gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Çocuğu Ders Çalışmayan Ailelere Öneriler

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Çocuğu Ders Çalışmayan Ailelere Öneriler
    Gönderim Zamanı: 05-Ağustos-2013 Saat 14:28
Çocuğu Ders Çalışmayan Ailelere Öneriler
Okullarımızda ailelerin şikayet ettiği konuların başında geliyor çocuklarının ders çalışmamaları. Gerçi sadece aileler değil öğretmenler de bu konuda oldukça şikayetçidir. Velilerimiz çocuklarının ders çalışmama sebeplerini genelde ya mahalle arkadaşlarına ya da başka sebeplere bağlarlar. Ama ailelerimiz bu konuda kendilerine toz kondurmazlar. İşte hepimizin ortak noktası olan bu dert bu noktada başlamaktadır. Ailelerimiz çocuklarının ders çalışmaları için neler yapmaları gerekiyor

1-      Öncelikle, kesinlikle çocuğunuza baskı kurarak ders çalışmalarını istemeyin. Baskıyla yaptırılan işler baskı ortadan kalktığı zaman bırakılır bu tamamen psikolojik bir durumdur. Bunu kendinizde de görebilirsiniz , iş yerinde patronunuz sizin yanınızdayken daha fazla efor sarf edersiniz ama patronunuz gözden kaybolduğunda çalışma temponuzu düşürürsünüz. Öğrencilerimizde bu şekilde davranırlar. Bunun yerine öğrencilerinizi ders çalışma konusunda motive edin. Ne için ders çalışması gerektiğini , çalışmanın faydalarını ve çalışmamanın zararlarını sert dille ,sitem ederek veya nutuk atarak değil de, konuşarak dertleşerek onun yaşına inerek yapın. Bunu her yerde görürsünüz , defalarca duymuşsunuzdur ama uygulamak biraz zor gelir. Ancak bu tek başına da yeterli değildir.

2-      Çocuğunuza kısa vadeli ödüller belirleyerek ders çalışma davranışlarını pekiştirin. Kısa vadeden kastımız takdir alırsan sana bisiklet alırım şeklinde değil. Bir hafta 10 günlük sürelerde verilen sorumlulukları yerine getirmelerine bağlı olarak ödüller belirleyin. Daha sonra bu süreleri yavaş yavaş uzatarak pekiştireçlerinizi ortadan kaldırabilir ve uzun vadeli pekiştireçler verebilirsiniz.

3-      Çocuğunuzun bir masası olmalı. Yatarak , uzanarak , ders çalışmak verimli olmaz.

4-      Çoğunuzun güdülenebileceği bir çalışma ortamı hazırlamayı unutmayın. Odayı tamamen onun belirleyeceği şekilde yerleştirin , isteklerini göz önüne alın ve odanı fiziki imkanlarını düzeltin. Odanın ısısı , ışığı , duvarın rengi , havalandırılması çok öneli etkenlerdir. Genelde ailelerimiz kullanmadıkları ya da az kullandıkları odaları çocuklarına ders çalışma odası yapabiliyorlar. Bu yanlış bir tutumdur.

5-      Öğretmenleriyle çalışmaları ve ödevleri konusunda mutlaka irtibatta olun. Çocuğunuzun sınıf içerisinde değişimleri olup olmadığını öğretmeninizle beraber değerlendirin.

6-      Çocuğunuza dersleri iyi olan çocuklarla aktivitelere katılmalarını sağlayın. Onları evinize davet edebilirsiniz aileleriyle birlikte sosyal aktivitelere katılabilirsiniz veya birlikte sinemaya yada tiyatroya gitmelerini sağlayabilirsiniz. Onlardan mutlaka etkileneceklerdir.

7-      Çoklu zeka kuramının ne olduğunu iyice araştırın ve çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin.

8-      Belli bir saat çalışmak için zorlamayın. Çocuğunuzun isteğini göz önünde bulundurun. İsteyerek 1 saat ders çalışmak istemeden 3-4 saat çalışmaktan daha verimli olur. Sıkıldıktan sonra masa başında boş oturmasının bir anlamı yok.

9-      Çocuğunuz zevk aldığı bir işi yaparken ona ders çalışması gerektiğini hatırlatmayın. Bu şekilde davranarak çocuğunuzda ders çalışmaya karşı antipati oluşturabilir ve bilinç altında ders çalışma işini sevimsiz bir duruma sokabilirsiniz.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz