gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Projeleri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

lahana ve kömürden mürekkep elde etti

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: lahana ve kömürden mürekkep elde etti
    Gönderim Zamanı: 25-Nisan-2013 Saat 16:57
2 öğrenci lahana ve kömürden mürekkep elde etti

Şırnak'ın Güçlükonak İlçesi Boyuncuk Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencilerinden 14 yaşındaki Ahmet Özdemir ile 13 yaşındaki Asya Erkol, kara lahana ve kömür tozundan mürekkep elde ederek Van'da TUBİTAK'ın düzenlediği 'Bu Benim Eserim' projesinde kimya alanında birinci oldu.

Boyuncuk Ortaokulu öğrencileri Ahmet Özdemir ile Asya Erkol, öğretmenleri Mehmet Demir'in danışmanlığında kara lahana ve kömür tozundan okullardaki beyaz tahtada kullanılmak üzere mürekkep elde ettti. Öğrenciler, kara lahana yapraklarını mutfak rabotunda biraz su ile karıştırıp, süzgeçten geçirdikten sonra suyu bir kapta topladı. Kömür tozlarını da havanda dövüp toz haline getiren öğrenciler, kara lahana suyu ile karıştırıp, ocakta kaynatttı. Karışım tekrar süçgeçten geçirilince oluşan mürekkep ile kalem doldurularak tahta yazılmaya başlandı.

KİMYA ALANINDA BİRİNCİ

İki öğrenci hazırladıkları projeyle, TÜBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünü'nün Van'da düzenlediği, 'Bu Benim Eserim' proje yarışmasına katıldı. Muş, Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Siirt, Van ve Şırnak illerin katıldığı yarışmada Ahmet Özdemir ile Asya Erkol'un temsil ettiği Güçlükonak Boyuncuk Ortaokulu'nun projesi, 70 proje arasında kimya alanında birinci olarak, Mayıs ayının ilk haftasında Ankara'da düzenlenecek TÜBİTAK Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

'ANNEM YEMEK YAPARKEN FİKİR OLUŞTU'

Ahmet Özdemir, hazırladıkları projeyle birinci olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Bir gün annem yemek yaparken kara lahananın suyu ve lekeleri tabağa yapışmıştı. Bununla mürekkep yapılabileceğini düşündüm. Ama sıvı olduğu için tek başına yapılmayacağını fark ettim. Başka bir gün ise kömürü sobaya koyarken elimize bulaştığını gördüm. İkisinin birleştirip mürekkep yapılacağını düşündüm ve arkadaşım Asya'ya söyledim. Ardından da öğretmenimize danıştık. Malzemeleri temin ettikten sonra kara lahanayı mutfak robotunda bir miktar su ile karıştırdık, ardından da süzgeçten geçirilip bir kaba boşattık. Ardında kömürü havanda iyice ezdik. İkisini karıştırıp ocağın üzerine koyduk. Kıvamına gelene kadarda karıştırdık. Kıvama geldikten sonra süzgeçten geçirilerek kaba boşaltıp kalem tüplerine yerleştirdik" dedi.

Hazırladıkları projeyle birinci olan Asya Erkol ise hedeflerinin Ankara'da yapılacak TUBİTAK yarışmasında da birinci olmak olduğunu söyledi. Güçlükonak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aktuğ, birinci gelen öğrencileri tebrik ederek, "İlimizi Ankara'da da en güzel şekilde temsil edecekler" dedi.

Kaynak: DHA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz