gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Çocukları hızla büyüten 5 besin

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Çocukları hızla büyüten 5 besin
    Gönderim Zamanı: 13-Eylül-2014 Saat 22:35
Çocukları hızla büyüten 5 besin

Beslenme konusunda her gün başka bir bilgiye maruz kalıyoruz. Anneler çocuklarını beslerken ne yapacaklarını şaşırdı. İşte çocuğunuzun gelişimi için hayati önemi tartışılmaz 5 mucizevi besin

Annelerin en önemli görevlerinden biri çocuklarının sağlıklı beslenme denetimlerini yapmaktır. Ancak her gün farklı beslenme bilgisine maruz kalan anneler besin seçiminde ne kadar doğru adım atıyor. Çocukların sağlıklı beslenmesi ve gelişimi için az yağlı, protein kaynaklı yiyecekler, bol taze sebze ve meyve, süt ve kalsiyumdan zengin ve orta derecede sağlıklı karbonhidratlardan oluşan bir günlük beslenme planı çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Bugün annelerle çocuklarının sağlıklı gelişmelerini sağlayacak güvenle verebileceği besleyici değeri yüksek 5 önemli besini paylaşmak istiyorum.

1 KAŞIK PEKMEZ TURBO ETKİSİ YAPAR
Pekmez: Glikoz ve fruktoz karbonhidratlarının bileşiminden oluşan üzüm, dut, armut ve keçiboynuzu gibi birçok farklı bitkisel kaynaklardan elde edilen meyve konsantresi olarak adlandırabiliriz pekmezi. Çocukların gelişim sürecinde çok fazla enerjiye ihtiyaç olduğundan pekmez en sağlıklı kaynaklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Pekmez vücutta kullanılabilirliği yüksek +2 değerlikli demir minerali içerir. Vücutta enerji oluşabilmesi için kanın alyuvarlarının yeterli düzeyde olması gerekir. Alyuvarların yapımı için de demir gereklidir. Demir yetersiz olunca kansızlık olur. Üzüm pekmezindeki demir kolayca bağırsakta emildiği için günlük demir ihtiyacının yüzde 35'ini kolayca karşılar. Ayrıca pekmez potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da oldukça değerli bir besindir. Pekmezi çocuklarınıza çok iyi antioksidan kaynağı olarak tahin ile karıştırarak ve her gün 1 yemek kaşığı vermeniz büyümenin hızlanmasında turbo etkisi yaratacaktır. Unutmamak gerekir ki en değerli pekmez üzüm ve dut pekmezidir.

CEVİZ TÜKETİMİNİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN
Ceviz: Ceviz mükemmel besleyici değeriyle diğer besinlerden ayrı düşünülmesi gereken bir kuruyemiştir. Günde 1 avuç içi kadar ceviz tüketimi çocukluktan itibaren alışkanlık haline getirilmelidir. Cevizdeki yüksek oranda omega 3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, yüksek kan basıncını azaltıyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarındaki düzensizliği önlüyor. İçerdiği fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden koruma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, uykuyu düzenliyor. Cevizdeki L-arginin kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlar. Antioksidan özelliğiyle kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren Parkinson ve Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteler.

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ
Tarhana: Tarhana, kaliteli protein kaynağı içeren besleyici değeri yüksek bir yiyecektir. Tarhana gölgede kurutulursa en yüksek besin değerine ulaşır. Çorba olarak yağsız kırmızı et ilave edilerek hazırlandığında çocukların kas dokusu kazanımını hızlandırır. Bu etki için 1 kase yeterlidir. Tarhana çocukların günlük kalsiyum ihtiyacına da katkıda bulunur. 100 gram tarhana günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine denk gelir. Tarhanayı yemeklerden önce 1 kase ya da hafta sonları kahvaltı yanına 1 küçük kase olarak çocuklarınıza içirmeniz yeterlidir.

EN DEĞERLİ PROTEİN KAYNAKLARINDAN BİRİ
Yumurta: Çocuklar yumurta ile 6-7. aylarda ek besinlere geçiş aşamasında kahvaltı öğünü ile tanışır. Yumurta sindirilebilir protein açısından anne sütünden sonra en değerli yiyecek olduğu için büyüme hızının düşmemesi açısından annelerin her gün 1 adet yumurtayı sektirmeden çocuklarına yedirmesi önemlidir. Çünkü yumurta sadece kaliteli protein kaynağı değil, çocuğun beyin ve zeka gelişimi için gerekli kolin ve fosfolipitlerden de zengin, ender besinlerden biridir. Yumurtanın kabuğunun veya sarısının rengi besleyici değerini değiştirmez. Çocuğunuza ömür boyu her gün bir yumurta yemesi gerektiğini mutlaka öğretin. Çünkü yumurta sağlıklı kolesterol, omega 3 yağ asitleri, lutein başta olmak üzere önemli antioksidanlar ve lizozim denilen hastalıklardan koruyan enzimler içermektedir. Yumurta günde 1 adet olmak kaydı ile özellikle tahıllar ve sebzelerle beraber yenildiğinde de kolesterol seviyelerini yükseltmez. İyi pişmemiş yumurtanın sindirimi zor olup besin zehirlenmesine yol açması riski büyüktür. Çiğ yenilen yumurtada B grubu vitaminlerinden biyotin adlı vitaminin vücuda yararlı etkisi gözlenmez. Yumurtayı ister kahvaltıda haşlanmış ya da sebzelerle omlet veya ana öğünde menemen gibi formlarda da yedirebileceğinizi hatırlatalım.

HERKESİN EN ÇOK SEVDİĞİ SÜT ÜRÜNÜ
Dondurma: Dondurma protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E vitaminleri ve kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum minerallerini içeren önemli bir süt ürünüdür. Çoğu çocuk süt ürünlerinden sütü koku, tat ve bazen de intolerans nedeniyle tüketememektedir. Dondurmayı günlük kalsiyum desteğine katkısı nedeniyle de besleyici değeri yüksek besinler arasında yer alır. Çocuklara özel üretilen endüstriyel dondurmalar hem içerdiği kalori, şeker ve yağ oranının uygunluğu hem de çocukların sevdiği keyifli bir besin olmasından dolayı yaz, kış her mevsim ara öğün alternatifi olarak tüketilebilecek bir yiyecektir benim için. Hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda saklanan dondurma ise anjin ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen bakterileri içermez. Dolayısıyla da bu tür hastalıklara neden olması beklenmez.

6-11 YAŞ İÇİN BESLENME MODELİ
Kahvaltı
1 parça peynir veya 1 adet yumurta
1 veya 2 dilim ekmek
7-8 adet zeytin veya 1 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı süt
Domates, salatalık

Ara
1 adet meyve

Öğle
1 küçük tabak etli sebze yemek veya kuru baklagil yemeği
1 küçük tabak tarhana veya mercimek çorbası
1 dilim sebzeli börek
Bol mevsime uygun az yağlı salata

İkindi:
1 dilim kek veya 1 paket çocuklara özel üretilen dondurma veya 2 adet kurabiye veya 1 avuç ceviz

Akşam
1 küçük tabak sebze yemeği
1 küçük parça ızgara tavuk veya köfte
1 kâse yoğurt veya cacık
1 dilim ekmek
Bol mevsime uygun az yağlı salata

Yatarken
1 su bardağı süt ve 1 adet meyve
SABAH

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz