Hangi Hastalığa Hangi Bitki |
Yanıt Yaz |
Yazar | |
gelisenbeyin
Yönetici gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4737 |
Alıntı Cevapla
Konu: Hangi Hastalığa Hangi Bitki Gönderim Zamanı: 18-Ağustos-2008 Saat 11:21 |
APSE
Vücuda giren mikroplar nedeniyle içi cerahat dolu şişliklerdir. Malzeme: Lahana Hazırlanışı: Soğuk su ile yıkanan bir lahana yaprağı apse olan yerin üstüne serilir. Belli zaman aralıklarıyla yenisiyle değiştirilir. ADALE ROMATİZMASI Aşırı soğuk algınlıklarından sonra görülen ve hareket etmeyi zorlaştıran romatizma türüdür. Malzeme: Elma, su Hazırlanışı: 4 bardak suya soyulmamış 3 elma doğranıp 15-20 dakika kaynatılır ve yemekten sonra içilir. ADENİT Boyundaki lenf damarlarının şişmesiyle oluşan iltihaplı şişliğe denir. Malzeme: Soğan, sarımsak Hazırlanışı: Öğle ve akşam yemeklerinde yarımşar soğan ile ikişer diş sarımsak yenilir. AĞIZ YARALARI Üşütme ve hazımsızlıkla kaynaklanan yaraların etrafı kırmızı bir çizgi ile çevrili su kabarcıkları halindedir. Sonradan patlayarak etrafa yayılıp ağrılara neden olur. Malzeme soğan Hazırlanışı Her gün bir adet pişmemiş soğan yenilir. AĞRI Genel olarak ağrılar için aşağıdaki reçeteler kullanılır. Malzeme Portakal kabuğu, zeytinyağı Hazırlanışı Şeffaf bir kaba 1 su bardağı zeytinyağı konup içine 4 tane portakalın kabuğu soyulur ve 15 gün güneşte bekletilerek ağrıyan yerlere sürülür. AĞRILI AYBAŞI HALİ Bazılarında aybaşı kanamasının başladığı ilk gün görülür, bazılarında kanama başlamadan bir kaç gün önce başlayıp kanama başlayana kadar görülür, bazılarında kanama başlamadan bir iki gün önce başlayıp kanama bitene kadar görülür. Ağrı göbek altında veya bacakların üst kısmında kasılmalar şeklinde olur. Kusma ,sararma ve terleme görülür. Malzeme Kimyon ,su Hazırlanışı Günde iki kere bir çay bardağı suya bir çay kaşığı kimyon konup ılıtıldıktan sonra içilir. AKREP SOKMASI İlk iş olarak sokulan yerin altını ve üstünü sıkıca bağlayıp kanatılıncaya kadar sıkılıp amonyak sürülmelidir. Malzeme Domates Hazırlanışı Domates kesilerek ısırılan yere sarılır. ALBÜMİNÜRİ Halk arasında ak tutma denir. Bu hastalar süt içmeli, muhallebi ve patates haşlaması yemelidirler. Baharatlı yiyecekler, biber, turşu yenmemeli, kahve ve fazla miktarda su içilmemelidir. Malzeme Tere otu, su Hazırlanışı 4 bardak suya bir avuç tere otu konup 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve her gün bir bardak içilir. ALERJİ Vücudun bazı maddelerden etkilenmesiyle yada psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkar alerjiye neden olan etmenler şahsa göre değişir bu nedenlerden hasta uzaklaştırıldığı zaman hastalık kendi kendine kaybolur. Malzeme Siyah turp Hazırlanışı Büyük bir turp kabukları soyulup iyice rendelendikten sonra hastalık kayboluncaya kadar her gün içilir. ALTINI ISLATMAK Anne ve babasından yeteri sevgiyi göremeyen çocuklarda, herhangi bir böbrek ve şeker hastalarında da görülür. Malzeme Süzme bal Hazırlanışı Günde 2 tatlı kaşığı yedirilir. ANNE SÜTÜNÜN AZLIĞI Fazla miktarda sulu gıda yemeli, üzüntülerden uzak olmalı ve yeterince dinlenilmelidir. Malzeme Su ve çakal eriği Hazırlanışı 4 bardak suya 30 gram çakal eriği konularak 10 dakika kaynatılarak süzülür ve günde 3 defa içilir. ANUS KAŞINTISI Burada görülen kaşıntının nedenleri çeşitlidir. bunlar arasında kıl kurtları, sümüksü akıntı, basur, çatlak,ishal veya kabızlık,yeterince temizliğe dikkat etmemek gelir. Malzeme Bal, zeytinyağı Hazırlanışı 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 2 çorba kaşığı bal karıştırılarak kaşınan yere bir pamukla sürülür. 4 saat sonra ılık sabunlu suyla yıkanır ve kaşıntı gidinceye kadar devam edilir. APANDİSİT Körbağırsağın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Ameliyat gerekir. hazımsızlık, gaz, kusma, mide bulantısından şikayet edilir. Malzeme Böğürtlen yaprağı ve su Hazırlanışı Çaydanlığa biraz böğürtlen yaprağı konup kaynatıldıktan sonra günde 3 defa içilir. ARI SOKMASI Sokma sırasında yapılacak ilk iş arının iğnesini ucu yakılmış bir iğne ile çıkarıp arının soktuğu yerin alt ve üst kısmı boğumlanarak soğuk su ile yıkanır. Malzeme Böğürtlen yaprağı ve su Hazırlanışı Çaydanlığa; 1 avuç böğürtlen yaprağı konur. 15 dakika kaynatıp süzülür. Günde 3 çay bardağı içilir. ARPACIK Göz kapağındaki herhangi bir kılın dibinde; içi dolu bir şişlik meydana gelir. Acı ve zonklama vardır. Kesinlikle arpacıkla oynanmaz. Arpacığın geçmesi için beslenmeye dikkat edilmeli ve üzüntülerden uzak olunmalıdır. Malzeme Sarımsak Hazırlanışı 1 diş sarımsak, iyice dövülür. Arpacığın üstüne sürülür. 20 dakika sonra, ılık su ile yıkanır. ASTIM Çeşitli nedenleri vardır. Toz, kıl, yumurta, süt, aspirin, çiçek tozu, heyecan, korku, kalp yetmezliği astıma neden olur. Tedavi için astıma neden olan faktörleri ortadan kaldırmak yeterlidir. Malzeme Nane ve su Hazırlanışı Su dolu bir çaydanlığa iki kahve kaşığı nane konularak kaynatılıp şekersiz olarak her sabah aç karna içilir. ASTİGMATLIK Göz yuvarlağı çaplarının düzensiz olması sonucu ortaya çıkan bir çeşit göz bozukluğudur. Tedavi için doktorun vereceği gözlük kullanılır. Malzeme Hazırlanışı AŞIRI AYBAŞI KANAMASI Rahimde ur, rahim çarpıklığı, yorgunluk, sinir bozukluğu, ateşli hastalıklar veya evlilik hayatındaki uyuşmazlıklardan kaynaklanabilir. Aşağıdaki reçeteler aybaşı kanaması olduğu günler kullanılmaz. Malzeme Limon ve bal Hazırlanışı İki tane limon kesilerek suyu çıkarılıp içine 3 kahve kaşığı bal ilave edilerek günde 3 defa içilir. ATEŞ Soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, bronşit, sinüzit, kulak iltihabı, bağırsak iltihabı veya böbrek hastalıklarından biri nedeni olabilir. Bu nedenle tedaviden önce nedeni tespit etmek gerekir. Malzeme Su ve yoğurt Hazırlanışı Hastanın göğüs ve sırt tarafına yoğurt sürülüp kuruduktan sonra ılık su veya ıslak bezle silinir. AYAK AĞRILARI Yorgunluk, fazla kilolar, bağ yerlerinin burkulması gibi nedenlerden olabilir. Malzeme Masaj Hazırlanışı Ağrıyan yere iyice masaj yapılır. AYAK BURKULMASI Ayak kaslarının beklenmedik bir durumla karşılaşması sonucu görülür. Burkulmadan hemen sonra ağrı, şişme ve morarma olabilir. Malzeme Sargı Hazırlanışı Ayak şişmeden diz kapağından ayak parmaklarına kadar sargı bezi dolanır. AYAK ÇIBANI Ayak derisindeki ter bezleri ve kıl keselerinin mikroplanması sonucu ortaya çıkar. Kesinlikle çıbanla oynamamak ve çıbanı sıkmamak gerekir. Malzeme Ayva ve kekikyağı Hazırlanışı Çıbanın üstü kekikyağı ile yağlandıktan sonra ayva ile sarılır. AYAK ŞİŞMESİ Ayak şişmesi; uzun süre ayakta durma, dolaşım sisteminin yetersiz olması, gebelik, uzun süre hareketsiz kalma veya incinme, burkulma sonucu ortaya çıkar Malzeme Hazırlanışı AYAK TERLEMESİ Ter bezlerinin aşırı derecede çalışması, kalın çorap giyilmesi, ateşli bir hastalık veya vücut ısısının düşmesinden dolayı meydana gelir. Malzeme Su ve adaçayı Hazırlanışı Büyük bir kaba su ve adaçayı konularak kaynatılır ve ayağa burada banyo yaptırılır. AYBAŞI DÜZENSİZLİĞİ Bunun nedeni asabi krizler, hormon dengesizliği veya bünye zayıflığıdır. Malzeme Bal ve çörekotu Hazırlanışı Sabah, öğle ve akşam, tok karnına 2 kahve kaşığı çörek otu ile 3 kahve kaşığı süzme bal karıştırılıp, yenir. AYBAŞI KANAMASININ AZLIĞI Nedeni ruhsal durum ve kansızlıktır. Malzeme Su ve incir yaprağı Hazırlanışı 4 su bardağı suya 4 adet taze incir yaprağı konur. 15 dakika kaynatılır. Sonra süzülür. Günde üç kere birer çay bardağı içilir. AYBAŞI KANAMASININ GECİKMESİ Gebelik, kansızlık, tiroid, karaciğer hastalıkları, yorgunluk, sinirlilik, adetten kesilme gibi değişik nedenleri vardır. Malzeme Yumurta ve elma kompostosu Hazırlanışı Her gün, 1 tane rafadan yumurta yenir. 3 su bardağı elma kompostosu içilir AYBAŞI KANAMASININ UZUN SÜRMESİ Rahimde ur ve kist olması, yumurtalıkların üşütülmüş olması, sinir ve kalp rahatsızlıklarından kaynaklanır. Malzeme Su ve böğürtlen Hazırlanışı 2 su bardağı kaynak suya, 2 kahve kaşığı böğürtlen konur. 10 dakika bekletilip, süzülür. Sabah bir bardak, akşam bir bardak içilir. AYBAŞI KANAMASI YOKLUĞU Karaciğer rahatsızlıklarından, kansızlıktan, tiroid bezi bozukluğundan ve gebelikten kaynaklanır. Malzeme Su ve kekik Hazırlanışı Bir cezve suya bir kahve kaşığı kekik konur. Kaynatılıp süzülür. Ilık ılık içilir. Aynı işlem günde üç kere tekrarlanır B BADEMCİK İLTİHABI Hastalık birdenbire üşütme ve ateş ile başlar. Gereği gibi tedavi edilmezse orta kulak iltihabı, böbrek iltihabı, romatizma ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Aşağıdaki reçeteler kullanılır. Malzeme Tentürdiyot ve su Hazırlanışı 1 bardak suya 5 bardak tentürdiyot katılıp karıştırılarak gargara yapılır. BAĞIRSAK GAZI Bağırsakları besleyen bezlerin yeteri kadar çalışmaması, yemek yerken fazla hava yutma veya sinir bozukluğundan kaynaklanır. Malzeme Papatya ve su Hazırlanışı 4 bardak suya, 1 çorba kaşığı papatya çiçeği konur. Kaynatılır, süzülür. Yemeklerden sonra 2 çorba kaşığı içilir. BAĞIRSAK İLTİHABI Beslenme bozuklukları, soğuk ve sıcak içecekler, kullanılan bazı ilaçlar hastalığa neden olur. Malzeme pirinç çorbası ve yoğurt Hazırlanışı 1 kase pirinç çorbası ile birlikte, bir su bardağı dolusu taze yoğurt yenir. BAĞIRSAK KANAMASI Ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Acilen doktora başvurulmalıdır. Malzeme Havuç Hazırlanışı Bir adet havuç yıkanıp rendelendikten sonra suyu içilir. BAĞIRSAK SOLUCANLARI 5 çeşidi vardır. Aşağıdaki reçeteyi hamilelerin kullanması yasaktır. Malzeme Su ve nar Hazırlanışı 4 bardak su ile bir avuç nar kabuğu kaynatılıp süzüldükten sonra kurtlar dökülünceye kadar her sabah aç karna içilir. BALGAM Sümüksü, cerahatli veya kanlı görünüşte bir maddedir. Bronşitin işareti olabilir Malzeme Tere tohumu Hazırlanışı 1 tatlı kaşığı tere tohumu, havanda dövülür, az su ile içilir. BASUR Son bağırsakta bulunan siyah kan damarlarının genişleme, şişme ve kanamaların genel adına denir. Kabızlık, hamilelik, şişmanlık, soğuk yerlerde fazla oturma, alkol alışkanlığı ve son bağırsaklardaki bazı hastalıklar, basura neden olur. Malzeme Papatya ve su Hazırlanışı 4 su bardağı suya bir avuç papatya konulduktan sora kaynatılıp süzülür. Bu su ile basur memelerinin üzeri yıkanır. BAŞ AĞRILARI Baş ağrılarının çeşitli nedenleri vardır. Gerçek nedenini bulmak için mutlaka doktora başvurulması gerekir. Aşağıdaki reçeteler; grip, nezle, soğuk algınlığı, yorgunluk veya sinir bozukluğundan kaynaklanan baş ağrılarını dindirmek için uygulanır. Malzeme Sarımsak Hazırlanışı Bir baş sarımsak ezildikten sonra alna konur. BAŞ DÖNMELERİ Bir çok nedeni vardır. Baş dönmesi sırasında yapılacak ilk iş yere oturmak mümkünse yatmak. Sık sık tekrarlanıyorsa hemen doktora başvurulması gerekir. Malzeme Anason ve su Hazırlanışı 1 çay bardağı suya 1 kahve kaşığı anason konup 10 dakika demlendikten sonra içilir. BAYILMALAR Yorgunluk, uzun süre ayakta kalmak, ani heyecanlar, tansiyon yüksekliği, gebelik, kansızlık, damar sertliği ve kalp hastalıkları gibi nedenlerden kaynaklanır Bayılma esnasında yapılacak ilk iş hastayı hemen yatırmak, elbise ve çamaşırlarını gevşetmektir. Sonra yüzüne su serpilir ve amonyak koklatılır. Ayrıca aşağıdaki reçete de uygulanabilir. Malzeme Tuzlu su ve havlu Hazırlanışı Küçük bir havlu, tuzlu suya batırılır ve hastanın alnına konup sık sık değiştirilir. BEL AĞRISI Genellikle yorgunluk sonrası meydana gelir. Dinlenmekle geçer. Eğer ağrılar uzun sürerse vakit geçirmeden doktora gidilmelidir. Malzeme Lahana Hazırlanışı Bele; dört kat lahana yaprağı konur, üstü sıkıca sarılıp istirahat edilir BEL GEVŞEKLİĞİ Cinsel ilişki sırasında, meninin vaktinden önce boşalmasına verilen isimdir. Tedaviye sinirleri dinlendirmek, açık havada dolaşmak, sabah akşam ılık banyo yapmak ve hazmı kolay şeyler yemekle başlanır. Malzeme Su ve çörekotu Hazırlanışı Her sabah, bir kahve kaşığı çörek otu az su ile içilir. BEL SOĞUKLUĞU Cinsel yolla bulaşır. Kadınlarda da, beyazımtırak cerahatli akıntı, sık sık idrara gitme, idrar yaparken ağrı ve yanma ile kendini gösterir. Üreme organlarında akıntı görüldüğünde, mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi taktirde cinsel ilişkiye girdiği herkese bu hastalığı bulaştırır. Malzeme Su ve maydanoz Hazırlanışı Yarım tencere suya, 1 demet maydanoz konup kaynatıldıktan sonra buğusunun üzerine oturulur. Aynı işleme iyileşinceye kadar devam edilir. BOĞAZ AĞRISI Havasızlıktan, toz, sigara içmek, burun tıkanıklığı, dişeti iltihabı gibi nedenlerden kaynaklanır. Malzeme Papatya ve elma Hazırlanışı 1 tane elma külde pişirilip sonra ikiye bölünür ve üzerine 5 tane papatya çiçeğinin tozu ufalanıp, boğazın iki yanına konulur, sarılır. BOĞAZ İLTİHABI Nezle ve grip gibi ateşli hastalıklarla, havadaki zararlı maddeler, sinüzit, alkol veya sigara bu hastalığa neden olur. Bu hastalığa yakalananlar istirahat etmeli ve mümkün olduğu kadar az konuşmalıdırlar. Malzeme Sirke Hazırlanışı 1 litre saf sirkeye batırılan tülbent, boğaza sarılır. Yatmadan önce de ayak tabanları sirke ile ovulup, kurulanır. BOĞMACA 1- 4 yaş arası çocuklarda görülen 4-6 süren bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta kesinlikle yatarak dinlenmelidir. Malzeme Yumurta ve bal Hazırlanışı 1 adet yumurta, katılaşıncaya kadar kaynatılır. Sarısı ile bir çorba kaşığı bal yenir. Günde bir kere uygulanır. BOYUN TUTULMASI: Boyunun bir süre çarpık durmasından, nezleden meydana gelir. Uzun süren rahatsızlıklarda doktora başvurulur. Malzeme Çilek Hazırlanışı Yarım kilogram çilek, iyice ezildikten sonra, temiz bir tülbende konup, boyuna sarılır. 6 saat sonra sargı açılıp, ılık suyla yıkanır. BÖBREK AĞRISI Böbrek taşı, böbreklerden idrar akışının tıkanıklık nedeniyle düzensizliği, böbrek uru, böbreklerden çıkan zehirli atıkları mesaneye taşıyan borularda taş, ur veya kan pıhtısı, böbrek apsisi gibi bir çok nedeni vardır. Ağrılarla beraber terleme ve kusmada görülür. Malzeme Lahana Hazırlanışı Böbreklerin üstüne gelecek şekilde haşlanmış veya çiğ lahana yaprağı konup, sarılır BÖBREK İLTİHABI Böbreklerin iç kısmının iltihaplanmasıdır ve iki çeşidi vardır. -Akut Böbrek İltihabı : Ani olarak ortaya çıkan, titreme, kaburga altlarında ve yanlarında başlayıp, kasıklara kadar yayılan bir ağrı ile kendini gösterir. Sık sık idrara gitmek ihtiyacı duyulur. İdrar çıkarken de yanma ve ağrı hissedilir. İlk önlem olarak belin iki yanına sıcak su torbası konur. Bol su, limonata ve açık çay içilir. - Kronik Böbrek İltihabı : Akut böbrek iltihabının gereği gibi tedavi edilmemiş olması, kronik böbrek iltihabının başlıca nedenidir. Hastada iştahsızlık, ateş, halsizlik, baş ağrısı, ağrılı idrar etme ve bel ağrıları görülür. Yapılacak ilk iş, bol bol meyve suları içmek ve aşağıdaki reçetelerden birini uygulamaktır. Ayrıca tuz ve hayvani gıdalar azaltılmalıdır Malzeme Su ve kekik Hazırlanışı 2 kahve kaşığı kekik ile bir çay bardağı su karıştırılır, kaynatılıp ılıtıldıktan sora süzülüp bir kerede içilir. BÖBREK KUMU A vitamini eksikliği, yeterince su içilmemesi, bazı böbrek hastalıkları, böbrek bezlerinin fazla çalışması gibi nedenlerden dolayı meydana gelen bir hastalıktır. Malzeme Su ve kiraz sapı Hazırlanışı Beş kaşık kiraz sapı ile dört bardak su karıştırılıp kaynatıldıktan sonra süzülür ve günde üç defa içilir. BÖBREK TAŞI Terleme, kusma, idrarın renginde bulanıklık ve kanlı gelmesi, göğsün yukarı kısmında ağrı hissedilmesi gibi belirtileri vardır. Malzeme Su ve gliserin Hazırlanışı bir kahve kaşığı gliserinle bir bardak su karıştırılıp içilir. BÖCEK SOKMASI Böceğin soktuğu yerde şişlik, kızarıklık ve kaşıntı görülür. sokulan yer alt ve üst tarafından sıkıca bağlanıp zehirli kanın akıtılması sağlanır. Malzeme Pırasa Hazırlanışı Bir tane pırasa uzunlamasına alınıp sokulan yere sarılır ve bir saat kadar beklenir. BRONŞİT Akciğerlere giden havayollarının iç yüzündeki zarın iltihaplanmasıdır. - Akut Bronşit : Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülür. Sisli ve soğuk havalarda çok rahatsız olurlar. Hastalığın başlangıcında kuru ve ağrılı öksürük, az yapışkan balgam, sonraları sümüksü cerahatli balgam ile hafif ateş ve halsizlik görülür. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. - Kronik Bronşit : Bu çeşit bronşitte; havayollarını yağlayan bezler büyümüş, iç yüzlerinde bulunan tüyler görevini yapamaz olmuştur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Her iki bronşitte de yapılacak ilk iş sigarayı bırakıp istirahat etmektir. Malzeme Okaliptüs yaprağı Hazırlanışı Okaliptüs yaprakları ince ince doğranır ve içilir. BURKULMALAR Böyle bir durumda yapılacak ilk iş burkulan yeri rahat bir duruma sokmaktır. Malzeme Lahana Hazırlanışı Burkulan yer lahana yaprağı ile sarılıp 15 dakikada bir değiştirilir. BURUN AHTAPOTU Burunda et büyümesinden kaynaklanarak burundan soluk alınmasını zorlaştıran bir hasatlıktır. Malzeme Pamuk ve tere otu Hazırlanışı Bir avuç tere otu ezilerek pamukla beraber burun içindeki ete günde üç kere sürülür. BURUN KANAMASI Genellikle ergenlik döneminde, aybaşı kanaması sırasında ve yüksek tansiyon olduğu zamanlarda görülür. Burun kanaması sırasında hastanın başı hafifçe öne eğilmeli ve nefes alıp vermesi ağızdan yapılmalıdır. Malzeme Turşu suyu Hazırlanışı Bir bardak turşu suyu aralıklarla burna çekilir. BURUN AKINTISI Nezle, sinüzit, burun iltihabı,kızamık başlangıcında ve burna herhangi bir şey kaçması gibi nedenlerden kaynaklanır. Malzeme Su ve limon Hazırlanışı Bir su bardağı ılık suya on damla limon damlatılarak günde üç defa burna çekilir. BURUN TIKANIKLIĞI Saman nezlesi ve sinüzitte görüldüğü gibi, başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. Malzeme Su ve papatya Hazırlanışı 4 su bardağı suya 2 çorba kaşığı papatya konup kaynatıldıktan sonra buharı solunur alıntı |
|
Yanıt Yaz |
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |