gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Hangi Meslegi Tercih Edelim?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Hangi Meslegi Tercih Edelim?
    Gönderim Zamanı: 16-Kasım-2014 Saat 00:03
ÖSS sonuçları, bütün muğlaklığıyla birlikte, nihayet açıklandı.Şimdi öğrencilerin önünde duran en büyük problem tercihler konusu. Bir çok aday, tercih yapmanın sınavı kazanmaktan daha zor olduğundan dem vuruyor. Evet sınavı kazandık kazanmasına da şimdi hangi üniversite'yi ya da hangi bölümü tercih edeceğiz? Niçin bu bölümleri tercih ettiğimizin farkında mıyız? Yoksa çevremiz mi bizi yönlendiriyor? bu yazımızda bu soruların cevabını almaya çalışacağız.

Öncelikle öğrencilerin tercihlerinde etkili olan faktörlerden bahsedelim;

1)Ailenin etkisi:Özellikle bilinçsiz aileler öğrenciyi kendi istekleri doğrultusunda yönlendirerek öğrencilerde ikilem oluşturmaktadırlar.Kendilerinin başaramadığı, içlerinde bir ukde olarak kalan meslekleri, çocuklarına uygun görmektedirler.Bu durumda çocukların kişisel ilgi, ihtiyaç ve kabiliyetleri dikkate alınmadığından,özellikle meslek hayatında bir takım olumsuzluklar doğuracaktır.Aileler unutmamalıdırlarki üniversiteyi okuyacak olan kendileri değil çocuklarıdır; yine o meslekle hayatta mutlu olacak kendileri değil çocuklarıdır.Bu bağlamda aileler çocuklarının yeteneklerini ilgi ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak, onları ikileme düşürmeden yönlendirmeye çalışmalıdırlar.

2-sosyal çevrenin etkisi:üniversiteye hazırlanan öğrencileri yönlendirecek ikinci bir etmen de öğrencinin bulunduğu arkadaş çevresidir.Öğrenciler bu yaşta grup psiolojisinin de etkisiyle, (kendisini ıspatlama girişimi içerisindedirler) kendi kişisel özellikleriyle çatışan, ilgileri dışında, meslekler tercih edebilmektedirler.Öğrencilerin burada dikkat etmesi gereken husus arkadaş grubunun telkinlerine takılmadan, kendi kişisel özelliklerine göre bir meslek belirlemelidirler

3-mesleğin kazandıracağı statü:Ülkemizde bazı meslekler insanlara toplumsal prestij sağlar.Kendini kanıtlamak isteyen genç ise bu prestij uğruna kendi fıtratına muhalif meslek seçebilmektedir.Gerçekten de ülkemizde "mesleğin adı" için tercih yapan binlerce öğrenci bulunmaktadır.Bilinmelidir ki prestijli bir meslekte ömür boyu mutsuz bir şekilde çalışmaktansa, prestijsiz bir meslekte mutluluğun tadını çıkarmak daha güzel olsa gerek.

4-mesleğin ekonomik getirisi:Ekonomik darboğazın hakim olduğu, insanların en büyük hayalinin topçu yada popçu olmak olduğu ülkemizde, öğrencilerin ekonomik getirisi yüksek meslekleri tercih etmesini tabii ki yadırgayamayız.Ancak ekonomik getirisi yüksek diye, kişisel özelliklerin zıddı, başarılı ve mutlu olamayacağı bir meslekle yaşamak, insan için en büyük handikaptır.

5-iş olanakları:Müteşebbis ruhtan uzak Türk insanının değerli çocukları, iş bulmanın kolay olacağı "garanti meslekleri" tercih etmekteler.Oysa unutulmamalıdır ki Türkiyede devlet sürekli küçülmekte, devlette iş olanakları her geçen gün azalmaktadır.Onun için kişisel girişim gerektiren mesleklerin yabana atılmaması gerekir.

meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle özetleyebiliriz:

Kendinizi tanıyın:Kendi kişisel özelliklerinizi,fıtratınızı,kabiliyetinizi, en iyi bilen yine sizsiniz.Dolayısıyla kendinizle çatışmayacak, ayrıca hayat okulunda sizi mutlu kılacak bir meslekle ilgilenirseniz işte o zaman iyi bir mesleği seçmiş olursunuz.

Niçinlerinizi ortaya koyun:Ben bu mesleği niçin tercih ediyorum? Bu meslek beni madden ve manen mutlu kılabilecek mi?Bu meslekte başarı şansım nedir? gibi sorulara kendi içinizde cevap verin.

Meslekleri tanıyın:Çevrenin telkinleriyle yapılan tercihler yanlış olur.Çünkü o meslek, telkin sahibinin kişisel özelliklerine uygun bir meslektir, size uygun olmayabilir.meslek sahipleriyle konuşmakta her zaman uygun çözüm olmayabilir.çünkü meslek sahibinin kişisel özellikleriyle sizinki örtüşmeyebilir.Meslekleri tanımanız tercih sorununuzu büyük oranda halletmenize neden olacaktır.

Son olarak, sırf prestijli bir üniversitede okuyacağım diye sevmediğiniz bir bölümü tercih etmeyin.Üniversite etiketini, mezuniyetin ancak 3-5 yıl sonrasına kadar taşıyacaksınız.Ancak meslek etiketini bir ömür boyu taşımak zorundasınız.onun için üniversiteyi değil mesleği tercih etmelisiniz. ŞAHİN ATABEY

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz