gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Bilgileri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Teknoloji ve Tasarım Dersi ve Düşünme

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Teknoloji ve Tasarım Dersi ve Düşünme
    Gönderim Zamanı: 21-Ocak-2014 Saat 18:29
Çağımızın en büyük sorunlarında birisi de düşünemeyen, üretemeyen insanların çok olmasıdır. Bir toplumun gelişmesi için içindeki bireylerin düşünmesi ve kendini geliştirmesi yönünde adımlar atması gerekir.

Düşünme gelişimle paralel halindedir. Okulda verilen eğitim öğrencilerin düşünce gelişimini olumlu yönden destekleyecek nitelikte olmalıdır.

Öğrenciler Düşünmeyi Bilmiyorlar!

Öğrencilerimizin en önemli sorunu düşünmek!.. Maalesef çocuklarımız düşünmeyi bilmiyorlar. Her zaman hazıra kondukları için ki, sorumluluk alma ve düşünme konusunda yetersiz kalıyorlar. Tabi ki bu onların hatası değil…

Aileden başlayıp okul hayatı ve daha sonrası için hep birileri onlar için düşünmüş. Bu yüzden de kesinlikle düşünmeyi bilmiyorlar. Yapılan davranışın neticesi ne olacak bunu kestiremiyorlar. Bu nedenle de sorunlar karşısında hep tepkisizler nasıl, neden, niçin, vb soruları sormuyorlar. Hani ilkokulda başlarız ya (3N 1K )Neden, Niçin, Nasıl, Kim için bunlar hep havada kalmış sanırım. Bıraksan okulda bir ders hatta gün boyu sınıfta boş otururlar. İçlerinden biride sormaz ki yahu biz niye buradayız. Sabahleyin sıcak yatağımızdan kalkıp okula niçin geldik… Bir an önce derse başlayıpta yeni bilgiler öğrenelim diyen çok az. Maalesef bunu sorgulamıyorlar…

Okulda yâda hayatında bıraksan bir ömür boyu hep boş işlerle uğraşacak ne çok kişi var. Durum böyle olunca gelecekten ister istemez bir beklenti içine giremiyorsun. Ki süreçte düşünemeyen başarısız oluyor. Bu nedenle de ilk önce nasıl düşünmeleri gerektiğini anlatmakla işe başlamalıyız. Özellikle Kurgu Kuşağı bunun için ideal bir adımdır. Öğrenciye en basitinden bir obje gösterip sen olsaydın bunu nasıl yapardın? Ne eklerdin? Neyi değiştirirdin? Bu soruları sorun. İstediğinizi sorun ya da öğrenci kendisi sorsun. Kendi cevaplasın hatta arkadaşlarını da işe katıp beyin fırtınası yapsın. Yapılan en büyük hata öğretmen sorar, öğrenci cevaplar.

Uygulamada değişikliğe gidilip öğrenci merkeze alınmalıdır. Öğrenci soracak, sorgulayacak, yine öğrenci cevaplayacak… Yani tamamen öğrenci merkezli bir ders yapılacak... Öğrenciyi sürekli merkezde tutabilene ne mutlu!

Yani işimiz çok zor arkadaşlar. Ama biz öğretmenler zoru severiz, sevmeseydik öğretmen olamazdık...
Saygılarımla....

Yahya KARAKURT

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz