gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

2014- 2015 Yenilikleri

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 2014- 2015 Yenilikleri
    Gönderim Zamanı: 12-Eylül-2014 Saat 17:39
16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen için yeni eğitim öğretim yılı 15 Eylül Pazartesi başlayacak.
2014-2015 eğitim öğretim yılında okulöncesinde 1 milyon 65 bin, ilkokulda 5 milyon 645 bin, ortaokulda 5 milyon 90 bin, lise ve meslek lisesinde 4 milyon 600 bin öğrenci eğitim alacak. İlkokul birinci sınıfa ise, 1 milyon 290 bin 770 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da birtakım değişikliklerle yeni eğitim öğretim yılını karşılıyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise, performans ödevlerinin kaldırılması, okulöncesi kurumlarda, ikili eğitime geçilmesi, seçmeli derslerin notla değerlendirilmesi oldu.
Yenilikler şöyle:
Okulöncesinde ikili eğitim ve çocuk kulüpleri: Tüm okul öncesi kurumlarda ikili eğitim yapılacak. Sınıf mevcutları 10’un altına düşerse, kapatılmayacak, diğer gruplara aktarılacak ya da yıl sonuna kadar bu sınıflarda eğitim öğretime devam edilecek.
Okulöncesi ve ilkokullarda kulüpler açılacak. Öğrencilerin güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor gibi konularda yeteneklerinin desteklenmesi sağlanacak. Kulübe katılım maliyeti aylık 43 ile 86 TL arasında olacak.
Performans yerine derse katılım: Performans ödevleri yerine, öğrencinin derse katılım puanı etkili olacak.
Seçmeli derslere not: Seçmeli dersler, puanla değerlendirilecek. Böylelikle derslerin öğrencilerde bıraktığı etkinin objektif olarak değerlendirilmesi hedefleniyor.
Haftalık ders saati azaldı: 9 ve 10’uncu sınıflarda uygulanacak ders çizelgeleri Talim ve Terbiye Kurulu’nun kararıyla kabul edildi. Buna göre, genel liselerde haftalık ders saati sayısı 37’den 35’e indirildi.

Kaliteli ve ücretsiz olmalı

Ayla Göksel- Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Okul öncesi eğitimde ikili eğitim daha önce de ihtiyaçlar ve uygun koşullar doğrultusunda görülebiliyordu. Bu yıl zorunluluk haline dönüştürülen uygulamalar için MEB’in söylemi ilköğretime başlamadan her çocuğun okul öncesi eğitim almasını sağlamak ve 4-5 yaş grubunda yüzde 70 okullaşma hedefi doğrultusunda hareket etmek. Dikkat çekmemiz gereken şey bu uygulamanın “kaliteli okul öncesi” eğitim hedefi doğrultusunda ve ücretsiz olarak yapılması, eğitimin her kademesinde olduğu gibi kalite konusuna özen gösterilmesi. Okul öncesi eğitimde yalnızca yeterli kaliteye sahip uygulamalar, çocukların farklı ihtiyaçlarını karşılamada, temel alışkanlıklar kazandırmada etkili olabiliyor. Tabii ki çalışan anneler ikili eğitimden olumsuz etkilenecek. Bakanlık tarafından Çocuk Kulüpleri ile oluşturulacak çözümlerin yanı sıra kadın istihdamını desteklemek için diğer bakanlıklar ile (Aile ve Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı gibi) eşgüdüm halinde daha farklı politikaların da oluşturulması gerekiyor.

Doğruyu yanlışı bilemiyoruz

Dr. M. Alper Dinçer Eğitim Reformu Girişimi-ERG Araştırma Koordinatörü: Yaptığımız pek çok araştırmada okulda müfredat dışı etkinlerin yapılmasının öğrencinin okul sevgisini ve aidiyetini yükselttiğini, öğrenci devamsızlığının gerilediğini görüyoruz. Bu nedenle çocuk kulüplerinin olumlu sonuçları olabilir. Ancak dershanelerin dönüştürüldüğü bir ortamda çocuk kulüpleri test çözme merkezlerine döner mi? Bu olası riskin Bakanlık tarafından yakından izlenmesi önem taşıyor. Liselerde haftalık ders saatleri son yıllarda birçok kez değiştirildi. Eğitim politikalarının izleme ve değerlendirmesi yapılmadığı için neleri neden doğru veya yanlış yaptığımızı öğrenemiyoruz. Önemli olan bu değişikliğin MEB tarafından izlenip değerlendirilmesi. 4+4+4’ün ilk uygulama yılını izlediğimiz raporda, saha araştırmalarımızda seçmeli ders uygulamasında not verilmediği için öğrenci ve öğretmenlerin bu derslere gerekli özeni göstermekte eksik kaldığını görmüştük. Bu derslere not verilecek olması öğrenci ve öğretmenleri bu dersleri daha ciddi almaya yönlendirebilir. HÜRRİYET

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz