Pisa nedir? Pisa Hakkında Bilgiler |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
gelisenbeyin
Yönetici gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4737 |
Alıntı Cevapla
Konu: Pisa nedir? Pisa Hakkında Bilgiler Gönderim Zamanı: 21-Temmuz-2013 Saat 13:03 |
Milli Eğitim Bakanlığının üzerinde önemli durduğu ve bunun için de radikal kararlar aldığı PISA sınavları hakkında bazı bilgiler vereceğiz.nı çok sık duyduğumuz PISA nedir acaba? Aşağıda bazı zorular ve bu soruların cevapları yer almakta.
PISA nedir? Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesidir. PISA Projesi’nin amacı nedir? PISA’nın temel amacı, gençlerimizi daha iyi tanımak; onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymaktır. PISA Projesi neyi ölçmektedir? PISA Projesi’nde zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır. PISA projesinde kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır. PISA Projesi kimler tarafından yürütülmektedir? PISA Projesi; kısa adı OECD olan “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü”nün bir eğitim projesidir. Bu proje, OECD Eğitim Direktörlüğü’ne bağlı olan PISA Yönetim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Projede kullanılan testlerin ve anketlerin geliştirilmesi, analizlerinin yapılması, uluslararası raporun hazırlanması gibi işlemler, PISA Yönetim Kurulu gözetiminde belirlenen bir konsorsiyum tarafından yapılmaktadır. PISA’nın ulusal düzeyde çeviri ve uyarlama işlemlerinin yapılması, projenin uygulanması, analizlerin yapılması ve ulusal raporun hazırlanması gibi işlemler ise projeye katılan her ülkede belirlenen ulusal merkezler tarafından gerçekleştirilmektedir. PISA Projesi hangi okullarda uygulanmaktadır? PISA Projesi kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, ülkemizde Nisan ayı içerisinde uygulanmaktadır. Projeye katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (İlköğretim, Genel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Fen Lisesi, Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler, Özel Okullar vb.) PISA Projesi’ne katılabilir. Ülkemizin bu projeye katılma amacı nedir? Küreselleşen dünyamızda, eğitim alanında yapılan ulusal değerlendirme çalışmalarının yanı sıra, uluslararası düzeyde konumumuzu belirlemek amacıyla eğitim göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle belirli referans noktalarına göre ülkemizin eğitim alanında hangi düzeyde olduğunun, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesidir. Ülkemiz de OECD üyesi olarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacıyla bu projeye katılmaktadır. PISA Projesi ne zamandan beri uygulanmaktadır? Ülkemiz bu Projeye hangi yıldan beri katılmaktadır? PISA Projesi 2000 yılında uygulanmaya başlamıştır. Üçer yıllık dönemler hâlinde uygulanan projeye ülkemiz, ilk kez 2003 yılında katılmıştır. PISA Projesi’nde hangi soru türleri kullanılmaktadır? PISA Projesi’nde; çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır. PISA Projesi’ne katılan okul ve öğrencilerin seçiminde hangi yöntemler kullanılmaktadır? PISA Projesi’ne katılacak olan okul ve öğrencilerin seçim işlemi, OECD tarafından tesadüfi (seçkisiz) yöntemle belirlenmektedir. PISA Projesi nasıl uygulanacaktır? Öğrenciler, ilk gün matematik, fen ve okuma becerileri alanlarında kâğıt-kalem değerlendirmesine, sonrasında da anket uygulamasına katılacaktır. İkinci gün problem çözme becerilerine yönelik Bilgisayar Tabanlı Değerlendirme uygulanacaktır. Uygulama sırasında cetvel ve hesap makinesi bulundurulması gereklidir. PISA Projesi’nin sonuçları nerede ve nasıl kullanılacaktır? PISA Projesi’nden elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır. PISA 2012 uygulamasının sonuçları, OECD sekreterliği tarafından Aralık 2013’te açıklanacak ve http//www.pisa.oecd.org adresinden yayınlanacaktır. Okuma ve anlama becerisi test sonuçlarına göre ülkeler PISA araştırmasında okuma becerisini ölçme ve değerlendirme önemli bir yer alıyor. Okuma testleri, öğrencilerin okuduğu bir metinden bilgi edinme; okuduğu metni yorumlama; günlük hayatın çeşitli durumlarına ilişkin metinleri anlama ve anladığını yeniden uygulayabilme becerilerini ölçmeyi amaçlıyor. PISA araştırmasına katılan ülkelerin okuma becerisi testinde aldıkları puan sıralamasını aynen veriyoruz: 2003 2006 2009 1. Finlandiya 1. Güney Kore 1. Güney Kore 2. Güney Kore 2. Finlandiya 2. Finlandiya 3. Kanada 3. Kanada 3. Kanada 4. Avustralya 4. Yeni Zellanda 4. Yeni Zellanda 5. Lichtenstein 5. İrlanda 5. Japonya 6. Yeni Zellanda 6. Avusturalya 6. Avusturalya 7. İrlanda 7. Polonya 7. Hollanda 8. İsveç 8. İsveç 8. Belçika 9. Hollanda 9. Hollanda 9. Norveç 10. Hongkong (Çin) 10. Belçika 10. Estonya 11. Belçika 11. İsviçre 11. İsviçre 12. Norveç 12. Japonya 12. Polonya 13. İsviçre 13. İngiltere 13. İzlanda 14. Japonya 14. Almanya 14. ABD 15. Macau (Çin) 15. Danimarka 15. İsveç 16. Polonya 16. Avusturya 16. Almanya 17. Fransa 17. Fransa 17. İrlanda 18. ABD 18. İzlanda 18. Fransa 19. Danimarka 19. Norveç 19. Danimarka 20. İsland 20. Çekoslovakya 20. İngiltere 21. Almanya 21. Macaristan 21. Macaristan 22. Avusturya 22. Lüksenburg 22. Portekiz 23. Letonya 23. Portekiz 23. İtalya 24. Çekoslovakya 24. İtalya 24. Slovenya 25. Macaristan 25. Slovakya 25. Yunanistan 26. İspanya 26. İspanya 26. İspanya 27. Lüxemburg 27. Yunanistan 27. Çekoslovakya 28. Portekiz 28. Türkiye 28. Slovakya 29. İtalya 29. Meksika 29. İsrail 30. Yunanistan 30. ABD 30. Lüksenburg 31. Slovakya 31. Avusturya 32. Rusya 32. Türkiye 33. Türkiye 33. Şili 34. Uruguay 34. Meksika 35. Tayland 36. Sırbistan 37. Brezilya 38. Meksika 39. Endonezya 40. Tunus PISA sınavı hakkında daha fazla bilgi almak için organizasyonun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://www.oecd.org/pisa/ |
|
Yanıt Yaz |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |