebilir. 1863’e kadar uzanan köklü bir kuruluş olan ve “Şefkat Yuvası” anlamına gelen Darüşşafaka 150 yıldır çocukların eğitimine katkıda bulunuyor.
“Kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık radyo” sloganı ile yayın hayatına başlayan Açık Radyo ise ticari bir modeli sosyal girişimcilik kalıbına sokmayı başaran ender kuruluşlardan biri oldu.
Bu örnekten de anlaşılacağı üzere ticari bir girişimcilik projesi sosyal girişimcilik modeline adapte olabilirken, bir çok sosyal girişimcilik projesi zamanla ticari girişimler kadar kar edebiliyor.
Günümüzde İngiltere’de sayısı 62 bine kadar ulaşan sosyal girişimler vasıtası ile 800 bin kişinin istihdam edilmesi, yılda 24 milyar frank ciro oluşturması sosyal girişimlerin de ne kadar etkili olduğunun en canlı göstergesidir.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz