gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Bilgileri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Güzel bir haber

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Güzel bir haber
    Gönderim Zamanı: 27-Mayıs-2009 Saat 18:02
‘Kırmızı Işıkta Duran Araba’



GMK’li küçük mucit Ahmet Karabulut, ‘Kırmızı Işıkta Duran Araba’ icat etti. Trafik ışıkları ile araca yerleştirilen sinyal gönderici sayesinde, kırmızı ışıkta sürücü devreden çıkıyor, motor devresi otomatik olarak kapanıyor ve yeşil ışık yanana kadar araç hareket edemiyor.
MİNİK MUCİTLER BULUŞLARINI SERGİLEDİ


Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nda (GMK), teknoloji ve tasarım şenliği sergisinde, öğrenciler yaptıkları projeleri sergiledi. Minik mucitlerin farklı alanlardaki buluşlarıyla ilgi topladı. Teknoloji ve Tasarım Şenliği Sergisinde, kırmızı ışıkta duran arabadan, virajlı yollarda karşıdan gelen araçların birbirlerinden haberdar olmalarını sağlayan projeye, büyüyebilen ve yükselebilen kaleden, elektrik tasarrufu sağlayarak pişirim yapan dönen fırına, ıslanan banyo ve tuvalet terliklerini anında kurutan sistemden, hayvan gübresinden elde edilen biyogaz yakıt sistemine, elektrik çarpmasına önlem alan ampul değiştirme sisteminden, yazın spor kışın bot şeklinde kullanılan tasarruflu ayakkabıya kadar birbirinden ilginç birçok projenin yer alıyor. Öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri Güler Şener ve Selimiye Özkan Gül, nezaretinde yaptığı projelerin yer aldığı sergideki diğer projeler de katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi.

KIRMIZI IŞIK İHLALİNE SON
Sergide en çok ilgiyi ise ‘Dur! Geçme’ sloganı ile hazırlanan ‘Kırmızı Işıkta Duran Araba’ projesi gördü. Bu projeyi, kırmızı ışık ihlali nedeniyle yaşanan kazalara önlem almak amacıyla gerçekleştirdiğini belirten 8’inci sınıf öğrencisi Ahmet Karabulut, “Bu projede trafik ışıkları ile taşıtlara yerleştirilen sinyal gönderici sayesinde, kırmızı ışıkta sürücü devreden çıkıyor, motor devresi otomatik olarak kapanıyor ve yeşil ışık yanana kadar araç hareket edemiyor. Böylece sürücünün kırmızı ışıkta geçmesinin önüne kesinlikle geçilmiş oluyor” dedi. Projesini TUBİTAK’a göndererek, patent alacağını belirten küçük mucit Ahmet Karabulut, projesinin geliştirilerek düşük bir maliyetle trafikte kullanabileceğinin altını çizdi. Tam bir elektronik çılgını olan Ahmet Karabulut, geçen yılda yağmur yağdığında kendiliğinden kapanan ‘Akıllı Pencere’ buluşuyla büyük beğeni toplamıştı.

VİRAJLI YOLLARDA KAZAYA ÖNLEM


Teknoloji ve Tasarım Şenliği Sergisinde, diğer ilgi çeken buluş ise 8’inci sınıf öğrencisi Fatih Belen’in ‘Dönsen’ isimli projesi oldu. Genç mucit asfalt altına yerleştirilen iletken sistemi sayesinde virajlı yolların giriş ve çıkışlarına yerleştirilen ışık sistemi ile karşıdan gelen bir araç varsa ışıklar devreye giriyor ve sürücü uyarılıyor. Yeşilyurt köy6ünde oturan Fatih Belen, virajlı köy yollarından okula gidip gelirken bu projeyi tasarlayarak gerçeğe dönüştürdüğünü belirtti. Sisteminin maliyetinin yüksek olmadığını bildiren Fatih Belen, projesini TUBİTAK’ın onayına sunacağını söyledi.

BÜYÜYEN KALE- DÖNERLİ FIRIN-HAYVAN GÜBRESİNDEN YAKIT

8. sınıf öğrencisi Soner Taylan’ın ‘Topinders’ sloganı ile yaptığı büyüyebilen, küçülebilen ve yükselebilen kale buluşu da büyük beğeni toplarken, yine 8. sınıf öğrencisi Gülcan Gürbüz’ün ‘Döfi’ adını verdiği dönerli fırın da büyük ilgi gördü. Fırın tepsinse yerleştirilen maşa sistemi ile tepsinin dönmesi sağlanıyor ve böylece fırını açıp kapama zahmeti olmadığı gibi, ısı kaybı olmadığı için de elektrik tasarrufu sağlanıyor. Gülcan Gürbüz, ‘Kekim yanmasın diyorsan Döfi Kullan’ sloganı ile tasarladığı buluşunu beyaz eşya firmalarına tavsiye ediyor. 7. sınıf öğrencisi Ali Kerim Kısaarslan ise ‘Bitemeyen Güç’ sloganı ile gerçekleştirdiği projesinde, sıkıştırılmış hayvan gübresinden elde ettiği enerji ile tüplü ocak yanmasını sağlanıyor.




--
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı
Teknoloji ve Tasarim Özel İhtisas Komisyonu
0 312 212 65 30/4297

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz