gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Türkiye'nin OECD karnesi hiç iyi değil

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Türkiye'nin OECD karnesi hiç iyi değil
    Gönderim Zamanı: 25-Eylül-2013 Saat 17:25
Türkiye'nin OECD karnesi hiç iyi değil
OECD'nin hazırladığı "Akademik Başarı Listesi"nde Türkiye matematik, fen bilimleri ve okuma alanlarında 43 ülkenin gerisinde kaldı.

OECD tarafından PISA'da tüm alanlarda yüksek başarı gösteren öğrencilere ilişkin hazırlanan "Akademik olarak en başarılılar kimlerdir?" isimli rapor yayımlandı. Raporda, matematik, okuma ve fen alanlarının üçünde de başarılı olan öğrencilerin ülkelere göre oranlarına ve sıralamalarına yer verildi.
PISA performanslarına göre sınava giren öğrenciler içinde yaklaşık yüzde 4,1'i hem okuma, hem matematik, hem de fen alanlarında başarılı oldu. Bu öğrencilerin yüzde 1,2'si sadece fen bilimlerinde, yüzde 2,5'i fen bilimlerinde ve matematikte, yüzde 0,8'i fen bilimleri ve okumada, yüzde 5'i sadece matematikte, yüzde 1,2'si hem matematik hem okumada, yüzde 1,6'sı sadece okuma alanlarında başarı gösterdi.

Kız öğrencilerin yüzde 4,4'ü, erkek öğrencilerin de yüzde 3,8'i hem matematik hem fen hem de okuma alanında başarı kazandı.
Her alanda başarı gösteren ülkelere bakıldığında ilk 3 sırada Şangay-Çin, Singapur ve Yeni Zelanda yer aldı. Şangay'da (Çin) öğrenicilerin yüzde 14'ü, Singapur'da yüzde 12'si, Yeni Zelanda da ise yüzde 10'ü üç alanda da yüksek başarı gösterdi. Bu ülkeleri Finlandiya, Hong Kong, Japonya ve Avustralya takip etti.
Türkiye ise PISA'da tüm alanlarda yüksek başarı sergileyen yüzde 0,6'lık öğrenci oranıyla OECD ortalamasının ve 43 ülkenin gerisinde kaldı. Türkiye'nin gerisinde ise 21 ülke yer alıyor. Bu ülkeler arasında Katar, Brezilya, Azerbaycan, Şili ve Ürdün gibi ülkeler yer alıyor.
Okulların sayıları ve kontenjanları azıltılmalı
Raporu AA muhabirine değerlendiren SETA Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Direktörlüğünde araştırma asistanı İpek Coşkun, Türkiye'nin tablodaki yerinin eğitim sistemimizin niteliği ve mevcut yapısı itibariyle sorunlu olduğunu ifade ederek, Türkiye'de liselere sınavla öğrenci alındığı halde üst düzeyle başarılı öğreci oranının OECD ortalamasından düşük çıkmasının oldukça çarpıcı olduğunu ifade etti.

Coşkun, "Sıralamada 43. olmamız ve yüzde 4,1 olan OECD ortalamasının oldukça gerisinde kalmamız, Türkiye'de sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri ve Anadolu öğretmen liseleri gibi okulların kalitesini akla getirmektedir. Niteliği artırmak için en öncelikli yapılması gereken ise bu okulların sayılarının ve kontenjanlarının adım adım azaltılmasıdır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yeni ortaöğretim geçiş sistemi kararlarını açıklarken, sınavla öğrenci alan okulların sayılarına yönelik bir açıklamada bulunmadığını ifade eden Coşkun, yakın zamanda buna yönelik bir düzenleme yapılması ve seçici okulların sayısının normal düzeylere çekmesini umduğunu ifade etti.

Yeni sistemin üst düzeyde başarılı öğrenci oranını artırıp artırmayacağının merak konusu olduğunu dile getiren Coşkun, Türkiye'nin sınavla öğrenci alan okulların sayısını talep olmaksızın arttırması halinde okulların niteliğinin düşmeye devam edeceğini, ileride OECD'nin çizmiş olduğu bu tablodan daha vahimleri ile karşılaşma riskinin doğa bileceğini iddia etti.
Kaynak: AA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz